Egy nap a lábfeje életében

Ha a lába beszélni tudna, elmondaná, hogyan adhatja meg neki a gyengéd törődést, amelyet megérdemel

Ne törődj az ébresztőórával! Olyan jól érzem magam befészkelődve a társad két lába közé. Az ő lába mindig melegebb, mint én vagyok. (Az elmélet szerint a nők teste több hőt tart a törzsben, ezért én és a bal oldali cimborám egy kicsit elhidegültünk tőle.) Rengeteg dolgod lesz ma is, és eközben többnyire rám fogsz támaszkodni. Szóval kérlek, maradj még pár percet az ágyban!

Kösz a sétát!
Ezer hála, hogy nem hagyod ki a reggeli testmozgást, noha késésben vagy (a másik végtag kapcsolta ki az ébresztőt!). Nagyon jó, hogy valóban le akarsz fogyni. Ha csak 1 kilóval is nehezebb vagy a kelleténél, az 8 kilónyival is növelheti a csípődet, térdedet és bokádat érő terhelést, és persze számomra is megerőltetőbb.

Egy kicsit azért értékelhetnéd, hogy 26 csont, több tucat ízület és száznál is több izom, ín és kötőszalag mozgását kell összehangolnom minden lépésednél. Stresszes meló, ráadásul néha meg is nehezíted.

Harminc másodperc. Ennyi kellett volna, hogy elővedd az új gyaloglócipőt, de te sietségedben mégis az ajtó mellett hagyott régi, ócska edzőcipőt húztad fel. Tudom, hogy nem szívesen dobnád ki, de nekem még rosszabb, hogy viselnem kell. A sarka olyan vékonyra kopott már, hogy járás közben megterheli a csontjaimat és az ízületeimet, emiatt könnyebben sérülök. Egyébként is szükségem van a puha hab alátámasztásra a talp zsírpárnái alatt. Itt, ahol a lábujjak találkoznak a talppal, sok zsírral teli apró kamra van, amelyek feladata a lökések elnyelése. De ahogy múlnak az évek, ez a réteg is elvékonyodik, ráadásul az a 10 kiló felesleg, amitől most meg akarsz szabadulni, tovább gyorsította a folyamatot. Azt hiszem, hogy 50 év, illetve 120 ezer kilométer legyaloglása után (ezzel háromszor megkerülhetted volna a Földet) jogom van egy kis plusztámogatásra.

Ah! Legalább nem felejtetted el az izzadásgátlót! Mivel sokat izzadok, a talpam bekenése (ott van mind a 125 ezer verejtékmirigyem) segít minimálisra csökkenteni az izzadást és a kellemetlen szagot.

Helyet kérek!
Bár ma a jelek szerint, khm, bal lábbal keltél fel, az tetszik, hogy brokkolival és zsírszegény sajttal készült omlettet reggelizel. A tejtermékekben és zöldségekben lévő kalcium nagyon fontos – a két lábfejedben van a tested csontjainak a negyede. A brokkoli még gyulladásgátló hatású is, úgyhogy ha enyhíti az égető érzést, amit néha tapasztalok, tőlem ebédre és vacsorára is eheted.

Az az érzés pár hónapja kezdődött, és a Morton-neuróma jele: ilyenkor a harmadik és a negyedik lábujj közötti ideg összenyomódik, begyullad, majd bedagad. Járás közben a láb ujjai néha bizseregnek és elzsibbadnak, a fájdalom pedig a talp egész elülső részébe szétsugárzik. A gond részben az, hogy lúdtalpasan születtem, amitől a lábujjaim eleve instabilak kicsit, és könnyebben irritálják az ideget. De te mégis hosszú évekig hordtad az irodában a magas sarkú, hegyes orrú kis cipőket, amivel teljesen összepréselted a lábujjaimat és az idegeket, míg végül nem bírták tovább.

Amióta pár éve szögre akasztottad a magas sarkú cipőket (köszönöm, köszönöm), a gyulladás lassan elmúlik. De kell még némi próbálgatás, amíg rátalálunk arra a cipőtípusra, amely megakadályozza, hogy újra romlani kezdjen. Itt van például a mai cipőd: a sarka alacsony, a talpa jól ki van párnázva, de az orr-rész még mindig túl szűk egy kicsit, amitől az ideg becsípődik, és égni kezd. A tegnapi lapos sarkú elég tágas volt, viszont a túl vékony talpa szinte semmit sem fogott fel a lépések ütéseiből. Esetleg vehetnél a drogériában puha talpbetétet a lapos sarkúba – az megszüntetné az ideget érő nyomást, és csökkentené a neurómás fájdalmat.

Ha ez a cipővel való kísérletezés nem segít, beszélj a kedvenc személyemmel, a lábszakorvossal, milyen kezeléseket kaphatnál. Jó lehet egy idegblokkoló injekció vagy egy érzéstelenítőszer szteroiddal kombinálva, hogy csökkentse a gyulladást.

A délutáni értekezlet hosszúra nyúlik, és te bosszankodsz, én viszont örülök. Az egész napi terhelés után jólesik egy kis pihenés.

De megtennéd, hogy nem rakod keresztbe a lábad? Ilyenkor néha elnyomódik egy térd mellett futó ideg, amitől átmenetileg elzsibbadhatok. A kellemetlen, szurkáló érzést, amelyet annyira utálsz, az ideg „magához térése” okozza. Ez egyébként nem fog gyorsabban elmúlni attól, ha erősen toporogsz velem, ráadásul az még fáj is!

Elég a gumipapucsból!
Kikapcsoltad a számítógépet a hétvégére, megszabadultál a magas sarkútól, és belebújtál a kedvenc vietnami papucsodba, mielőtt elindultál megvenni a férjed szülinapi bulijához hiányzó dolgokat. Szívesen elviszlek, hogy még zárás előtt odaérj minden boltba. A férjed eléggé levert, amióta kiderült, hogy cukorbeteg, és én is szeretnék segíteni a jobb kedvre derítésében. De ezek az olcsó flipflop papucsok nem egy efféle maratoni bevásárlókörúthoz valók. A lábujjaimnak folyton kapaszkodniuk kell, hogy a papucs ne repüljön le.

És hogy mi az a fájdalom, ami a bokádtól a talpboltozat belső széléig nyilall? Az ott futó ín jelzi így, hogy elégedetlen veled. Az az ín az egyik fő tartóelemem. Mivel lúdtalpas vagyok, egész életedben nagyon keményen meg kell dolgoznom azért, hogy segítselek a járásban. Az ín mostanra már elfáradt, és általában a cipőd belső magasítására vagy a betétedre hagyja a talpboltozat megtartását. Ám ezekben a vacak kis papucsokban semmi ilyen nincs. Kérlek, hagyd meg őket a strandoláshoz!

De még jobb, ha veszel egy masszívabb papucsot (ha nem lehet könnyedén félbehajtani, az már jó jel).

Sajnos azonban nem törődsz a fájdalmammal, sőt még meg is állsz, hogy vegyél egy cipőt a holnapi alkalmi ruhádhoz. Annak azért örülök, hogy felpróbáltad – a lábad már vagy egy évtizede nem 38-as.

A terhességeid alatt meglazultak a kötőszalagjaim, a hosszú éveken át elviselt sok megterhelés pedig meggyengítette az inaimat, ezért egy kicsit nagyobb vagyok már, mint régen. Ha egy fél számmal nagyobb cipőt veszel, az sokat segít.

Kényeztess, kérlek!
Belépsz a fürdőszobába, hogy lefekvés előtt lezuhanyozz, és ott találod a férjedet, amint a padlón ülve, a kézi tükröddel nézegeti a lábfejét.

Amióta cukros, minden este így tesz, s a lábai nagyon hálásak ezért. A cukorbetegség idegkárosodást és vérkeringési zavarokat okozhat, ezért megfelelő ellátás nélkül a legkisebb repedés vagy sérülés is elfekélyesedhet, ami a legszörnyűbb rémálmomhoz vezethet. Egy olyan dologhoz, ami jóval gyakoribb, mint hinnéd. Ha a baleseteket nem számoljuk ide, az alsó végtagi amputációk több mint a fele cukorbetegség miatt válik szükségessé. Szóval kit érdekel, hogy a sminktükrödet használja, ha törődik az egészségével?

Ami engem illet, a holnapra vett új cipőd pántos, az én sarkam viszont nincs olyan formában, hogy ekkora bőrfelület maradjon szabadon belőle. Az évek múlásával szárazabb lett, ráadásul a cipő állandó súrlódása miatt a felső bőrréteg megvastagodik és pikkelyessé válik.

A zuhany alatt használt habkő remek megoldás a felesleges bőrsejtek eltávolítására. (De ne feledd: mindig csak egy irányba! Az oda-vissza dörzsölés különválasztja a bőrrétegeket, így a visszanövő bőr pikkelyesebb és érdesebb lesz.) Igazából jobban szeretem ezt itthon csinálni, nem pedig a pedikűrösnél, ahol néha kicsit elkapkodják a dolgot.

Kíváncsi, mit mondana a bőre, a gyomra, a térde, egy zsírsejtje és a bele, ha beszélni tudnának?

Ah! Köszönöm, hogy a zuhanyból kilépve azonnal bekentél lábápoló krémmel, főleg, mert ez karbamidot és tejsavat is tartalmaz. Ezek az anyagok felszívódnak a bőrömbe, és puhítják.

A nagyujjam vastag körmén azonban nem sokat segíthetsz. Részben azért vastagodott meg, mert a hosszú éveken át viselt magas sarkú cipők őt is túlterhelték és károsították. Ha levágod, vágd egyenesre és ne túl rövidre, a fényesítés pedig sokat segíthet a megjelenésén.

Most már készen állsz egy kis szépítő alvásra. Zoknit veszel, hogy jobban érezzem magam. Ez jó húzás volt, mivel valószínűleg egy kicsit többet tudsz majd aludni miatta. Ha elég meleg vagyok, az ereim kitágulnak, ami lehetővé teszi a hő egyenletesebb eloszlását az egész testedben. Emiatt hamarabb elalszol, én pedig tovább pihentethetem megfáradt lábujjaimat, hogy holnap már jobb lábbal kelhess fel.
 

SZAKÉRTŐK: dr. Jamal Ahmad, a philadelphiai Rothman Intézet ortopéd lábfej- és bokasebésze; dr. Christopher E. Hubbard, a New York-i Mount Sinai Beth Israel ortopéd sebészeti osztályának lábfej- és bokasebészeti vezetője; dr. M. Joel Morse, az Amerikai Podiátriai Bőrgyógyászati Szövetség elnöke; dr. Jacqueline M. Sutera, a New York-i City Podiatry munkatársa.

Vote it up
169
Tetszett?Szavazzon rá!