Egy szív Oroszországért

Noha finn származású, Ville Haapasalo számára otthonos az orosz kultúra, s több sikeres filmben játszott már

Megjelent: 2011. szeptember

Kapcsolódó cikkek

A moszkvai repülőtéren a Helsinkiből épp megérkezett utasok a bőröndjükre várnak. – Szia, Ville! – A hang hallatán Ville Haapasalo hátrafordul, és azt látja, hogy egy ismeretlen lány lelkesen integet neki. Ville már megszokta, hogy felismerik, bárhová megy Oroszországban. A finn színész orosz filmsztár. Három tucat film után, melyek közül sok országos siker lett, és a rengeteg orosz tévés szereplés után Ville Haapasalo milliók kedvencévé vált a hatalmas országban.

A finn ifjú nagy kalandja Oroszországban 1991-ben kezdődött, amikor a 19 éves Ville Leningrádban az állami Színházi, Zenei és Filmművészeti Intézet hallgatója lett. – Az volt az elképzelésem, hogy külföldre megyek tanulni és világot látni, aztán pedig hazamegyek és Finnországban leszek színész.

A jövendőbeli színésznek azonban először meg kellett tanulnia oroszul. – Az első két orosz szót, az igent és a nemet a vonaton tanultam meg. Fél évig úgy jártam az előadásokra, hogy alig értettem valamit abból, amit a tanárok mondtak. Még ennivalót sem tudtam venni a boltokban, nem mintha lett volna mit megvenni.

Az utcákon tombolt a bűnözés. – Az első leningrádi évem alatt kilencszer raboltak ki – emlékszik vissza Ville. Háromszor jutott el arra a pontra, hogy hazamegy, de aztán mégis úgy döntött: „ha már itt vagyok, végig ki kell bírnom”, és visszament a kollégiumi szobájába.

Negyedéves korában felhívta telefonon Alekszandr Rogozskin filmrendező. Felajánlotta neki egy finn történész szerepét, aki öt orosszal megy vadászni. Az állami vadászat különös vonásai című vígjátékot 1995-ben mutatták be, és alkotói egy csapásra híresek lettek. Villének nem jutott az ünneplésből. – Lediplomáztam, hazamentem, Helsinkiben teherautósofőrként és képkeretezőként kerestem a kenyeremet. – Egy év múltán azonban rájött, hogy a színészet az ő hivatása, és visszatért Oroszországba, hogy folytassa filmes karrierjét.

Ville Haapasalo
Születési idő: 1972. február 28.
Születési hely: Lahti, Finnország
Jelenlegi lakóhely: Finnország és Oroszország
Eredmények: 40 filmben szerepelt, ebből 30 Oroszországban készült
Cél: Közelebb hozni egymáshoz a finneket és az oroszokat

Ville Haapasalóra 2002-ben irányult rá a nemzetközi reflektorfény, a Kiskakukk bemutatása után, mely arról szól, hogy két ellenség, a finn orvlövész és a Vörös Hadsereg tisztje konfrontálódik egy távoli kis faluban, a háború idején. Ville ezért az alakításáért a Legjobb férfi szereplő díját kapta meg a moszkvai nemzetközi filmfesztiválon.

Ville most két országban él. – Szeretem az orosz embereket, nyitottak és vendégszeretők, könnyen szót értek velük. Sok jó barátom van Oroszországban. Segítettek nekem megismerni és megkedvelni az orosz kultúrát, egy bizonyos fokig még orosznak is érzem magam.

Tavaly nyáron a finn nézők a 30 nap Oroszországban című dokumentumfilm-sorozat házigazdájaként üdvözölhették Villét. – Moszkvától Vlagyivosztokig jártuk be az országot – mondja. – Az orosz emberek mindennapi életét akartuk bemutatni. – Ville egy olyan tévéműsort is vezetett, melyben finn hírességekkel készített interjút, miközben orosz ételeket főzött. Mint mondja, az az álma, hogy finn éttermet nyisson Moszkvában.

– Úgy érzem, segítek életben tartani a finn–orosz kulturális csere hagyományát. Tudták, hogy Carl Fabergé mesterműveit a műhelyében dolgozó finn aranyművesek készítették? Tehát nem én vagyok az első – mondja a színész széles mosollyal.

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!