­Egy szúnyog vallomásai

Most megsúgom, kit csípünk a legjobban, hol lógunk a legszívesebben és mi az, amit a legjobban utálunk...

Vérszag? Badarság! Egyesek azt hiszik, azért csípjük őket, mert „édes a vérük”. Valójában a légzés során kibocsátott szén-dioxid az, ami vonz bennünket. Minél jobban zihál az ember, annál több szén-dioxidot lehel ki. Ezért van, hogy élünk-halunk a kocogókért.

Mindig a nők! Be kell ismernünk, mi, nőstények vagyunk a kellemetlenségek egyedüli okozói. A hím szúnyogok ártatlanok, kizárólag növényi nedvekkel táplálkoznak. A peték fejlődéséhez viszont szükség van egy fehérjére, s ez a vérben található meg. Egyetlen csípés után akár 400 petét is lerakunk!

Szereti a sört? Rajta, igyon egyet … mi is jövünk! Messziről kiszagoljuk, ha valaki legurított egy pohárral: ilyenkor az illető bőre ellenállhatatlan illatot áraszt.

Mi tagadás, imádjuk a lábszagot! A tudósok bebizonyították, hogy a kellően elhanyagolt lábfej kigőzölgése tízszer jobban vonz bennünket, mint a világ legbüdösebb sajtja. (Egyébiránt a kéz a kedvenc testrészünk.)

Babát vár? Áldott egy állapot! A várandós nők több szén-dioxidot lélegeznek ki, és a testhőmérsékletük is magasabb a szokásosnál, mindez pedig óriási csáberővel hat a fajtánkra.

Ne különcködjön! Vegyüljön el a tömegben … már ha nem akar csípéseket szerezni. Mert képesek vagyunk ugyan kiszimatolni a jó bulikat – azaz a nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást –, de nehezen verekedjük át magunkat a tömegen, így elsősorban a széleken álldogálókat csipkedjük össze.

Ápolt, modern kertek? Brrr… Valamirevaló vérszívó irtózik a napfénytől! Mi a sűrű, buja növényzetben, árnyas lugasokban érezzük otthon magunkat. Minél sötétebb, minél párásabb, annál jobb! Ki nem állhatjuk a szépen nyesett bokrokat, a frissen nyírt pázsitot meg a tiszta medencéket! Hová rakjuk le a petéinket, ha még egy vacak pocsolya sincs a ház körül?

Gondolta volna?
• A szúnyogok az emberi testben áramló 5 liter vér alig egy cseppjétől jóllaknak

• 1,5–2,5 km/óra sebességgel repülnek

• Világszerte több mint 3000 fajuk ismeretes, ebből Magyarországon jelenleg 48 fordul elő

• A mocsári szúnyog akár 65 km-t is képes vándorolni egy ízletesnek ígérkező fogásért

• 85%-ban a gének határozzák meg, mennyire „szeretik” a szúnyogok.

Ha már szúnyogriasztó, válasszon irtószermenteset! A DEET- vagy pikaridintartalmú szerek valóban hatásosak, ki lehet velük üldözni bennünket a világból. Blokkolják a szaglóreceptorainkat, így képtelenek leszünk zsákmányra bukkanni. Nem rajongunk a citromos eukaliptuszért és az IR3535 nevű vegyületért sem.

Szúnyogcsapda? Hihihi… Önök rájöttek ugyan, mi csábít bennünket, a csapdáik mégsem érnek fabatkát sem, sőt! A szén-dioxidos csapda gyakran több szúnyogot vonz, mint amennyit elnyelni képes. Ha a csapda megtelik, mi seregestül vesszük célba a környék lakóit! Az UV-fényt kibocsátó csapda ugyancsak kétélű fegyver, hisz nem kegyelmez a hasznos rovaroknak sem.

Nyár végén nagyobb eséllyel terjesztjük a nyugat-nílusi vírust. Ha megcsípünk egy betegséget hordozó madarat, azután pedig egy embert, akaratlanul is továbbadjuk a fertőzést.

Vote it up
234
Tetszett?Szavazzon rá!