Egyen ingyen

Számos vadon termő növény ízletes és egészséges. A gyermekláncfűnek például a levele, a virágja és a gyökere is fogyasztható

Gyermekláncfű
Ez a gyakori, és sokszor gyomnak tekintett növény (pitypang) tavasszal és nyáron szinte mindenütt előfordul. Sötétzöld levelei főzve levesekben vagy köretként, nyersen pedig salátákban fogyaszthatók. Kissé kesernyés, borsos ízük van, sok A-provitamint, C-vitamint, valamint vasat tartalmaznak. Virágjából finom bor és lekvár készíthető. A pitypang őrölt és megpörkölt gyökere kávépótlóként használható. A belőle főzött kávé állítólag segíti az emésztést.

Medvehagyma
Az erdőkben, ligetekben előforduló 30-40 cm magas évelő növény fiatal leveleit és hagymáját tavasszal érdemes gyűjteni. A fokhagyma illatát és ízét idéző növény fokozza az étvágyat, segíti az emésztést. Mindemellett vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Egyik felhasználási módja, ha kipréseljük a levét és azt kefirhez vagy joghurthoz adjuk, de levesként is fogyasztható.

Szeder
A sötét, lédús bogyók nyár végén és ősszel sok helyütt csábítanak csipegetésre. A növény hajtásait hegyes tüskék borítják, ezért a „szederszürethez” olyan ruhát tanácsos felvenni, amely teljesen takarja a kart és a lábat. Ha frissen, némi tejszínhabbal, joghurttal vagy fagylalttal kívánja fogyasztani, a feketéslila, de még nem teljesen megpuhult bogyókat szedje le. A kissé még éretlen gyümölcsből finom lekvár főzhető. A szederben sok a C-vitamin és gazdag antocianinokban is. E vegyületek segíthetnek lassítani a rákos sejtek fejlődését.

Bodzavirág és bodzabogyó
A kora nyáron nyíló nagy, fehér, tányérszerű virágzatok illata mintegy három hétig lengi be a tájat. A leszedett virágokból finom bodzaszörp készíthető, de ehhez azonnal fel kell használni őket. Áztasson be alaposan nagyjából 20 virágzatot, hogy eltávolítsa róluk a szennyeződéseket (rovarokat stb.), majd egy szelet citrommal, néhány teáskanál citromlével és mintegy 1,5 kg cukorral együtt tegye őket nagy fazékba. Öntsön rájuk 4 liter forrásban lévő vizet, és kevergesse, amíg a cukor fel nem oldódik. Fedje le, hagyja állni három-öt napig, de naponta kétszer keverje meg! Fogyassza vízzel vagy ásványvízzel hígítva, esetleg egy kis jéggel. Az apró, feketéslila bodzabogyók nyár végén és ősszel jelennek meg. Almával keverve nagyon finomak süteménybe töltve, de akár ezekből is készíthet szörpöt. Mindig főzve fogyassza őket, mert a nyers bodzabogyó – akárcsak a növény levele – enyhén mérgező.

Figyelmeztetés
Ne gyűjtsön vadon termő növényeket olyan helyen, ahol a közelben növényvédő szerekkel permeteztek! Amennyiben nem biztos benne, hogy egy növény ehető, inkább ne szedje le! Szerezzen be egy jó útmutatót, amely gyűjtés közben hasznos segítség lesz! Ha gombaszedésen gondolkozik, előtte mindenképpen kérje ki egy szakember tanácsát!

Gomba
Szeretne gombát szedni? Ha kezdő, mindenképpen szakértő kíséretében, szervezett túrákon vegyen részt, illetve a gyűjtött gombákat feltétlenül mutassa meg a piacokon dolgozó gombavizsgálóknak! A gombák tápértéke fajtától függően változik, de általában gazdagok a különféle B-vitaminokban, különösen B2-vitaminban (riboflavin), emellett sok bennük az ásványi anyag is, elsősorban a kálium. További előnyük az alacsony só-, zsír- és kalóriatartalom. A gomba ráadásul a rák ellen is véd.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
353
Tetszett?Szavazzon rá!