Egyensúlyban

Az életkor előrehaladtával mindenkit egyre inkább fenyeget az elesés veszélye. Néhány hasznos tipp a kockázat csökkentéséhez

A botladozás a burleszkfilmek nélkülözhetetlen eleme, az idősek számára azonban semmi mulatságos nincs benne. Bár az időskori esések csak mintegy 10 százaléka okoz csonttörést vagy más súlyosabb sérülést, sokaknál alakul ki az „esés utáni szindróma”, azaz csökkent biztonságérzet és önbizalom, ami begubózáshoz, magányhoz és depresszióhoz vezethet.

Az esés egyes rizikótényezői – mint az ízületi gyulladás vagy a romló reflexek – nehezen kerülhetők el, de sokszor jól kezelhetők. Az esések több mint fele például otthon történik, gyakran a rendetlenség, az egyenetlen járófelületek vagy a gyenge világítás miatt. E problémák kezelése mellett ügyeljen arra is, hogy öltözés vagy vetkőzés közben stabilan üljön, tanácsolja Åsa Bygdeson ápoló, aki a svédországi Västerbotten régióban idősekkel foglalkozik. – Arra is figyeljen oda, hogy a különféle vezetékek ne legyenek útban – teszi hozzá.

Javasolja továbbá, hogy a lépcsőhöz szereltessen korlátot, a fürdőszobába vegyen csúszásgátló szőnyeget, a vécéhez és a kádhoz pedig tetessen kapaszkodót.

A lábbelijeire is fordítson figyelmet: ne viseljen papucsot, sarokrész nélküli vagy magas sarkú cipőt, zoknit cipő nélkül vagy bőrtalpú cipőt! A gumitalp jobb választás, főleg, ha bordázott is.

A bot és a járókeret segíthetnek az egyensúlyozásban, de csak ha jó állapotban vannak, megfelelő méretűek és helyesen használják őket.

Becslések szerint a 65 év felettiek
30–40 százaléka esik el évente legalább egyszer

Az ilyen eszközökre szorulók általában semmiféle oktatást, tájékoztatást nem kapnak a megfelelő használatról. A botot a gyengébb vagy fájóbb lábbal ellentétes oldali kézben kell tartani, és azzal a lábbal egy időben kell előrelendíteni. Járókeret használatakor mind a négy lábnak vagy keréknek a talajon kell lennie, mielőtt megtesz egy lépést. A bot vagy járókeret tetejének a csuklójával kell egy magasságban lennie (kényelmes, ellazult álló helyzetben mérve).

Sok egyéb módszer is van, amelyekkel csökkenthető az elesés kockázata, az erősítő és az egyensúlyérzéket javító gyakorlatoktól kezdve egészen addig, hogy évente legalább egyszer célszerű átnézetnie az összes szedett orvosságát egy gyógyszerésszel (egyes gyógyszerek vagy gyógyszer-kombinációk ugyanis szédülést vagy járás közbeni bizonytalanságot okozhatnak). Ha uralni tudja a kockázati tényezőket, az növeli az önbizalmát, és aktívabban, egészségesebben élhet.

Vote it up
189
Tetszett?Szavazzon rá!