Egyformán gondolkozunk? Ugyan már!

A férfi és női agy sok mindenben hasonlít, de mérete, szerkezete és érzékenysége is eltér

Húszévi házasság után a férjem még mindig nem ért meg engem. Állandóan zsörtölődik. Miért kell nekem mindig háromféle dolgot csinálnom egyszerre? Hogyhogy sosem kell keresgélnem a szavakat? És miként lehetséges, hogy ma is emlékszem annak a házaspárnak a nevére, akikkel sok-sok évvel ezelőtt találkoztunk a Hawaii-szigeteken?

Most már tudom, hol a titok nyitja: az agyamban.

Nyilvánvaló ugyan, hogy érzelmeink és viselkedésünk különbözőségének kulturális okai is vannak, ám a legújabb kutatásokból bebizonyosodott, hogy a nemek közötti, gyakran érthetetlen különbségek egy részének oka a fejünkben rejlik. A férfi és női agy sok mindenben hasonlít, de korántsem egyforma: mérete, szerkezete és érzékenysége is eltér. A nőknek az agya – miként a teste – a férfiakéhoz viszonyítva 10-15 százalékkal kisebb, azonban a magasabb rendű tudati folyamatokért, például a beszédért felelős agyterületeken több idegsejt helyezkedik el.

A kutatók szerint a nők és a férfiak agya elsősorban az alábbiakban tér el:

A nők agyuk nagyobb részét használják
– Bármit tesznek a nők, még ha csak a hüvelykujjukat mozgatják is, sokkal nagyobb agyterületen jönnek ingerületbe az idegsejtek – állítja dr. Mark George, a Dél-karolinai Orvosegyetem pszichiáter-ideggyógyásza.

Amikor egy férfi gondolkozni kezd, pontosan körülhatárolt területeken lépnek működésbe az idegsejtek. Ha egy nő tesz így, az agy legkülönbözőbb részein lévő sejtek aktivizálódnak; az idegsejtek működését bemutató pozitron-emissziós tomográffal (PET) készített felvételek úgy néznek ki, mint az éjszakai Las Vegast ábrázoló fényképek.

Az egyik lehetséges, bár vitatott magyarázat szerint a kérgestest, vagyis a két agyféltekét összekapcsoló idegrostköteg a nőknél vastagabb, így több lehet az „áthallás” az érzelmekért és intuíciókért felelős jobb agyfélteke és a racionális gondolkodást irányító bal félteke között. Ennek eredményeként a női agy olyan összefüggéseket is észrevehet, amelyek egy férfinak esetleg eszébe sem jutnak. Egyesek egyfajta érzelmi intelligenciának nevezik ezt, mások egyszerűen ösztönös női megérzésnek.

A férfiak ugyanakkor jobban tudnak erőteljesen összpontosítani – legalábbis bizonyos esetekben. Ez lehet a magyarázata annak, hogyan merülhet el a férjem az újságolvasásban, miközben csörög a telefon és a kutyánk is ugat.

A női agy erőteljesebben reagál az érzelmekre
Mark George felvételeket készített olyan férfiak és nők agyáról, akik érzelmileg fontos élményekre emlékeztek vissza. Úgy találta, hogy a nemek másként reagálnak az érzelmekre – főként a szomorúságra. Noha az érzelmeket ugyanolyan élmények váltották ki, a szomorú érzelmek a nőknél nyolcszor nagyobb területen hozták működésbe az idegsejteket, mint a férfiaknál. A női agy levertséggel szembeni érzékenysége elméletileg fogékonyabbá tehet minket, nőket a depresszióra, ami egyébként nálunk kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál.

A női agy ugyanakkor sokkal pontosabban észlelheti mások érzelmeit. Dr. Raquel Gur, a Pennsylvaniai Egyetem neuropszichiátere és férje, Ruben Gur pszichológus megvizsgálta önkéntesek agyműködését, miközben különböző érzelmeket eljátszó színészek fényképeit nézegették. Az örömöt mindkét nem képviselői felismerték, a szomorúságot azonban a férfiak sokkal nehezebben vették észre, mint a nők. – A férfiak csak akkor ismerték fel a női arcon a szomorúságot, ha annak már egészen egyértelmű jelei voltak – mondja Ruben Gur.

A nők jobban bánnak a szavakkal
A lányok általában hamarabb kezdenek beszélni, és gyorsabban olvasnak. Ennek az lehet az oka, hogy olvasás közben a nők agyuk mindkét féltekéjén egyidejűleg használnak idegsejteket, állítják a Yale Egyetem gyermek- , és ideggyógyász professzorai, dr. Sally és dr. Bennett Shaywitz. A férfiak viszont ilyenkor kizárólag bal agyféltekéjük egyes területeit használják.

A nők beszédkészsége általában felnőttkorban is jobb, mint a férfiaké. A kísérletek során a nők több azonos betűvel kezdődő, illetve több rokon értelmű szót tudtak felsorolni, mint a férfiak, és gyorsabban megnevezték a különböző színeket és formákat is.

Talán ennél is fontosabb: a nők nyelvhasználatában mindkét félteke részt vesz, így a szélütésen, agyvérzésen vagy agysérülésen átesett nők könnyebben felépülnek. – Mivel a nők beszéd és olvasás közben nagyobb idegsejthálózatot használnak, mint a férfiak – magyarázza dr. George –, sokszor az ugyanazt a területet érintő agykárosodás náluk kevésbé súlyos következményekkel jár.

A nők másként tájékozódnak
Útközben a nők sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a látottakra, különösen pedig az olyan tájékozódási pontokra, mint mondjuk a sarki kávézó vagy a játszótérrel szemközti templom. Ha vissza kell találniuk egy adott útvonalon vagy útba kell igazítaniuk valakit, a nők inkább ezekre a tájékozódási pontokra hagyatkoznak, míg a férfiak inkább az irányokat és távolságokat tartják fontosnak („egy kilométer nyugatra, aztán három kilométer északra”).

– Úgy tűnik, a férfiak veleszületett biológiai adottsága, hogy jobban képesek térben gondolkozni – mondja Deborah Blum tudományos szakíró, és hozzáteszi, hogy a férfiak szinte mindig jobb eredményeket érnek el a testek térbeli mozgását modellező feladatokban. Talán ez az oka annak, hogy a férjem egy postabélyeg nagyságú helyre is be tud állni a mikrobuszunkkal.

A nőknek jobb az emlékezetük
A nők emlékezőképessége minden életkorban jobb, mint a férfiaké, állítja Thomas Crook pszichológus, a Psychologix nevű kutatási szervezet elnöke. Munkatársaival több mint 50 ezer férfi és nő emlékezetét vizsgálta. – A nők sokkal jobban tudják az arcokat a nevekhez társítani, mint a férfiak, és listákat is jobban tudnak felidézni.

– Az emberek általában azokra az eseményekre emlékeznek vissza a legjobban, amelyeket valamiféle érzelemmel kapcsolnak össze – mondja Crook. – Mivel a nők jóval többet használják az érzelmek feldolgozásáért felelős jobb agyféltekét, könnyen lehet, hogy náluk ez a fajta érzelmi hozzárendelés automatikusan történik.

A nők agya lassabban öregszik
Az Archives of Neurology című folyóirat egyik tanulmánya szerint a férfiak agya gyorsabban zsugorodik, mint a nőké. A következmények: a kor előrehaladtával jobban romló emlékezet, gyengébb összpontosítóképesség, depresszióra való hajlam és emiatt fokozottabb ingerlékenység. – Igen, a férfiak jóval zsémbesebbé válnak idősebb korukra – mondja Ruben Gur. – Ennek az agyuk az oka.

A férfiagy méretének jelentős csökkenését valószínűleg a szerv energiagazdálkodásának sajátosságai okozzák. A kutatások szerint a női agyban az anyagcsere üteme, vagyis a cukorfelhasználás az öregedés folyamán fokozatosan csökken, míg férfiak agyának cukorfelhasználása idősebb korban nagyobb, mint fiatalkorban.

Ám hiába tartósabb a női agy, az öregedés rá is hat. A kutatók becslése szerint az Alzheimer-kórosok háromnegyede nő. Egyes vizsgálatok alapján a nőknél alkalmazott hormonpótló kezelés csökkentheti ezt a kockázatot és késleltetheti a betegség tüneteinek kialakulását.
 

Egyelőre nem tudjuk pontosan felmérni, mit is jelentenek valójában ezek az eredmények, de Raquel Gur szerint egy dolog máris biztos: – A férfiak és a nők agya ugyanazokat a feladatokat végzi el. Csak másként.

Vote it up
85
Tetszett?Szavazzon rá!