Egyszer volt, hol nem volt

Gyermekkorunkban barátaink voltak Piroska, Szindbád, Pinokkió és társaik. Vajon mennyire emlékszünk rájuk?

Kapcsolódó cikkek

Emlékszik, amikor Jancsi és Juliska belökte a boszorkányt a kemencébe? Emlékszik, hogyan reszketett félelmében? És arra, hogy útnak indult Szindbáddal, meg átverekedte magát az áthatolhatatlan tüskés indákon, hogy százéves álmából felébressze és kiszabadítsa Csipkerózsikát? Vagy arra, hogyan vitte haza kis házába öreg néne a sebesült őzikét?

Idézzük fel a gyermekkort! Ha válaszol a kérdésekre, megtudja, mennyire emlékszik az Ezeregyéjszaka meséire, a Grimm-mesékre és más csodás történetekre, melyeket szüleink olvastak fel nekünk sok-sok éve, elalvás előtt.

1. Hogyan végez a vadász a gonosz farkassal a Piroska és a farkas című mesében?
a) lelövi
b) vízbe fojtja
c) felvágja a hasát
Ugrás a megoldáshoz!

2. Hans Christian Andersen meséjében a rút kiskacsa nehéz időket él át visszataszító külseje miatt, de végül jóra fordul a sorsa, mert csodaszép madár válik belőle. Milyen?
a) sas
b) hattyú
c) páva
Ugrás a megoldáshoz!

3. Hány mese szerepel Illyés Gyula népszerű népmesegyűjteményében?
a) hatvanhat
b) harminchárom
c) hetvenhét
Ugrás a megoldáshoz!

4. Charles Dickens Karácsonyi énekében a szívtelen Ebenezar Scrooge végül emberszeretővé válik. Mi az, amitől megváltozik?
a) egy halott szelleme
b) egy elbűvölő dallam
c) egy jólelkű hölgy szerelme
Ugrás a megoldáshoz!

5. Az alábbi varázsigék közül melyik változtatja át a közönséges szamarat rengeteg aranypénzt szóró „aranyszamárrá”?
a) adj aranyat, csacsikám!
b) hókuszpókusz
c) csiribí-csiribá
Ugrás a megoldáshoz!

6. Kik kísérik el Dorothyt útján Ózhoz, a nagy varázslóhoz?
a) egy boszorkány, egy holló és egy macska
b) egy oroszlán, egy madárijesztő és egy bádogember
c) egy óriás, egy púpos és egy félszemű
Ugrás a megoldáshoz!

7. A császár új ruhájáról ki mondja meg, hogy az valójában nem létezik?
a) egy gyerek
b) egy udvari bolond
c) egy kutya
Ugrás a megoldáshoz!

8. Hol találja meg Pinokkió az apját, Dzsepettót?
a) az erdőben
b) egy cápa bendőjében
c) a bábszínházban
Ugrás a megoldáshoz!

9. Ki írta a Misi Mókus kalandjait?
a) Móra Ferenc
b) Tersánszky Józsi Jenő
c) Benedek Elek
Ugrás a megoldáshoz!

10. Lúdas Matyi hogyan váltotta be fenyegetését, hogy háromszor veri vissza Döbrögin megveretését és ludainak elkobzását?
a) álruhát öltve a földesúr közelébe férkőzött, és kileste az alkalmat, hogy mikor verheti meg
b) útonállóként feltartóztatta Döbrögi kocsiját, és úgy verte el
c) az éj leple alatt trükkös módon ellopta a földesúr lúdjait
Ugrás a megoldáshoz!

11. János vitéz sok országot megjárt. Közülük melyik kettő volt határos Petőfi verses meséjében?
a) a tatárok földje és Lengyelország
b) a szerecsen király birodalma és Taljánország
c) India és Franciaország
Ugrás a megoldáshoz!

12. Miért mesél Seherezádé ezeregy éjszakán át a királynak?
a) hogy elnyerje az uralkodó szerelmét
b) hogy kigyógyítsa búskomorságából a királyt
c) hogy megmentse a saját életét
Ugrás a megoldáshoz!

13. Hány feje van Süsünek, a sárkánynak Csukás István meséjében?
a) három
b) egy
c) hét
Ugrás a megoldáshoz!

14. Benedek Elek talán legismertebb mesefigurája Többsincs királyfi. Kitől kapta ezt a furcsa nevet az öreg király egyetlen fia?
a) egy koldusasszonytól
b) magától Salamon királytól
c) az ország bölcseitől
Ugrás a megoldáshoz!

15. Ki látogat el utazásai során Lilliputba?
a) Lemuel Gulliver
b) Jonathan Swift
c) John Milton
Ugrás a megoldáshoz!

16. Melyik mesehős ütött „hetet egy csapásra”?
a) Toldi Miklós
b) Fanyűvő
c) a vitéz szabólegény
Ugrás a megoldáshoz!

17. Melyik varázsige hatására nyílik ki a sziklafalban lévő ajtó az Ali Baba és a negyven rablóban?
a) szezám, tárulj!
b) csilicsala
c) szezám, zárulj!
Ugrás a megoldáshoz!

18. Ki zenésítette meg a Péter és a farkas című mesét?
a) Pjotr Csajkovszkij
b) Szergej Prokofjev
c) Helmut Lachenmann
Ugrás a megoldáshoz!

19. Mi a világhírű Grimm testvérek keresztneve?
a) Jacob és Wilhelm
b) Hans és Erich
c) Fritz és Johann
Ugrás a megoldáshoz!

20. Mitől merül Hófehérke olyan mély álomba, hogy halottnak hiszik az azonos című mesében?
a) mérgezett gyűrűtől
b) mérgezett almától
c) mérgezett rózsától.
Ugrás a megoldáshoz!

1. c) A vadász úgy szabadítja ki Piroskát és a nagymamáját, hogy felvágja az alvó farkas hasát, aztán hárman telirakják kövekkel, amibe a gonosz állat belepusztul. Vissza a következő kérdéshez!

2. b) A véletlen tojáscsere áldozatából végül gyönyörű hattyú lesz. Vissza a következő kérdéshez!

3. c) A költő népmeséket feldolgozó kötetében 77 magyar népmese kapott helyet. Vissza a következő kérdéshez!

4. a) Ebenezar Scrooge-ot halott üzlettársa szelleme látogatja meg, aki ecseteli, milyen borzalmak várnak a szívtelen fösvényekre a túlvilágon. Vissza a következő kérdéshez!

5. a) Az aranypénzt szóró szamárnak azt kell mondani: „adj aranyat, csacsikám!” Ugyanebben a Grimm-mesében hangzik el a „terülj-terülj, asztalkám!” és a „ki a zsákból, botocskám!” varázsige is. A csiribí-csiribá sok más mesében szerepel, a „hókuszpókusz” pedig a katolikus liturgia részét képező „hoc est corpus meum” (‘ez az én testem’) latin kifejezés népnyelvi változata. Vissza a következő kérdéshez!

6. b) L. Frank Baum történetében Dorothyt forgószél viszi el Óz birodalmába. Azért indul el megkeresni a nagy varázslót, hogy juttassa őt vissza a családjához. Az oroszlán, a madárijesztő és a bádogember azért csatlakozik hozzá, mert valami olyat szeretnének megkapni a varázslótól, ami nincs nekik (bátorságot, észt, szívet). Vissza a következő kérdéshez!

7. a) Egy kisgyerek mondja ki azt, amit mindenki gondol. A császár ruha nélkül vonul el az emberek előtt, de kitart amellett, hogy pompás öltözéket visel. Vissza a következő kérdéshez!

8. b) Pinokkió egy cápa bendőjében találja meg Dzsepettót. A fatuskóból faragott fiú és papája megmenekül a félelmetes szörnyetegtől, és a Tonhal segítségével érnek partot. Vissza a következő kérdéshez!

9. b) Tersánszky Józsi Jenő írta ezt a kedves mesét, amely később a bábszínpadokon is nagy sikert aratott. Vissza a következő kérdéshez!

10. a) Álruhába öltözve: első alkalommal ácsnak, aztán csodadoktornak, majd lókupecnek adta ki magát, hogy a közelébe férkőzhessen. Vissza a következő kérdéshez!

11. c) Bizony, a költő mesélő kedvében jól átalakította a világot, nála „Franciaország és India határos / De köztük az út nem nagyon mulatságos”. Vissza a következő kérdéshez!

12. c) Seherezádé a saját életét akarja megmenteni. A felesége hűtlenségén feldühödött király elhatározta, hogy minden éjszakát egy szűzzel fog tölteni, akit másnap reggel kivégeztet. Seherezádé azonban minden éjjel egy újabb történetet mesél el neki, mielőtt a nap felkel, ám a történet végét mindig a következő éjszakára ígéri. Az ezeregyedik éjszaka után a mesemondóba beleszerelmesedett király megkegyelmez Seherezádénak, aki időközben három gyermeket is szült neki. Vissza a következő kérdéshez!

13. b) Bár a mesékben gyakoribbak a hétfejű sárkányok, ez a mese egy háromfejű sárkányfamíliáról szól. Süsü, a legkisebb sárkány pedig éppen arról híres, hogy egyfejű. Vissza a következő kérdéshez!

14. a) Valóban egy koldusasszonytól, aki a névadásra összehívott bölcsek közé kéredzkedett a királytól, és azt mondta, hogy ha egy királynak egyetlen fia van, akkor annak Többsincs az illendő neve. Vissza a következő kérdéshez!

15. a) Lemuel Gulliver a neve a Jonathan Swift alkotta regényalaknak. A történetben különféle országokba jut el, amelyeket törpék, óriások, lovak és majmok népesítenek be. John Milton az Elveszett Paradicsom írója. Vissza a következő kérdéshez!

16. c) A vitéz szabólegény ütött „hetet egy csapásra” a Grimm testvérek meséjében, de legyeket, nem ellenségeket. A címadó hős nem is foglalkozik azzal, hogy a hírneve egy félreértésen alapul. A szabólegényből végül meggyőzőerejének köszönhetően király lesz. Vissza a következő kérdéshez!

17. a) Ali Baba a „Szezám, tárulj!” titkos jelszóval tud bejutni a barlangba, ahová a rablók rejtették kincseiket. Kapzsi bátyja később megpróbál bejutni a kincses barlangba az „Árpa, tárulj!” jelszóval, de nem sikerül neki. Vissza a következő kérdéshez!

18. b) Szergej Prokofjev tette a zeneirodalomban is halhatatlanná Pétert, a nagyapját, a kacsát, a macskát és a farkast. Csajkovszkij az E. T. A. Hoffmann története alapján komponált Diótörő című balett zenéjével járult hozzá a mesék színpadra viteléhez. Helmut Lachenmann nevéhez A kis gyufaárus lány című mese modern színpadi változata fűződik. Vissza a következő kérdéshez!

19. a) A Grimm testvérek keresztneve Jacob Ludwig Carl és Wilhelm Carl. A dél-németországi Hanauban születtek, Jacob 1785-ben, Wilhelm 1786-ban. Vissza a következő kérdéshez!

20. b) Hófehérkének a királyné adja a mérgezett almát, amelytől a lány mély álomba merül, és halottnak hiszik. A királyné így akarta elérni, hogy ismét ő lehessen a „legszebb a világon”. Végül természetesen megbűnhődik gonoszságáért: holtan esik össze Hófehérke esküvőjén.

Vote it up
20
Tetszett?Szavazzon rá!