Ekkor figyeljen a szívére

Egyes időszakokban és elfoglaltságok során fokozottabban kell vigyázni a szív egészségére

Tudjon róla, hogy mikor kell figyelni
Huszonöt éves praktizálásom során arra lettem figyelmes, hogy egyáltalán nem véletlenszerű a szívrohamok előfordulása: vannak előre jelezhető veszélyes szituációk. Különösen igaz ez szív- és érrendszeri betegség, illetve annak nagyobb kockázata esetén (például dohányzás, cukorbetegség, magas koleszterinszint vagy vérnyomás miatt). Ha a következő veszélyes esetekben az átlagosnál is jobban odafigyel az életmódjára, csökkentheti a problémák kockázatát!

Influenza
Ha esetleg a betegséggel járó láz, fájdalom és fáradtság nem lett volna elég, az influenzás fertőzést követő 3 napban ráadásul meg is négyszereződik a szívroham kockázata! A vírusra a szervezet gyulladással reagál, amely azonban károsíthatja a verőérfalakat is. A betegséggel járó kisebb kiszáradás miatt a vér víztartalma is csökken, sűrűbb lesz és könnyebben alvad meg; a lázzal továbbá megnő a pulzus, ami azt jelenti, hogy többet kell dolgoznia a szívnek. Influenza esetén – ha önnél fennállnak a szívbetegség kockázati tényezői - minél hamarabb forduljon orvoshoz!

Nagy sportesemények
Akár hiszi, akár nem: valós kockázattal jár a szurkolás! Ha teljesen magával ragadja a játék, könnyen elveszítheti az irányítást érzelmei felett. Brazíliában különösen komolyan veszik a focivébét – kutatók négy vébényi adatot gyűjtöttek össze, amely alapján azt állapították meg, hogy a döntők alatt megnőtt a szívrohamok száma, és a legmagasabb akkor volt, ha a brazil csapatért kellett szorítani. Ha ön is vérbeli drukker, egyeztessen orvosával esetleg aszpirin szedéséről – de legjobb, ha kicsit óvatosabban is viselkedik.

Megint hétfő
A szívrohamok előfordulásának elemzése egyértelműen azt mutatta ki, hogy a hétfő a szív számára is kiemelkedően nyomasztó: a munkahét kezdetével gyakoribbak a rohamok. A munkahelyi stressz miatt emelkedik az adrenalin és a hidrokortizol szintje, ami vérnyomás-emelkedéshez vezethet és növeli az éren belül a vérrögök képződésének a kockázatát. Indítsa a hetet nyugodtabban: 5-10 perc jógával vagy meditációval máris könnyedén segíthet magán! Ugyancsak jó ötlet ebédidőben egy sétával megszabadulni a stressztől.

Hólapátolás
A hideg és a nehéz fizikai munka együttesen igen nagy terhelés alá helyezi a szívet. Kutatások során több esetben is a hólapátolással hozták kapcsolatba az infarktust. Ha tudja, hogy gyengébb a szíve, mindig öltözködjön melegen, rendszeresen tartson pihenőt, ügyeljen a folyadékpótlásra és egyébként is, ha megteheti, hagyja másra a hólapátolást.

Közeli hozzátartozó elvesztése
Az Egyesült Államokban szívrohamos esetek ezreit elemezték ki, és többek között azt állapították meg, hogy a közeli hozzátartozójuk halálát gyászolók a gyász első hetében az átlagosnál sokkal inkább ki vannak téve egy esetleges szívrohamnak. Egy svéd kutatás szerint évekre tartósan megnövelheti a kockázatot egy felnőtt testvér elvesztése. Ha nemrég hunyt el valaki, aki nagyon közel állt önhöz, kérjen segítséget orvosától, barátaitól, családjától – ha depressziós és magányos, semmi esetre se üljön otthon egyedül.

Természeti katasztrófa
A Japánban ezrek halálát okozó 8,9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami utáni három hétben a túlélők között háromszor gyakoribbak voltak a szívrohamok, mint az elmúlt években ugyanazon a naptári héten.

Vote it up
233
Tetszett?Szavazzon rá!