Elég a rossz leheletből!

Az emberek 85 százalékánál előfordul időnként, hogy bűzös a lehelete. Vajon mit lehet tenni a szájszag ellen?

Elő a fogkefével!
A rossz leheletet legtöbbször a szájüregben túlszaporodott baktériumok okozzák, mondja dr. Phil Stemmer, a londoni Friss Lehelet Központ munkatársa. Sikálja naponta kétszer két percig a fogát, de ne túl vadul, mert az ínysorvadáshoz vezethet. Fogselyemmel tisztogassa meg a közöket. Reggelente kefélje le a nyelvét is, vagy használjon nyelvvakarót.

Ügyeljen az étrendjére
A gyomor általában nem felelős a rossz leheletért, de némelyik fűszer, például a vöröshagyma vagy a curry kellemetlen illatot adhat. Petrezselyemzöld, mentalevél, szegfűszeg vagy édesköménymag rágcsálása segíthet a bajon.

Igyon sokat
A nyál rendes körülmények között segít lemosni a baktériumokat, ezért a szájszárazság a rossz lehelet előkészítője. Fogyasszon sok vizet. Az alkohol meg a kávé viszont ellentétes hatást idéz elő, a száj kiszárad tőle. A cukormentes rágógumi fenntartja a nyáltermelést.

Grrrrrrrr, ph! Grrrrrrrr, ph
A készen kapható szájvizek többsége csak elfedi a szagot, a fogorvos azonban olyat is tud javasolni, amelyik ténylegesen szembeszáll a baktériumokkal.

Forduljon fogorvoshoz
A bűzös lehelet (idegen szóval halitózis) összefügghet fogínybetegséggel vagy tályogosodással. Halitózist okozó baktériumok nyüzsöghetnek a szuvas fogakban is. Kérje ki fogorvosa tanácsát, de már az időpont-megbeszéléskor jelezze, mi a panasza: a szakember esetleg arra kéri, közvetlenül a vizit előtt ne egyen-igyon, dohányozzon, hogy jobban érzékelhesse a szagot.

Vote it up
260
Tetszett?Szavazzon rá!