Előzze meg az allergiás rohamokat

A pollenallergiásoknál hamarosan előjönnek a kellemetlen tünetek. Íme, a tíz legjobb védekezési módszer

Egyen meg minden reggel egy kivit. A kiviben rengeteg a C-vitamin. Egyes vizsgálatok szerint a túl kevés C-vitamin és az allergia között összefüggés van. Ha fellángolnak a tünetei, érdemes C-vitamint szednie – legalábbis nem árthat. Azonban vigyázat! Egyeseknél keresztallergiát okozhat!

Használjon műszálból készült lábtörlőt. A természetes anyagból készült lábtörlők lebomolva kiváló tápanyagot nyújtanak az atkáknak, penésznek és más gombáknak, melyeket aztán a cipőtalpon beviszünk a lakásba.

Kerülje a nátrium-benzoátot (E211) tartalmazó ételeket. Egy olasz vizsgálat során úgy találták, hogy a nátrium-benzoát allergiaszerű tüneteket, például orrfolyást vagy -dugulást, tüsszögést és orrviszketést váltott ki egyébként nem allergiás felnőtteknél. Ez a tartósítószer gyakran előfordul gyümölcslevekben, savanyúságokban, olívabogyóban és salátaöntetekben.

Hetente mossa ki forró vízben az ágyneműt. Ez a legjobb módja annak, hogy elpusztítsa a poratkákat, melyek még önnél is jobban szeretnek az ágyban lenni.

Reggelente kapjon be egy halolaj-kapszulát. Egy allergiás asztmával küzdő emberek közt végzett felmérés azt mutatta ki, hogy azoknak, akik egy hónapon át halolaj-kapszulát szedtek, alacsonyabb volt a leukotriénszintjük: ezek a vegyületek is részt vesznek az allergiás reakciókban.

Takarítsa el a lámpabúrákból a rovarmaradványokat. Ahogy bomlani kezdenek, allergéneket bocsáthatnak ki.

Marhahús helyett válassza a csirkét. Egy két éven át tartó, 334 szénanáthás és 1336 egészséges emberrel végzett felmérés szerint azoknál, akik a legtöbb elaidinsavat fogyasztották (ez a fajta egyszeresen telítetlen zsírsav elsősorban a vörös húsban és tejtermékekben található meg), majdnem háromszor akkora eséllyel jelentkezett allergia, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Kapcsolja be a klímát. A légkondicionáló, ahogy neve is mutatja, a levegőt szabályozza. Eltávolítja a penész számára kedvező párát, és kiszűri a lakásba érkező allergéneket. Ne feledje gyakran tisztítani vagy cserélni a szűrőket, különben a légkondiban megtelepedett penész csak ront a helyzeten!

Tegyen cipősszekrényt a bejárati ajtóhoz. Kérje meg családtagjait és vendégeit, hogy belépéskor vegyék le a cipőjüket, hogy minél kevesebb por, penész és más allergén jusson be a lakásba. Ugyanitt tartson egy kosárban puha papucsokat is azoknak, akik nem szeretnének mezítláb járni.

Gőztisztítózza ki a bútorokat és szőnyegeket. Tisztításhoz tegyen a vízbe dinátrium-oktaborát-tetrahidrát-oldatot (DOT), egy bórtartalmú vegyületet. Az Allergy című folyóiratban 2004-ben megjelent egy cikk, mely szerint a DOT akár hat hónapra is képes észrevehetetlen szintre csökkenteni a poratkák mennyiségét.
 

Ismerje meg a tavaszi allergia egyéb váratlan okait és az ellenük való védekezés módjait!

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!