Elbűvölő autóutak

Nyolc felejthetetlen autós utazás a vén kontinensen: mesébe illő látványok az Északi-tengertől a mediterrán tájakig

Kapcsolódó cikkek

Norvégia part menti útján
Lépje át az északi sarkkört, miközben a látványos Kystriksveienen (szó szerint tengerparti autópályán) halad Észak-Norvégiában
Start >
Steinkjer 70 km-re van a szárazföld belsejében, de fjord köti össze a tengerrel. Haladjon észak felé Namsosig, az ódon faházas kisvárosig a Namsen torkolatánál; a lazacairól híres folyó népszerű horgászcélpont. Gyalogoljon vagy autózzon fel a Klompen hegyre: remek a kilátás onnan a Namsen-fjordra.

Haladjon északnyugati irányban tovább. Lundból komppal keljen át Hoflesba, majd tovább Rørvikba, ahol tengerparti múzeum van. Holmból keljen át Vennesundba, és menjen tovább Brønnøysundig. Érdemes megállni a Hilduri Urterariumnál, ennél a gyönyörű füvészkertnél.

Menjen komppal Holmból Anndalsvågbe. De kerülhet a Vega-félsziget felé is: ez a vidék része a világörökségnek. A Vega Havhotell éttermében készítik a környék talán legjobb tenger gyümölcseit.

Sandnessjøent elhagyva haladjon észak felé, és szálljon fel a Levangból Nesnába tartó kompra. A Sjonfjellet-hegység az útvonal talán legelragadóbb természeti látványosságait kínálja. A Kilbog-hamnból induló komppal átlép az északi sarkkörön. Autózzon tovább Ågskardetbe. A Glomfjordba vezető útról jól látszik Norvégia egyik legnagyobb gleccsere, a Svartisen. Reipåtól északra a második világháborúban a partok közelében elsüllyesztett tengeralattjáró tiszteletére állított emlékműnél szemet gyönyörködtető tengerparti kilátóhely van.

Részletek
Indulás: Steinkjer, Norvégia
Célpont: Bodø, Norvégia
Utak: 17, 769, 770, 80
Távolság: 718 km (kattintson a térképért!)
Mikor érdemes menni: tavasztól őszig
Tervezés: kystriksveien.no

Kirándulás a turkui szigetvilágba
Tizenkét híd és kilenc komp is része az autóútnak, mely az ezernyi kis szigetből álló Turku-szigetcsoporton át vezet
Start >
A legrégibb finn kisváros, Turku katedrálisától (amelynek harangjai hallhatók minden délben a nemzeti rádióban) déli irányban, a 110-es úton. A 110-es is része volt az ősi Királyok Útjának, melyen királyok, püspökök és kereskedők utaztak Norvégia és Oroszország között. Parainen a szigetcsoport bejárata. Sima, kerek szigetei az utolsó jégkorszak idején formálódtak. Menjen lengőkomppal Nauvóba, majd Korppoóba, ahol 14. századi templomot láthat. Ha szerencséje van, megpillanthat egy-egy úszó őzet vagy jávorszarvast, amint egyik szigetről a másikra igyekszik. Galtby Bryggánál szálljon fel az élénksárga kompra, és a tengeri madarakkal teli sziklás szigetecskék mellett elhaladva utazzon Houtskariig, melynek van egy múzeuma.

Északra tartva szálljon fel a Roslax–Kivimo, Björkö–Mossala és Mossala–Dalen kompjáratokra. A szigetvilág jellegzetes madara a rétisas, a vízből fel-felbukkanhat egy-egy fókafej. Keljen át Iniö szigetére, amelyet a méltóságteljes Zsófia Vilhelmina-templom ural. Lengőkomppal menjen el Jumóba – innen indultak egykor kereskedőportyáikra hajóikon a vikingek a svéd földek felé. Miután Kannvikból komppal átkelt Heponiemibe, a 192-es úton hajtson tovább Taivassalóba.

Naantali kikötővárosában van a Muumin World nevű tematikus park, mely Tove Jansson finn illusztrátor és mesemondó könyveinek alapján épült. Visszaúton Naantaliból Raisión át Turkuba nézze meg a finn elnök nyári rezidenciáját Luonnonmaán, amelynek 3500 bokros rózsakertje van.

Részletek
Indulás: körutazás Turkuból, Finnország
Utak: 110, 180, 1800, 1922, 192, 1961, 1931, 1930, 189, 40/E18, 8
Távolság: 250 km (kattintson a térképért!)
Mikor érdemes menni: júniustól augusztusig
Tervezés: saaristo.org

Vote it up
735
Tetszett?Szavazzon rá!