Elbűvölő családi kedvencek

Ha a gyerek szeretne saját háziállatot, érdemes hörcsögöt választania. Garantált lesz a siker

A hörcsögök nem kerülnek sokba, olcsó az etetésük, kis helyet igényelnek és könnyen gondozhatók. Így még a legkisebb családtagok is bevonhatók ebbe a munkába. Bár ezek a jószágok éjszaka élnek és a nappalt alvással töltik, néha szívesen játszanak az iskolából hazatérő gyermekekkel.

Viszont ne feledkezzen meg arról, hogy a hörcsögök viszonylag hamar elpusztulnak, általában 18–24 hónapig élnek! Ezért óhatatlanul segítenie kell majd gyermekeinek, hogy túltegyék magukat kedvenceik elvesztésének fájdalmán!

Milyen fajtát vegyen?
Válassza a szíriai aranyhörcsögöt! Ezeket a kis állatokat elkülönítve kell tartani – egy ketrecben csak egy hörcsög élhet –, máskülönben sokat verekednek.

Mire kell odafigyelnie?
Az új hörcsög 4–8 hetes, ragyogó szemű, felálló fülű teremtmény legyen! Nem szabad harapnia, amikor kézbe fogják, és nézze meg, hogy nincs-e rajta sérülésre utaló nyom! Ügyeljen arra, hogy kemény felszín fölött ne emelje magasra az állatot, mivel előfordulhat, hogy megriad és kiugrik a kezéből!

Hol lakjon?
A hörcsögöknek sok testmozgásra van szükségük, ezért nagy ketrecet vásároljon! A legjobbak a drótketrecek, illetve a modulárisan építhető típusok. Ez utóbbiak ingergazdag környezetet kínálnak kedvencének. Csak arra figyeljen, hogy megfelelően kapcsolja össze a szerteágazó csöveket, nehogy az állat kiszökhessen! Terítsen vastag réteg fűrészport a ketrec aljára, és tegyen be maréknyi „ágyneműnek való”-t is! Az összetépett WC-papír talán a legbiztonságosabb. Ne használjon olyan papírt, amin nyomtatott szöveg van, mivel a festékanyagok mérgezőek lehetnek a hörcsögre!

Mit egyen?
Ezek a kis jószágok mindenevők, ezért magokra, friss zöldségre és gyümölcsre, valamint állati fehérjére is szükségük van. Olyan hörcsögeledelt vegyen, amely mogyorót, magvakat és állati fehérjét egyaránt tartalmaz!

Mit igyon?
Az állatoknak természetesen inniuk is kell. A vizestál azonban könnyen beszennyeződhet. A legjobb megoldás a ketrecre erősített palack, amelynek csőre egyszerűen elérhető a hörcsög számára.

Tartsa tisztán
A kis kedvencek nem büdösek, ha rendben tartja a ketrecüket. Általában ugyanoda vizelnek, ezért elég erről a területről kiszedni az átázott fűrészport, és kicserélni azt. Hetente egyszer az egész ketrecet ki kell takarítani. Dobja ki a régi fűrészport és az ételmaradékokat, majd mossa ki és szárítsa meg a ketrec alját! Szórjon bele friss fűrészport és szükség esetén új alomanyagot is! Végül öblítse ki és töltse fel a vizespalackot!
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!