Elhallgatott tanácsok

Megoldás sok hétköznapi problémára a nehezen elérhető helyek tiszításától a cicafogmosáson át a borrendelésig

Kapcsolódó cikkek

Folttisztítási praktikák
• Szórjon hintőport az olajos foltokra. Hagyja állni egy percig, majd söpörje le a hintőport, és az olaj eltűnik.

• Tartson a táskájában bársonykendőt, amellyel könnyű letörölni az étel-, smink- és rúzsfoltokat.

• A vércseppek eltávolításához szájában gyűrjön gombóccá egy darab pamutcérnát, és itassa fel a foltot. A nagyobb vérfoltra szórjon sót.

• A tintafoltokat fújja be hajlakkal, majd mossa ki.

• Ha vörösboros lett egy ruhadarab, mártson egy rongyot ginbe vagy fehérborba, és azt nyomja rá az anyagra, így mosáskor könnyen kijön majd az elszíneződés.

• Ha egy ing izzadságszagú, keverjen össze 2 evőkanál vodkát 4 evőkanál vízzel, azután töltse az elegyet szóróflakonba, és fújja az ing hónalji részére.

Íme, pár további folteltávolító tipp!

Vasalástól kifényesedett nadrág
Ha a sötét színű nadrág vasalása után fényes foltok jelennek meg a szöveten, ne essen kétségbe. Keverjen össze két evőkanál fehér ecetet 10 evőkanál hideg vízzel. Mártson tiszta rongyot az oldatba, és finoman nyomogassa rá a foltokra. Ezután kapcsolja gőzölős üzemmódra a vasalót, és azt a szövettől 3-5 centiméterre tartva húzza át néhányszor az érintett terület fölött. A gőz segítségével az ecet eltünteti a kifényesedést. Akassza fel a ruhát, hagyja száradni 5-10 percig, és csak ezután vegye fel. Az ecet egyébként máshogyan is megkönnyíti a vasalást.

A nehezen elérhető helyek tisztítása
Szeretné kifényesíteni a szűk nyakú kancsók, üvegek és vázák belsejét? Töltsön beléjük egy kevés ecetet és néhány teáskanálnyi rizst. Másnap, amikor csak eszébe jut, rázogassa meg a keveréket, majd öntse ki, és öblítse át az edényt. A szennyeződésnek el kell tűnnie. Az ecet fellazítja a foltokat, a rizs pedig lesúrolja a felületet. Borfoltok eltávolításához vizet használjon, amelyhez néhány teáskanál sót és sütőport kevert. Megpróbálkozhat azzal is, hogy langyos vizet tölt az edénybe, beledob egy műfogsortisztító tablettát, és állni hagyja egy éjszakán át. Másnap öblítse át és ügyeljen rá, hogy megszáradjon. A szárítás egyébként szintén nem egyszerű művelet. Csavarjon papírtörülközőt egy fakanál nyele köré. Egy kis papír lógjon le a végén. Dugja a bebugyolált fakanalat az edénybe úgy, hogy az leérjen az aljáig. Másnap reggelre a papír magába szívja a nedvességet. Ekkor húzza ki a fakanalat, és dobja el a törlőt.

Borrendelés aggodalom nélkül
• Ne tartson a nevek kiejtésétől! A tapasztalt pincér már százféleképpen hallotta kiejteni ugyanannak a bornak a nevét, és ez nem zavarja. A biztonság kedvéért mutasson rá az itallapon a kiválasztott tételre.

• Ellenőrizze az évjáratot! Nézze meg, hogy az itallapon feltüntetett évjárat megegyezik-e a bor címkéjén lévővel! Jelentős különbségek lehetnek egyazon bor különböző évjáratai között, és bizonyára nem szeretné, hogy a rosszabb évek valamelyikéből származó italt kapjon. Persze ennek az ellenkezője is megtörténhet, ilyenkor viszont valószínűleg drágább is. Kérdezzen rá!

• Ne féljen a kóstolástól! Nem valami vizsgáról van szó, ahol elbukhat. Csupán annak ellenőrzésére szolgál, hogy a nedű nem kezdett-e ecetesedni, illetve hogy nem indult-e rothadásnak a dugó (ezt dohos íz jelzi). Ha valami nincs rendben, az még a laikus számára is nyilvánvaló. Egyszerűen jelezze a felszolgálónak, hogy megfelelőnek találja-e a kihozott bort!

Meztelen csigák ellen sör vagy kávé
A szaküzletekben drága és mérgező meztelencsiga-riasztó szerek kaphatók, ám léteznek ugyanilyen hatékony és jóval olcsóbb természetes védekezési módszerek is. A meztelen csigáknak van egy végzetes szenvedélyük: nagyon szeretik a sört. Töltsön meg tehát folyékony kenyérrel egy nagyobb, üres konzervdobozt, és ássa be a földbe úgy, hogy a pereme valamivel a felszín fölé emelkedjen. A kiemelés azért fontos, hogy a hasznos állatok, például a talajon élő bogarak ne pottyanjanak bele. A csigákat éjszaka odacsalja a sör szaga, beleesnek a csapdába és megfulladnak. Reggel az egész dobozt kidobhatja, és helyette másikat helyezhet ki. Ha sörözőből, étteremből tud a söröshordók aljáról származó seprőt szerezni, azt is nyugodtan használhatja.

A meztelen csigák viszont ki nem állhatják a kávét, illetve a koffeint. A kutatók megállapították, hogy az 1-2 százalékos koffeinoldat már halált okoz náluk. Egy csésze átlagos kávé ugyan nem tartalmaz ennyi koffeint, de riasztó hatása lehet. Permetezze a leveleket kávéval, vagy szórja a zaccot a növények körüli talajra. A kávézacc egyébként kiváló talajjavító anyag, rovarűzésre viszont fűszerpaprikát is használhat.

Cicavédelem
Ha rosszak a cica fogai, megnő a fertőzésveszély, és a lehelete is kellemetlen szagú. Az állatfogászati beavatkozás sokba kerül, mivel általában drága altatás szükséges hozzá. Bármilyen furcsának tűnik is a gondolat, a macskafogmosás nem tréfa! Egy brit állatjótékonysági szervezet azt javasolja, hogy kedvencét a lehető legkorábban szoktassa hozzá a fogtisztításhoz. A legjobb olyankor elkezdeni a tanulást, amikor a cica nyugodt, és az első alkalom legyen rövid! Eleinte csak finoman tegye az ujjait az állat fogaira, miközben a másik kezével a szőrét simogatja! Legközelebb puha ronggyal dörzsölgesse a fogakat (áztassa tonhalkonzerv levébe, hogy a cica kellemesebbnek találja az ízét). Végül megpróbálkozhat a kimondottan macskáknak készült fogkefével is. Lehetőleg naponta végezze el a fogmosást, és utána jutalmazza meg a „hős” cicát.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
378
Tetszett?Szavazzon rá!