Elképesztő tények az óceánokról

Bár bolygónkat jórészt víz borítja, mégis csak cseppnyi tudással rendelkezünk az óceánokról

Kapcsolódó cikkek

Bolygónkon sokkal több a víz, mint a szárazföld. Az öt óceán összesen a Föld felszínének körülbelül 71%-át fedi le, ami 362 millió négyzetkilométert tesz ki. Szinte felfoghatatlan!

 Az óceánok átlagos mélysége nagyjából 3720 méter. Összehasonlításképpen: a legtöbb ember nem képes 3 méternél mélyebbre lemerülni anélkül, hogy ne bántaná a fülét a víznyomás.

 A Föld tengerszint alatti legmélyebb pontja a Challenger Deep, mely 10 994 méter mély – több, mint 2 kilométerrel mélyebb, mint amilyen magas a Mount Everest.

 Az óceánok vizének átlagos hőmérséklete körülbelül 2ºC.

 A világ tengereiben közel 20 millió tonna arany lebeg szabadon: ha szétosztanánk, a világon minden emberre 4 kg jutna belőle.

 A hang a vízben 1435 m/s sebességgel terjed, majdnem ötször olyan gyorsan, mint a levegőben.

 Mivel a mélytengeri nyomás akár 11 250 000 kg/m2 is lehet, ezért a tengervíz nagyon magas hőmérsékletre felmelegedhet anélkül, hogy felforrna. Hidrotermális kürtők közelében már 400ºC-os vízhőmérsékletet is mértek.

 A Csendes-óceán vize alacsonyabb sótartalma miatt könnyebb, mint az Atlanti-óceáné.

 A világ kereskedelmének több mint 90%-át az óceánok szállítják, a távközlésnek pedig a fele zajlik víz alatti kábeleken keresztül.

 A Jeges-tengeren évente 50 ezer jéghegy keletkezik, melyeknek nagyjából négy év az élettartamuk.

 Az árapály ingadozása a kanadai Új-Skócia tartomány partjainál húzódó Fundy-öbölben a legmagasabb. A dagály és apály közötti különbség 16 méter körül van: ez három emelet magasságának felel meg.

 Miért kék az óceán? Mivel a tengervíz ezt a színt nyeli el a legkevésbé.

 Az Atlanti-óceán vizének mennyisége ugyanannyi, mint amennyi a jég a Jeges-tengerben.

 Az óceánok egyfajta szűrőként működnek: az ásványi tüzelőanyagok elégetéséből keletkező szén-dioxidnak 30-50 százalékát elnyelik.

 Évente háromszor annyi szemetet borítanak a világ óceánjaiba, mint amennyi halat kifognak.

Vote it up
237
Tetszett?Szavazzon rá!