Elrontotta?

Túlfőzte? Félig nyers maradt? Túlfűszerezte vagy csak egyszerűen odaégette? Így hozza helyre ezeket a bárkivel előforduló hibákat

Kapcsolódó cikkek

Olykor az egyetlen megoldás az, hogy újra nekivágunk. De ha nem reménytelen a helyzet, még fogyaszthatóvá tehetjük az ételt. Mindig fontos, hogy felkészüljünk a vészhelyzetekre a konyhában is, az odaégett ételtől a megégett ujjakig. Tartsunk otthon egy csomag tésztát és egy üveg szószt alternatívaként! A kamrában legyen mindig kukoricakeményítő és burgonyapehely! A húsleveskocka és a zacskós leves is jól jöhet. A burgonya és a különféle fűszerek az életünket menthetik meg bizonyos helyzetekben. Íme egy-két hasznos információ, mellyel sikerülhet kiküszöbölnünk a gyakori konyhai „baleseteket”.

Túlsózott étel
Ha túl sok sót szórtunk a levesbe vagy a mártásba, tegyünk bele egy-két szelet nyers krumplit! Hagyjuk benne, míg a burgonya átlátszó nem lesz – a krumpliszeletek enyhítik a sós ízt – de tálalás előtt ne felejtsük el eltávolítani az ételből! Emellett a leves egy részét kiönthetjük, és felengedhetjük sima vízzel. Attól függően, hogy mit főzünk, tehetünk az ételhez valami édeset (cukrot vagy mézet) vagy savanyút (citromot vagy ecetet), de ügyeljünk arra, hogy amit hozzáadunk, illeszkedjen ízben elsózott ételünkhöz!

Túlfőzött zöldségek
Bizonyos esetekben készíthetünk krémlevest a túlfőtt zöldségekből. Nem kell mást tennünk, minthogy tejszínt és fűszereket adunk hozzá, és összeturmixoljuk. Az apróra vágott zöldségekből, ha csirkével, vajjal és kukoricakeményítővel összekeverjük, csodálatos pite készülhet. Répa és édesburgonya esetében szintén menthető a helyzet: némi tojás hozzáadásával ámulatos szuflét tálalhatunk.

Nyers sütemények
Ha csokitortánk nem sült át teljesen, tálaljuk vaníliafagylalttal! Felszolgálhatjuk a sütemény átsült részeit némi tejszínhabbal és gyümölccsel kombinálva. A süteménymorzsákat remekül hasznosíthatjuk fagylalt vagy csokitorta díszítésére.

Odaégett sodó vagy krémleves
Még a legrutinosabb séffel is előfordul, hogy odaégeti a sodót. Nem egyszerű feladat elkerülni, hogy odakapjon a tej vagy a tejszín a forraláskor. Ha észrevesszük, hogy a tej vagy a tejszín odaégett, azonnal hagyjuk abba a kevergetést, nehogy felkavarjuk az odakozmált részt! A maradék sodót vagy tejszínt öntsük át egy másik edénybe, és úgy főzzük tovább!

Túl csípős étel
Ha főzés közben túl erősnek találjuk az ételt, próbáljunk meg minden hozzávalóból egy kicsit beletenni, kivéve a csípős alapanyagot! A nyers krumpli segíthet a csípős íz enyhítésében, de csodát ne várjunk! Meleg víz hozzáadása is nyújthat némi segítséget.

Túl híg mártások
Előfordul, hogy túl sok folyadékot használunk, és híg lesz a szószunk. Attól függően, hogy milyen alapanyagunk van otthon, válogathatunk a módszerek közül. Segíthet, ha a mártáshoz hozzáadunk egy kevés vajas-lisztes keveréket. Egy másik bevált módszer, hogy kukoricakeményítőt elkeverünk hideg vízzel, és ezt adjuk a mártáshoz. Ezzel óvatosan bánjunk, hiszen elég belőle egy kis adag is! Vannak, akik a szárított burgonyapelyhekre esküsznek. Ha a mártásunkhoz a fenti összetevők nem illenek, akkor csak várjunk türelmesen, amíg a felesleges folyadék el nem párolog.

Odaégett, odasült ételek
Amennyiben az ételünket sikerült teljesen leégetnünk, azt gondolhatjuk, hogy a lábos is mehet a kukába. Ahhoz, hogy meg tudjuk tisztítani az edényt, kaparjuk ki az odaégett ételt, amennyire csak tudjuk! Tegyünk a lábosba meleg vizet, illetve egy kis ruhaöblítőt, és pár óráig hagyjuk ázni az edényt! Az öblítő hatására az odaégett étel nagy része egyszerűen lekaparható lesz.

Savanyú ételek
Előfordul, hogy a paradicsomszósz túl savanyú lesz. A savanyú íz enyhítésére használhatunk egy kiskanálnyi szódabikarbónát, melyet a szószhoz keverünk. Van, aki a cukorra esküszik, mivel ennek is ízelvonó hatása van. A salátánkban is használhatunk cukrot a savanyú íz semlegesítésére. Mindezek mellett mindig azt tartsuk szem előtt, hogy fűszerezni utólag is lehet, de a túlzott fűszerezést már nehezebben tudjuk megszüntetni.

Vote it up
329
Tetszett?Szavazzon rá!