Eltalált a golyó!

Mit érez az áldozat, amikor pisztolylövés éri? Meglepő beszámolók

A sebesült torontói férfi, aki egy olyan autóban utazott, amelynek vezetőjét halálos lövés érte, így érzékelteti a vele történteket:

Tudod, milyenek az építkezéseken használt vasrudak? Képzeld el, hogy valaki egy ilyet berak a tűzbe, vörösre izzítja, aztán beléd döfi. És aztán újra, meg újra keresztülhatol rajtad. Puff-puff-puff-puff – hangosan, többször egymás után. Végül elhúztak.

Ezt az ártatlan áldozatot összesen kilenc találat érte. Kérte, hogy ne írjuk ki a nevét.

Mások erős botütésként, méhcsípésként, esetleg enyhe égő fájdalomként érzékelik a golyó becsapódását.

Sokan, akikre rálőttek, olyan feszült lelkiállapotban vannak, hogy észre sem veszik, hogy eltalálták őket, mondja dr. Martin Fackler nyugalmazott katonai sebész, a lőtt sérülések szakértője.

Ellöktem magam a műszerfaltól, hogy lássam, mi történik. Két villanást érzékeltem, aztán visszazuhantam.

A golyó hossztengelye körül pörögve hagyja el a fegyver csövét. A lövedék sebessége változó, a fegyvertől függ, és ez a sebesség határozza meg a test szöveteiben okozott sérülés mértékét.

– Emlékszik, mit tanult fizikából a középiskolában? – kérdezi dr. Michael Pollanen. – Az energia egyenlő a tömeg fele szorozva a sebesség négyzetével. A sérülés mértékét a lövedék sebessége határozza meg, nem a tömege.

Pollanennel, Ontario tartomány vezető törvényszéki patológusával előfordult, hogy négy napon belül három lőtt áldozatot is vizsgált. 2005-ben 333 lövöldözés történt Ontarióban.

Ha a lövedék 300 m/sec sebességgel hagyja el a fegyver torkolatát, a szélvédőn áthatolva 60 m/sec-ra is lelassulhat.

A golyónak 52-64 m/sec sebességgel kell haladnia ahhoz, hogy átfúródjon a bőrön. A bemeneti seb sokszor kicsi, kerek és kevés jel utal a test belsejében végbemenő pusztításra.

Az anyósülés melletti ablak összetörött. A kezem rángatózott, de én nem éreztem a bal karomat, illetve a mellkasom bal oldalát. Amikor [két hónap múlva] kiszedték a golyókat a bal oldalamból, egy üvegszilánk is kijött.

A kilőtt golyóval együtt forró gáz, el nem égett lőpor és korom is távozik, mondja Pollanen. Ha a fegyver csöve hozzáér a bőrhöz, vagy közel van hozzá, ezek az anyagok is a testbe jutnak a golyóval együtt.

Amikor a golyók eltaláltak, mintha valami szétáradt volna bennem.

A testen áthaladó golyó jóval szélesebb sávban okoz sérülést, mint az átmérője

Ahogy a lövedék átszakítja a bőrt, eldeformálódhat, megváltozhat az alakja, magyarázza Pollanen. Nagy ritkán irányt is változtat. Ilyenkor az ellapulás jelensége nyomán nagyobb területen szétroncsolja a szöveteket.

Miközben a lövedék keresztülhatol a testen, jóval szélesebb sávban okoz sérülést, mint arra a golyó ütötte lyukból következtetni lehet. A lövedék ereje átmenetileg kiszélesíti ezt a nyílást, és a kavitációs hatás nyomán akár egy narancs méretű lyuk is keletkezhet.

– Mintha lökéshullámok kísérnék a lövedék útját, ami sokkal nagyobb pusztítást visz véghez, mint a golyó –mondja dr. Fred Brenneman, a Sunnybrook Egészségügyi Központ traumaprogramjának irányítója. – Néha a sérülési sáv sokkal szélesebb, mint maga a lövedék. Ha a májba fúródik, akár tíz centiméteres kráter is képződhet.

Ha a golyó csontot ér, a csont eltörhet, és másodlagos lövedékek keletkezhetnek, amelyek darabkái szétszóródnak a testen belül.

– Még ha szíven lőnek is valakit, a halál nem következik be azonnal. Az ember még vagy 15 másodpercig képes a tudatos cselekvésre, mert még rendelkezésre áll az agy működéséhez szükséges oxigén – állítja dr. Fackler.

A közkeletű vélekedéssel szemben a lövés erejétől az áldozat nem szokott hátrazuhanni. Ez egyszerűen nem igaz, teszi hozzá a szakértő.

Még mindig négy golyó maradt a bal tüdőmben. Vasárnap templomban voltam, és az egyik barátom a gyülekezetből azt mondta: „Fussunk!”. Kézen fogott, hogy szaladjak vele. De négy lépés után meg kellett állnom. Éreztem a nyomást a tüdőmben.

Ha a golyó a láb- vagy farizom közepébe fúródott, a sebész általában nem veszi ki, mert az operáció nagyobb kárt okozna, mint a lövedék.

Aztán odajöttek, és fejbe lőttek. Olyan volt, mintha acél fúródna belém. De csak a koponyám tetejét súrolta a golyó, amitől behorpadt.

– A fejlövések kilencven százaléka halálos – mondja dr. Brenneman.

A Sunnybrook Egészségügyi Központban évenként 80 lőtt sebet látnak el, de ez a szám növekszik. – Ha valaki élve eljut a kórházunkba, 87 százalék az esély arra, hogy túléli a sérülést – mondja Brenneman. Lőtt sebek esetében a leggyakoribb halálok a belső vérzés.

Megnéztem a sebeimet. A bemenet egy centi átmérőjű kör volt, a kimenet egy három centi széles, félhold alakú repedés.

– Nem szeretem a tűzpárbaj kifejezést – mondja Brenneman. – Amikor embereket lőnek le, az nem sport, nem játék, nem lehet könnyedén venni. A lőtt sebek szörnyű következményekkel járnak. Feldolgozhatatlan megrázkódtatás ér családokat. A legrettenetesebb része a munkámnak, amikor közölnöm kell a szülőkkel, hogy 18 éves fiuk halálos lövést kapott.

Nem az vagyok ugyanaz, aki voltam. Barátságos, nyílt, jóhiszemű fickó voltam. Azóta nem bízom az idegenekben. Mivel színes bőrű vagyok, szégyenbélyeg rajtam, hogy rám lőttek. Az emberek azt mondják: „Tutira benne voltál”. Mostanában ritkán járok el hazulról. Csak az ügyvédhez, az orvoshoz és a kezelésekre megyek el.

Vote it up
76
Tetszett?Szavazzon rá!