Elzászi kuglóf

A kuglóf hazájában cseresznyepálinkába áztatják a mazsolát. Kávé mellé kiváló

Hasonló receptek

Hozzávalók
5 dkg mazsola 3 evőkanál cseresznyepálinka 2 dkg friss élesztő 9 dkg cukor 2,5 dl langyos tej 50 dkg liszt 1/2 teáskanál só 3 tojás 15 dkg puha vaj + a sütőformához kb. 2,5 dkg egész mandula porcukor a beszóráshoz

Elkészítés
1. A mazsolát beáztatjuk a cseresznyepálinkába, és félretesszük. Az élesztőt egy kis tálba morzsoljuk, 1 evőkanál cukorral és a langyos tejjel összekeverjük. Letakarjuk, és megvárjuk, amíg szépen felfut.

2. A lisztet a sóval és a maradék cukorral egy tálban összekeverjük, halmot formálunk belőle, és a közepén kialakítunk egy mélyedést. A felfuttatott élesztőt a mélyedésbe öntjük, és a pereméről vett kevés liszttel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat meg a vajat, és kézimixer dagasztókarjával az egészet összegyúrjuk.

3. A beáztatott mazsolát a pálinkával együtt a masszához adjuk, és a tésztát még kb. 8 percig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz és könnyen elválik az edény falától. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten addig kelesztjük, amíg a térfogata a duplájára nő – ez kb. 1 órát vesz igénybe.

4. A sütőformát kivajazzuk, és elrendezzük benne a mandulaszemeket. A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk, majd a formába helyezzük. Letakarjuk és szobahőmérsékleten további 1 óra hosszat kelesztjük. Közben a sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A kuglófot a forró sütőben, középre tolt rácson kb. 1 óra alatt megsütjük.

5. Tíz percig a formában pihentetjük, majd süteményesrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Vote it up
173
Tetszett?Szavazzon rá!