Emésztést segítő gyógynövények

A belőlük készült étrendkiegészítőkkel a legtöbb gyakori emésztési panaszon enyhíthet

Kapcsolódó cikkek

Gyömbér
A gyógynövényszakértők már régóta ajánlják a gyömbért gyomorfekély kezelésére. Egy nemrég végzett vizsgálat alapján úgy tűnik, a gyömbér megakadályozza, hogy a gyomorfekélyt okozó baktérium, a Helicobacter pylori kifejtse károsító hatásait. Mindazonáltal a baktérium elpusztításához antibiotikumot is kell szednie. Íme, pár gyömbéres recept!

Szenna
Ez a növény egy olyan hashajtó anyagot tartalmaz, amely összehúzódásra serkenti a belek izmait. Mint minden stimuláló hashajtóra, úgy erre is igaz, hogy ha egyáltalán alkalmazza, akkor óvatosan tegye, mivel nagy a hozzászokás kockázata. Várandós nők kerüljék. Hosszan tartó szedése szövődményeket okozhat.

Egyiptomi útifű (bolhamag) és más rosttabletták
Az egyiptomi útifű maghéja magas rosttartalmú, és a bélben vizet köt meg, növeli a béltartalom mennyiségét, ezért megkönnyíti a széklet mozgását. Egy tanulmányban az derült ki, hogy akik naponta szednek valamilyen rostpótló szert, azoknak hetente átlagosan eggyel több alkalommal van széklete. Ha úgy dönt, hogy a székrekedés kezelésére kipróbálja a rostkészítményeket, kezdje egy kisebb mennyiséggel, és ne feledjen sok folyadékot inni. A tablettáknak sajnos elég gyakori mellékhatása a haspuffadás.

Édesgyökér
Az édesgyökér-kapszulák akár ugyanolyan hatékonyan felgyorsíthatják a gyomorfekély gyógyulását, mint a szokásos savkötő gyógyszerek, mutatta néhány vizsgálat. A H. pylori baktériumok elpusztításához viszont emellett is szükség van még antibiotikumokra. Keresse azokat az édesgyökér-készítményeket, melyekből kivonták a glicirrhizint, ez az összetevő ugyanis megemelheti a vérnyomást. Az édesgyökér a nemi hormonokéhoz hasonló hatással is rendelkezik, ezért nem szedhetik várandós vagy szoptató nők, illetve azok, akiknek emlőrákja volt. Férfiaknál pedig csökkentheti a tesztoszteronszintet. Figyelem: cukorka és édességek formájában lévő édesgyökérnek nincs olyan hatása, mint a táplálékkiegészítőknek.

Probiotikumok
Ezek a mikroorganizmusok természetes módon jelen vannak a bélrendszerben. Szedésükkel az esetek egy részében megelőzhető vagy enyhíthető a hasmenés, az irritábilis bélszindróma és talán a fekélyes vastagbélgyulladás is. Hatvanhárom, probiotikumhasználattal foglalkozó vizsgálat alapján, melyekben összesen 8014 embert vizsgáltak csecsemőtől felnőttekig, az derült ki, hogy a kiegészítő szedésével átlagosan 25 órával csökkent a hasmenés időtartama. A vizsgált személyek között ezen kívül 59%-kal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy négy vagy több napon át tartó hasmenésük legyen.

Vote it up
259
Tetszett?Szavazzon rá!