Engadini diótorta

Ez a torta annyira finom, hogy bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
30 dkg liszt + a formába 1 csipet só 16 dkg vaj + a formába 13 dkg porcukor + a tetejére 1 tojás

A citromízű karamellhez: 20 dkg cukor 2 citrom leve

A töltelékhez: 1,5 dl tejszín 20 dkg porcukor 2,5 dkg vaj 30 dkg durvára vágott dió 5 dkg méz 1 tojássárgája

Elkészítés
1.
A lisztet a sóval és a hideg vajjal gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.

2. Keverjük hozzá a porcukrot, a közepébe csináljunk kis mélyedést, és öntsük bele a kissé felvert tojást.

3. Gyúrjuk össze a tésztát, majd az egyharmadát tegyük a hűtőbe.

4. Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki alaposan vajjal, majd lisztezzük ki. Tegyük bele a tésztát, és a tenyerünkkel lapogassuk bele a formába úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen.

5. A karamellhez a cukrot és a két citrom levét kevergetve melegítsük forráspontig. Még 2-3 percig kevergetve karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. (Teljesen folyós lesz!)

6. A töltelékhez a tejszínt, a porcukrot és a vajat állandó kevergetés mellett forraljuk össze.

7. Keverjük hozzá a citromos karamellt, a diót és a mézet, majd hűtsük langyosra.

8. Öntsük a tésztára a tölteléket, a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá.

9. A maradék tésztát nyújtsuk ki, fedjük be vele teljesen a tölteléket, majd kenjük meg a tojássárgájával. Villával néhány helyen böködjük meg, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig.

10. A sütőből kivéve legalább egy napot hagyjuk a formában hűlni, hogy a töltelék megdermedjen. Ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Szeletelve kínáljuk.

Vote it up
205
Tetszett?Szavazzon rá!