Enyhítse az elbutulás veszélyét

Az időskori demencia elleni egyik legjobb védekezés a vérnyomás normális szinten tartása

Csak elvétve hallunk jó híreket a demenciával kapcsolatban. Az időskori elbutulás ismert eseteinek száma 2030-ra várhatóan megkétszereződik, fő típusai azonban nem örökletesek. Szerencsére mai döntéseink elősegíthetik jövőbeni szellemi frissességünket.

A demencia elleni egyik legjobb védekezés a vérnyomás normális szinten tartása. Az idős korhoz vezető évtizedekben, azaz a negyvenes, ötvenes és hatvanas életévekben az egészséges vérnyomás mellett csökken a demencia kockázata – állítja dr. Michael Valenzuela, az Új-Dél-Walesi Egyetemen működő Regeneratív Idegtudományi Csoport munkatársa. „Ki-ki leginkább azzal előzheti meg a demenciát, ha rendszeresen ellenőrizteti a vérnyomását, és ha az magas, lépéseket tesz annak mérséklésére” – írja a tudós.

Legjobb a megelőzés
Évente – különösen ha már betöltötte a negyvenet – méresse meg a vérnyomását, hogy megelőzze az agyi erek visszafordíthatatlan károsodását.

Vigyázzon, hogy megfelelő maradjon a testtömegindexe (TTI), vagyis a magasságához viszonyított tömege.

Ha magas a TTI-je, mindenekelőtt változtasson az életmódján (rendszeres testmozgás, egészséges étrend), azután pedig, ha szükséges, az orvosa valamilyen gyógyszeres kezeléssel is megpróbálkozhat. – Eddig a vérnyomáscsökkentő készítmények adása az egyetlen olyan terápiás beavatkozás, amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti a demencia gyakoriságát – hangsúlyozza Valenzuela.

Méresse meg rendszeresen koleszterin- és vércukorszintjét.

Vote it up
398
Tetszett?Szavazzon rá!