Epe és kő

Idézzük fel az alapismereteket! Pontosan mire is való ez a belső szervünk? Mikor képződik epekő? Milyen módon lehet eltávolítani?

A mosogatószer a zsírt az edényekről apró cseppecskék formájában leoldja. A szervezet a táplálékban lévő zsírdarabkákat saját termelésű mosogatószerével oldja fel. Ez az epe.

Az epe folyamatosan termelődik a májban. Elsősorban étkezéskor van rá szükség, ezért addig egy külön „mosogatószeres flakonban”, az epehólyagban tárolódik. Ha valaki zsírosat eszik, az epehólyag összehúzódik és az epevezetéken keresztül a patkóbélbe juttatja a zöldes színű epét. Az epe a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Epe nélkül a zsíremésztő enzimek nem férnek hozzá a zsírhoz, azok nem tudnak a bélből felszívódni. (Epehiány esetén a széklet ilyenkor agyagos, zsíros színű).

Ha az epében lévő vegyületek kikristályosodnak, epekő alakul ki. A kő tüneteket akkor okoz, ha az epevezetékben elakadva megakadályozza az epe kiürülését. Ekkor görcsös hasi fájdalom lép fel, az ember hányhat, teljes elzáródás esetén pedig besárgul. Ha a pangó epe fertőződik, magas láz lép fel.

Az epepanaszokra az orvos az epe kiválasztását serkentő gyógyszereket és gyógyteákat szokott javasolni. A nagyobb mennyiségben képződő epe kimoshatja a követ.

Az epegörcs görcsoldók hatására enyhül. Mivel az epehólyag összehúzódását a zsír váltja ki, ezért az étrendnek szigorúan zsírszegénynek kell lennie.

Ha a kő nem távozik, el kell távolítani. Erre több lehetőség van:

Ultrahangos kőzúzás: az ép bőrön áthatoló ultrahang hatására az epevezetékben a nagy kő apróbb darabkákra törik, és így könnyebben kiürülhet.
Endoszkópos műtét: az epevezetékben elakadt kő sokszor eltávolítható a szájon át bevezetett csövecske segítségével.
Hasi műtét: ennek során nemcsak az epekövet, de az epehólyagot is eltávolítják.

A panaszokat nem okozó kővel is foglalkozni kell. Az általa okozott idült gyulladás ugyanis nem tesz jót a szervezetnek.

Vote it up
335
Tetszett?Szavazzon rá!