Epres-kivis túrótorta

Akár „egyszemélyes” minitortákat is süthet belőle, azok is ilyen csábítóan fognak kinézni

Hasonló receptek

Hozzávalók 1 kapcsos sütőformához (22 cm)
3 dkg liszt 1 db narancs reszelt héja 3 db tojás 50 dkg tehéntúró 12 dkg cukor 10 dkg habtejszín 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg amaretti (mandulás) keksz 1 csipet só vaj a sütőforma kikenéséhez

A tetejére: 1 evőkanál porcukor 2 db kivi 30 dkg földieper

Elkészítés
1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A sütőforma oldalát kikenjük, az alját sütőpapírral kibéleljük.

2. A kekszet turmixgépben összetörjük, vagy fagyasztózacskóban nyújtófával szétmorzsoljuk. A morzsával egyenletesen beszórjuk a sütőforma alját, és egyelőre félreteszük a formát.

3. Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a túróval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és a tejszínnel kikavarjuk. Rászitáljuk a lisztet és összekeverjük.

4. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és nagy habverővel óvatosan a túrós krémbe forgatjuk. Az így elkészült masszát a sütőformába töltjük, ügyelve, hogy a morzsaalapot ne tegyük tönkre. A tetejét egyenletesre simítjuk.

5. A túrótortát 1 óra hosszat sütjük. Akkor jó, ha szépen felemelkedett, és aranybarnára pirult. Ekkor elzárjuk a sütőt, de a süteményt még 15 percig a sütőben hagyjuk.

6. Utána kivesszük, és rácson kihűtjük. Éjszakára ajánlott, de nem feltétlenül szükséges, a hűtőszekrényben pihentetni.

7. Az epret megmossuk, leszedjük a kocsányát és felszeleteljük. A kivit meghámozzuk és karikákra vágjuk.

8. A tortát csak közvetlenül tálalás előtt vesszük ki a formából, óvatosan, nehogy összetörjön. Tálalótálra helyezzük és felszeleteljük. Mutatósan elrendezzük a gyümölcsöket a tetején, és porcukrot szórunk rá.
 

Tippek
• Hasonlóképpen akár málnás túrótortát is süthetünk. A kapcsos sütőforma alját beszórjuk 15 dkg szétmorzsolt gyömbéres kekszszel. A túrókrémet tehéntúró helyett ricotta-sajttal, fehér cukor helyett barna cukorral és narancshéj helyett citromhéjjal készítjük el. Miután a torta megsült és kihűlt, 35 dkg friss málnát teszünk a tetejére, és meghintjük porcukorral.

• Ha nem tudunk amarettit beszerezni, bármilyen omlós kekszből, illetve babapiskótából is kiváló tortaalap készülhet. A tölteléket narancshéj helyett zöldcitrom finomra reszelt héjával ízesítjük.

Vote it up
220
Tetszett?Szavazzon rá!