Tejszín helyett készítheti krémes biojoghurttal is, hogy alacsonyabb legyen a zsírtartalma. Hűtse be, hogy megdermedjen, és tálalja málnás-ribiszkés öntettel tálalja.
Hozzávalók 4 személyre
2,5 dkg finom szemcséjű kristálycukor • 45 dkg eper • 1 evőkanál zselatin • 5 dl zsírszegény natúr biojoghurt
A málnás-ribiszkés öntethez: 2,5 dkg finom szemcséjű kristálycukor • 12 dkg málna • 12 dkg piros vagy fekete ribiszke és még néhány fürt a díszítéshez • 1 evőkanál málna- vagy cseresznyelikőr
Elkészítés
1. Egy kis keverőtálba 3 dl hideg vizet öntünk, beleszórjuk a zselatint, és 5 percig ázni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A tálat egy forró vízzel telt lábas fölé helyezzük, és addig kavargatjuk a zselatint, amíg feloldódik. Levesszük a vízfürdőről, és félretesszük hűlni.
2. Közben egy tálban villával összetörjük az epret, s hozzáadjuk a cukrot. Beleöntjük a feloldódott zselatint, majd a joghurtot is, és az egészet jól összekeverjük. Négy 2 dl-es pohárba vagy desszertes tálkába kanalazzuk, lefedjük, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
3. Közben elkészítjük az öntetet. A cukrot meg a ribiszkét 2 kiskanál vízzel egy kis lábasba tesszük, és felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon. 1 percig főzzük alacsony hőfokon, azután levesszük a tűzről, és beleszórjuk a málnát. Botmixerrel pürésítjük, vagy villával összetörjük, majd szitán áttörjük.
4. Egy kevés öntetet a pohárba kanalazott gyümölcshabok tetejére csurgatunk, és mindegyiket egy kis fürt ribiszkével díszítjük. A megmaradt öntetet külön tálban az asztalra készítjük.
Íme, pár további epres finomság!
Hozzászólás