Erőss Zsolt

Az erdélyi születésű „Hópárduc” az első magyar, aki feljutott a világ tetejére, és aki súlyos balesete után sem adta fel

Kapcsolódó cikkek

Erőss Zsolt Csíkszeredán született 1968. március 7-én. A hegymászást 1981-ben kezdte a Békás-szorosban, majd 1983-tól már szervezett keretek között mászott.

1988-ban családjával áttelepült Magyarországra; az állampolgárságot 1992-ben kapta meg. Első expedíciós hegymászására 1990-ben került sor az 5642 méter magas Elbruszon. A következő években megmászta a Tien-san és a Pamír több csúcsát.

1996-ban tagja volt az első magyar Mount Everest expedíciónak, ahol két sikertelen csúcstámadást hajtott végre. Első nyolcezrese a 8126 méteres Nanga Parbat volt 1999-ben, amelyet új útvonalon hódított meg.

2002-ben a Csomolungma második csúcstámadása oxigén használatával sikeres lett, ezzel első magyar állampolgárként elérte a csúcsot. Ettől az évtől csak hegymászásból él.

2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Két társát biztosította, amikor egy hóerkély leszakadása miatt megcsúsztak. Erőss Zsolt mindkét lábát eltörte. Jobb lábát a nyílt, darabos törés várható szövődményei miatt és a korai rehabilitáció lehetősége érdekében január 10-én térd alatt amputálták.

Márciusban protézissel újra járni kezdett, júniusban pedig a hegymászáshoz is visszatért. Szeptember végén 7100 m magasra jutott fel a Cso-Oju expedíció keretében; a lavinaveszély miatt a csúcstámadást nem vállalták. 2011 tavaszán műlábbal jutott fel a 8513 méter magas Lhoce csúcsára. Forrás: Wikipédia

Mindeközben publikál is, legutóbb a Libri Kiadó gondozásában jelent meg A Himalájánál magasabbra című könyve.
 

Vote it up
335
Tetszett?Szavazzon rá!