Erről nem szólt az orvos!

Nem is gondolná, mi minden emelheti a vérnyomást. Íme, hat tényező, amelyről olykor a dokik is elfeledkeznek

Gyógyszerek
Sok vényköteles, illetve vény nélkül kapható gyógyszernek lehet jelentős vérnyomásnövelő hatása. Igaz ez például az antidepresszánsokra, az orrdugulás elleni szerekre, a fogamzásgátlókra és a paracetamolra is. Talán váratlanul érheti az a hír is, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők rendszeres használata ugyancsak vérnyomás-problémához vezethet, és hatással lehet a vérnyomásra szedett gyógyszerek hatékonyságára is. – Több páciensem is rendszeresen szed mozgásszervi panaszaira naproxent és ibuprofent – állítja Richard Ward, egy kanadai orvosi hálózat, a Calgary Foothills Primary Care Network háziorvosa. – Az ő esetükben különösen fontos a rendszeres vérnyomásmérés, különösképp ha már régóta használják ezeket a gyulladáscsökkentőket.

Gyógynövényalapú kapszulák
A természetes anyagoknak is vannak mellékhatásaik, amelyet befolyásolhatják akár a vérnyomását, akár a vérnyomására szedett gyógyszerek hatását. Különösen oda kell figyelni a keserű narancs (más néven sevillai narancs), a csikófark (ma huang), a ginzeng, az orbáncfű, a fokhagyma, a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a galagonya és az édesgyökér eredetű készítmények szedésére. Ha magas vérnyomás miatt szorul kezelésre, mindenképpen egyeztessen orvosával arról is, hogy milyen gyógynövényalapú termékeket fogyaszthat!

Alvásmegvonás
Egyes kutatások alapján ha rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszik, az magas vérnyomáshoz vezethet, illetve a már kialakult állapotot súlyosbíthatja. A kutatók szerint a kellő pihenés elengedhetetlen a stresszválasz szabályozása és az idegrendszer egészséges működése szempontjából – mindkét tényező különösen fontos a vérnyomás tekintetében is. Hogy mi az ajánlott alvásmennyiség? Éjszakánként igyekezzen 7-8 órát pihenni.

Fruktóztartalmú italok
Ha esetleg szüksége lenne még egy érvre, hogy visszavegyen a fogyasztott cukor mennyiségéből: a Coloradói Egyetemen 2010-ben végezték el azt a kutatást, amely során sikerült kimutatni, hogy a több gyümölcscukrot fogyasztó férfiaknak és nőknek egyaránt magasabb volt a vényomása. A fruktóz gyakori összetevője a szénsavas üdítőitaloknak, a gyümölcsleveknek, a sportitaloknak és az ízesített vizeknek. Inkább olyan italra vágyik, amely pont hogy enyhít a magas vérnyomáson? A Kelet-Ausztráliai Egyetemen nemrég arról számoltak be, hogy napi 3 csésze fekete tea már jelentős mértékben csökkenti a vérnyomást.

Alkoholos italok és tudatmódosító szerek
Még néhány dolog, amit jobb nem fogyasztani. Egyes alkoholos italok kis mennyiségben történő fogyasztása bár valóban nem veszélyes (vagy akár egészséges is), a napi 10 grammnál több alkohol jelentősen növeli a vérnyomást, illetve befolyásolhatja a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek hatását. Ugyanez igaz az olyan szerekre is, mint a kokain és az amfetamin. A tanulság? Inkább mondjon ezekre nemet.

A stressz
A szorongás és a magas vérnyomás közötti összefüggés máig kutatások tárgyát képezi. Azt már biztosan tudjuk, hogy stressz hatására a vérnyomás átmenetileg hirtelen megugorhat; az azonban nem egyértelmű, hogy a krónikus stressz önmagában elég-e a tartósan magas vérnyomás kialakulásához. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a szorongás következtében egyrészt valószínűleg több kalóriát vesz magához, több alkoholt fogyaszt kelleténél, másrészt kevesebbet alszik – ezek pedig mind magas vérnyomáshoz vezetnek. Ráadásul az ember a stressz miatt kevésbé törődik az egészségével, így könnyen előfordulhat például, hogy épp a magas vérnyomásra szedett gyógyszeréről feledkezik meg. A stressz kezelésére elsajátítható technikák, illetve a meditáció nagy segítséget jelenthet vérnyomása csökkentésében – több legyet üthet tehát velük egy csapásra!
 

Minél többet tudunk a magas vérnyomás kialakulásában szerepet játszó tényezőkről, annál könnyebb elkerülni őket. – Az idős kort megélő emberek 95 százalékánál kialakul a magas vérnyomás – állítja dr. Ward. – Az egészséges életmód azonban segíthet abban, hogy a lehető legkésőbbre halasszuk ezt az állapotot.

Vote it up
243
Tetszett?Szavazzon rá!