Ezért kell az előírás szerint szedni a gyógyszert

Nemcsak az egészsége, de a pénztárcája is megsínyli, ha nem fogad szót orvosának

A rövid megfázásokkal és az alkalmi fejfájásokkal ellentétben a krónikus betegségek folyamatos, rendszeres gyógyszeres kezelést igényelnek. Ha ezt megszakítja, az komoly következményekkel járhat! Íme, hat nyomós érv, hogy miért tartsa be az orvosi előírásokat.

Nem mindig látványosak a tünetek
Az, hogy jól érzi magát, nem mindig jelenti azt, hogy már teljesen meg is gyógyult. – A magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint nem jár észrevehető tünetekkel, feltűnő rosszulléttel – int óva a felírt gyógyszer szedésének megszakításától Brenna De Angelis torontói gyógyszerész. – Hiába érzi magát napról napra jobban, akkor is fontos az elejétől a végéig szigorúan követni az előírásokat, hogy biztosan megelőzze a betegség súlyosbodását, illetve a szövődmények jelentkezését.

Tényleg hatnak, de csak ha követi a szabályokat
Nem ritka, hogy a tünetek enyhülésével a beteg abbahagyja az előírt orvosság szedését, gondolván, hogy már úgyis kifelé tart a betegségből. Egy egyszerű torokfájás esetén ez nem jelent különösebb kockázatot, nem úgy, mint krónikus betegségnél. – Egyes betegségek, például az irritábilisbél-szindróma vagy köszvény esetén lehet, hogy a beteg állapota valóban javulni kezd a gyógyszereknek köszönhetően, de ha nem az előírás szerint hajtja végre a kúrát, a betegség könnyen visszatérhet – figyelmeztet De Angelis. Ha úgy érzi, hogy elég volt a kezelésből, mielőtt bármit tenne, először mindenképp kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét, hogy abbahagyja-e a gyógyszert.

Az út a gyógyuláshoz
Ha nem fogad szót orvosának, állapota tovább romolhat, a tünetek tartósabbak lehetnek. – A volt amerikai tisztifőorvos, C. Everett Koop mondta, hogy »a tabletta csak akkor hat, ha beszedik«. Az előírások szerint zajló kezelés segítségével biztosítható a tervezett gyógyulás elérése – mondja De Angelis. – Amerikai felmérések szerint az eredménytelen kezelések 30-50 százaléka az elmaradozó gyógyszerszedés miatt vall kudarcot.

Kevesebb sürgősségi eset
– A statisztikák azt mutatják, hogy a sürgősségi esetek 5-6 százaléka azért következik be, mert a páciens nem szedte a gyógyszerét – állítja De Angelis. – A gyógyszeres kezelés segít kordában tartani a krónikus betegségeket, megelőzi azok súlyosbodását, így a beteg állapotának romlását és az esetleges szövődmények kialakulását. Utóbbiak könnyen életveszélyesek is lehetnek, előfordulhat például szívroham vagy akár stroke is, ezért kerülnek a páciensek a sürgősségire.

Anyagilag is jobban megéri
Kifizetődő az orvosára hallgatni. A felmérések azt mutatták ki, hogy azok a betegek, akik az orvos előírásai szerint szedték a gyógyszereiket, összességében kevesebb pénzt költöttek a kezelésre. Ha nem követi orvosa utasításait, és elmarad az orvosságok szedésével, az könnyen a betegség elhúzódásával, azaz a költségek növekedésével járhat. – Ha nem szedi az előírások szerint a gyógyszereket, azok nem fejtik ki az elvárt hatást, ami valószínűleg csak további tabletták felírásához fog vezetni – magyarázza De Angelis.

Mindenki jól jár
Ha szót fogad orvosának, azzal nemcsak magának, hanem családjának és barátainak is sokat segíthet. Nemcsak hogy nem kell a környezetében mindenkinek az esetleges szövődmények miatt aggódnia, a kórházi látogatások rémképétől is megszabadíthatja őket. – 10-25 százalékban az elmaradozó gyógyszerszedés miatt kerül sor a kórházi felvételre – ami gyakran csak még nagyobb érzelmi és anyagi nyomást helyez önre és szeretteire – figyelmeztet De Angelis.

Vote it up
226
Tetszett?Szavazzon rá!