Ez is munka volna?

Ismerjen meg öt embert, aki más megélhetést választott a 9-től 5-ig tartó lélekölő robot helyett. Seb Smith például vízi csúszdákat tesztel

Kapcsolódó cikkek

A perzselő egyiptomi napsütésben, a könyörületet nem ismerő bírák rezzenéstelen tekintetétől kísérve három fiatalember és két fiatal lány gyűlt össze egy megméretésre, amely hatással lehet a jövőjükre. Több mint kétezren álmodoztak arról, hogy itt lehetnek az egyiptomi Hurghadában, ám csak ötüket választották ki.

A következő két nap folyamán megpróbáltatások egész sorát kell kiállniuk szinte teljesen meztelenül.

A próbatétel tűrőképességük határait feszegeti fizikailag, szellemileg és érzelmileg egyaránt. Nyugodtnak, tiszta fejűnek és vidámnak kell maradniuk annak tudatában is, hogy közülük csak egy kerülhet ki győztesen.

Csak egyiküket fogják kiválasztani arra a posztra, melyet „a világ legjobb állása”-ként hirdetnek: vízicsúszda-tesztelőnek a First Choice szabadidőszervező céghez. Feladata: végiglátogatni a húsz európai és észak-afrikai Splash World üdülőlétesítményt, és jelentést írni arról, amit tapasztal.

A végső döntést meghozó ötfős zsűri élén Luke Gaskins, a cég igazgatója áll. – Olyasvalakit keresek, aki lelkes és csupa tűz, ráadásul nagyon jól kommunikál – mondja. – Szabadidős útjainkra a legkülönfélébb társadalmi helyzetű emberek jönnek el, és a győztesnek képesnek kell lennie szót érteni velük.

Nem árt az sem, ha a győztes jól mutat fürdőruhában, ugyanis rendszeresen blog- és twitterbejegyzéseket, videókat kell küldenie a First Choice honlapjára. – Voltaképpen ő lesz a cég leghíresebb embere – teszi hozzá az igazgató.

Ezért hát a versenyt megelőző estén Gaskins elmondja a résztvevőknek, mi vár rájuk. Nemcsak egy 45 perces, kimerítő interjúval kell megbirkózniuk, és egy szellemes, 400 szavas blogbejegyzést kell írniuk, hanem mindegyiküknek elő kell állnia egy dallal is a vízicsúszdázás gyönyöreiről, sőt azt elő is kell adnia, miközben a csúszdán lefelé siklik, fején egy miniatűr videokamerával.

És ez még nem minden. A vakmerő ötösnek három perc alatt minél több hosszt kell leúsznia az uszodában. Fej fej mellett le kell siklaniuk egy többsávos vízi versenycsúszdán. Aztán öltönyt, kosztümöt kell viselniük a fürdőruha fölött, majd mindannyian bemásznak egyetlen óriási gumigyűrűbe, és amikor megindulnak lefelé a hosszú, kanyargós csúszdán, közben meg kell próbálniuk megszabadulni minden plusz ruhadarabjuktól, mielőtt leérnének.

És közben mindvégig mosolygósnak, vidámnak kell maradniuk.

A „világ legjobb állására” pályázó öt jelölt, köztük (jobbról a második) Seb Smith

Valahogy sikerül is nekik. – Mind az öten jól kijöttünk egymással – mondja a győztes, a 22 éves Seb Smith, az angol Leedsi Egyetem dizájntechnológia szakos végzős hallgatója. – Kicsit aggódtam, hogyan fognak viselkedni a többiek, de mindenki nagyon barátságos volt.

Állítása szerint a legkeményebb az volt, amikor oda-vissza kellett úszniuk a medencében. – Jéghideg volt a víz! Mindenki nagyon fázott. Amikor kimásztunk a vízből, a bírák ezt gondolták: „Jaj, ne, még a végén megöljük a versenyzőket!”

Mit gondol hát, miért győzött? – Azt hiszem, nagyon közvetlen vagyok, és kreatív is – feleli.

Smithre most egy hat hónapos szerződés vár, amelynek értelmében 20 ezer fontot fog kapni, ráadásul minden nyaralási költségét fedezik. Érthetően nagyon boldog. De vajon a későbbi munkaadói komolyan veszik majd, ha ez volt a korábbi munkája?

– Emiatt nem aggódom – állítja. – Ha ez áll az életrajzomban, az valami különleges. Több mint 2000 embert megelőzve kaptam meg az állást, lehet bennem valami.

És aztán Seb Smith elmosolyodik, mint az igazi győztesek. – Azt hiszem, élvezni fogom.

Kees Scheepens megkóstolja a malacai ételét, hogy ellenőrizze a minőségétKees Scheepens, a malacokkal suttogó
Kees Scheepens ért a malacok nyelvén. Tudja például, hogy ha egy disznó röffentése így hangzik: „rapp, rapp”, azzal azt közli, hogy nem tetszik neki, amit csinálsz, és figyelmeztet, hogy hagyd abba.

Figyeli a malacok farkát, amely éppannyira kifejező, mint a kutyáké. Még beszél is az állatokhoz, és arra is képes, hogy fog egy kismalacot, hipnotizálja, mire a kis állat a hátára fekszik, lábai az égnek állnak, és teljesen Scheepens hatása alá kerül.

Ám a férfi képessége, hogy „szót ért” a malacokkal, nem holmi bűvésztrükk. Az 54 éves Scheepens állatorvos. Feleségével, Francesszel a hollandiai Eindhoven mellett vezeti a Walnut and Willow nevű farmot, ahol a látogatók megismerkedhetnek a jószágtartás humánus módszereivel, bár aztán meg is kóstolhatják disznaik és marháik ízletes húsát.

A farmon tartott malacok nemcsak finomak, de a szaguk is jó, mert Scheepens jutalmul citromos bonbont kínálva tanítja meg nekik, hogy más-más helyen vizeljenek, illetve rakják le az ürüléküket. Ezzel megakadályozza az orrfacsaró ammóniaszagot, amely akkor képződik, amikor e kettő összekeveredik.

Scheepens több mint 5 millió disznót látott már, miközben ide-oda repül a világban, és tanácsot ad a gazdáknak, hogyan lehet jobb, kedvesebb módon tartani az élő jószágot. Egy diszkókban használt ködgéppel ellenőrzi a levegő áramlását az ólakban és az istállókban. Ellenőrzi, elég meleg-e az állatok helye, van-e elegendő ivóvizük. Még a takarmányukat is megkóstolja, hogy meggyőződjön róla, megfelelő minőségű-e.

Scheepens céljai gyakorlatiasak, ugyanakkor emberiek. Mint mondja: – Boldog malacokkal több pénzt lehet keresni.

Ezen a nyelven pedig mindenki ért.

Sascha Kruse az irodai munkánál jobban szereti a golfpályák békéjét és nyugalmátSascha Kruse, a golflabdagyűjtő búvár
A legtöbb ember, aki golfpályára megy, a kedvenc golföltözékét viseli, és egy ütőkkel teli zsákot visz. Sascha Kruse azonban vízhatlan ruhát hord, és a kezében levő táskában könnyűbúvár-felszerelés van. Az a feladata, hogy lemerül a golfpályák tavaiba, folyóiba és vizes akadályaiba, majd összegyűjti a labdákat, amelyeket ide ütöttek.

– Szeretem a pályák kora reggeli békéjét és nyugalmát – mondja a 38 éves férfi. Kilenc éven át irodában dolgozott mint külkereskedelmi üzletkötő. Aztán egy nap bekapcsolta a tévéjét. – A híradás egy amerikai hivatásos golflabdagyűjtő búvárról szólt, és én fejembe vettem, hogy ugyanezt fogom csinálni Németországban.

Az összegyűjtött labdákból származó nyereségen osztozik a pályákkal, amelyeken merül. – Az emberek elképednek azon, hogy ebből meg lehet élni – mondja. – Nem vagyok gazdag, de az áprilistól októberig tartó golfidényben megkeresek annyit, amennyiből kihúzom a telet.

Elismeri persze, hogy a munkája kockázatokat is rejt: – A vízben lévő algák veszélyesek lehetnek, arrébb kell söpörni őket. És munka közben folyamatosan ügyelnem kell, nehogy fejen találjanak egy labdával!

A helyzet iróniája, hogy Kruse maga nem golfozik. Ám ha valaha is megpróbálkozna vele, felszerelésben nem szenved majd hiányt. – Nemcsak labdák kerülnek a vízbe. Rengeteg botom és zászlóm is van.

Stig Nordspets, a repülő rénszarvaspásztor
Parkalompolo egy alig 40 lelkes falucska az északi sarkkörön túl, Svédország legészakibb részén. Itt található a világ egyik legkülönlegesebb repülőgépe: egy könnyű gép siklórepülő szárnyakkal és a törzs helyén gumicsónakkal, amelyet az 57 éves magánvállalkozó, Stig Nordspets rénszarvaspásztor arra használ, hogy felkutassa az állatait.

Nordspets rámutat, hogy dermesztően kemény munka a fagyott, havas vidéken megkeresni az elkóborolt szarvasokat, sokkal könnyebb viszont, ha az ember óránkénti 100 kilométeres sebességgel repül felette.

– A magasból figyelem az állatokat, és jelentek a földi rénszarvaspásztoroknak – mondja. – Ez nagyban megkönnyíti a folyamatot.

Stig Nordspets saját kezűleg építette a repülőgépét, amellyel rénszarvasokat hajt fel Svédország legészakibb vidékein

S ha a vidék az ember alatt tele van tavakkal, ésszerű dolog olyasmin repülni, ami úszni is tud. – Nem ismerek senkit, aki előttem gumicsónakkal repült volna, ezért azt gondoltam: „Miért is ne?” Csodálatos érzés: szabadnak érzem magam, és felelősnek. Erős szélben és esőben jócskán dülöngél a gép, ilyenkor egyszerűen leszállok, és megvárom, míg jobbra fordul az idő.

Dirk Denoyelle, a legóépítő
Dirk Denoyelle egyike a világ tizenhárom hivatásos Lego-szakértőjének. A 48 éves belga férfi imádja a legót. – Másfél millió kocka van a birtokomban. Amikor új szállítmány érkezik, kinyitom a zsákot, és mélyen a kockák közé nyúlok. Ennél nagyszerűbb érzést el sem tudok képzelni.

Denoyelle villamosmérnöknek tanult, aztán sikeres karriert futott be mint komikus és parodista. Ami azt illeti, még mindig fellép nemzetközi vállalatok közönsége előtt: – Hat nyelven beszélek, és megjátszom, hogy mindegyiken humoros vagyok!

Amikor 1998-ban legót vásárolt hétéves kislányának, Laurának, akkor jött rá, hogy még mindig imád játszani ezzel a játékkal, amelyet utoljára gyerekként vett kézbe. Megformázta legóból Willem Vermandere flamand énekes, költő és művész fejét – őt egy időben sokat utánozta –, és a fellépésein nagy sikert aratott vele.

Dirk Denoyelle Rubens Királyok imádásának általa megépített legóváltozatával2001-ben Denoyelle megkereste a Lego céget, elmondta, hogy 25 további személy portréját készül megépíteni, akiket a műsorában utánzott, és a cég támogatását kérte. Egy egész raklapnyi építőkockát küldtek neki, ő pedig elkészítette mind a 25 fejet, és végigturnézta velük Belgiumot. Hamarosan hívni kezdték az emberek, kérdezték, nem csinálna-e valamit a számukra is.

– A feleségem, Amaya megkérdezte: „Miért nem csinálsz ebből egy második vállalkozást?”

Hogy a Lego által elismert, hivatásos szakember lehessen, Denoyelle-nek be kellett bizonyítania a cégnek, hogy a vállalkozása eredeti, és amit csinál, kiváló minőségű.

– Ezenfelül tiszteletben kell tartani a Lego értékeit – mondja. – A Lego gyerekeknek készül, tehát ha az ember ágyúkat épít, állandóan részeg és nem viselkedik tisztességesen, nem juthat be közéjük.

Manapság Denoyelle és csapata szinte mindent készít a kicsi, 500 euróért kínált kétdimenziós arcképektől kezdve az új épületek méretarányos modelljeiig, sőt vannak különleges projektjei is, mint például Rubens remekművének, a Királyok imádásának hatalmas, 4,8 x 3,6 méteres verziója, amelyen a „bölcsek” fejének helyén híres tudósoké szerepel. – Nem eladó – vallja be Denoyelle. – Ha mégis az lenne, 40-50 ezer euróba kerülne.

Vote it up
549
Tetszett?Szavazzon rá!