Ezek bosszantják a nőgyógyászát

Sok nő felesleges dolgok miatt aggódik, ám a dokik most elárulják, hogy mi az, ami igazán hátráltatja a kivizsgálást

A szőrzete miatt aggodalmaskodik
A nőgyógyásznak átlagosan 8-10 perce van önre, ez alatt az idő alatt nem arra koncentrál, ön hogyan szőrtelenít. – Sok betegem szabadkozik, mert nem borotválta le a lábát – mondja dr. Maureen Mulvihill, dél-kaliforniai nőgyógyász. – Pedig én azzal nem törődöm, ahogy a többi kollégám se.

Dr. Nancy Lebowitz, a NY Presbyterian/Weill-Cornell kórház egészségügyi szakoktatója egyetért. – Kit érdekel a bozontja? Minket az érdekel, hogy alatta minden rendben legyen – mondja. – A szőr természetes dolog. Mindenkinek nő.

A havivérzés miatt lemondja az időpontot
Akárhány nőgyógyásszal beszéltünk, ebben mind egyetértett: a havivérzés miatt nem kell lemondani az időpontot. A rákszűréshez a citológiai kenetet menstruáció idején is le tudják venni, magyarázza dr. Dana Jacoby a New Jersey-beli Tinton Fallsban rendelő nőgyógyász. – Szülészként is dolgozom, láttam már vért – mondja. – Azt szeretem, ha a nők a megbeszélt időpontban megjelennek. – Amennyiben a vérzés aggasztóan erős, mindenképpen érdemes vizsgálatra menni, hogy megállapítsák az okát. Nagy ritkán, ha a vérzés különlegesen erős, dr. Lebowitz más időpontot javasol, mert a laboratórium új kenetet kérhet.

Magától kezd gyógyszert szedni hüvelygomba, húgyúti fertőzés esetén
Ma már recept nélkül kapható szerekkel is lehet a gombásodást kezelni. De ha nem biztos a dolgában, előbb beszéljen az orvossal. – Akkor már ne kérjen időpontot, ha magától kezdett bele egy kezelésbe – javasolja dr. Lebowitz. – Nemigen tehet semmit, ha a kúra közepén jelentkezik, mivel a gyógyszer mellett nem lehet a diagnózist felállítani. – A húgyúti fertőzés kezeléséhez receptköteles antibiotikumra lehet szükség, amelyet az orvos írhat fel. Ha elkezdte a szedését, fejezze is be. – A nők általában már egy nappal azután jobban érzik magukat, hogy elkezdték szedni az antibiotikumot, de ez nem jelenti azt, hogy abba lehet hagyni a kúrát – mondja dr. Beth Battaglino, a HealthyWomen nőket oktató non-profit szervezet elnöke. – Nagyon fontos, hogy végigszedjék az előírt mennyiséget, amelyet általában hét napra kell beosztani, nehogy kiújuljanak a panaszok. – Ha a fertőzésre utaló tünetek ismétlődnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa a kórházi nővérek, a fogorvosok, a sebészek  és a kardiológusok ritkán hangoztatott véleményét!

Nem mondja meg, milyen gyógyszereket szed
Talán azt hiszi, nem tartozik a nőgyógyászra, milyen egyéb gyógyszereket szed, hiszen ön csak azért megy a rendelésre, hogy túlessen a rákszűrésen vagy felírassa a fogamzásgátlót. Pedig a nőgyógyásznak tudnia kell az ön gyógyszereiről. Például ha értesül róla, hogy ön vérnyomáscsökkentőt vagy olyan pattanás elleni gyógyszert szed, amely növeli a fejlődési rendellenesség kockázatát, más fogamzásgátló módszert javasolhat. A legjobb, ha a következő vizsgálat előtt leírja, milyen gyógyszert és azt milyen adagolásban szed.

Eltitkolja a baját
A megkérdezett nőgyógyászok egytől egyig azt mondták, hogy mindent hallani akarnak, ami önt aggasztja, még akkor is, ha az apróságnak, furcsának vagy gusztustalannak tűnik. – Nekünk az a dolgunk, hogy segítsünk betegeinknek helyes döntéseket hozni. A problémák egy része zavarba ejtő lehet, de mi mindennap találkozunk velük – mondja dr. Jacoby. Olykor a gátlásosság leküzdése életet menthet. Dr. Lebowitznak volt egy betege, aki sokáig szégyellősen rejtegette a karján lévő kiütést. – Amikor észrevettem és megkérdeztem, mióta van az ott, riasztó választ adott: nagyon régóta. Konzultáltunk a háziorvosával, elküldte kivizsgálásra és kiderült, hogy limfómás.

Nem megy el a méhnyakrák-szűrésre
Mivel az utóbbi időben több tanulmány is megkérdőjelezte, hogy valóban szükséges-e az egészséges nők rendszeres nőgyógyászati vizsgálata, sokan úgy gondolják, egyáltalán nem kell orvoshoz menniük. Pedig az általunk megkérdezett szakértők egyöntetűen azt állították, hogy a méhnyakrák-szűrés életet menthet. – Mindnyájan ismerünk olyan betegeket, akik túl sokáig nem törődtek riasztó tüneteikkel – például a kellemetlen szagú váladékkal –, és végül áttétes méhnyakrákot állapították meg náluk – mondja Battaglino. A jelenlegi ajánlások szerint az átlagos kockázatú nőknek húszas éveikben háromévente kell méhnyakrák-szűrésre menniük, a 30 és 65 közöttieknek pedig háromévente Pap-tesztet vagy ötévente a Pap- és a HPV-teszt kombinációját kell elvégeztetniük. (Ezt az orvos tudja). Hatvanöt év felett nem szükséges a rendszeres szűrés, ha a korábbi vizsgálatok negatív eredménnyel jártak.

Vote it up
180
Tetszett?Szavazzon rá!