Ezek súlyosbíthatják a rosacea tüneteit

Bőrgyógyászok azt javasolják, kerülje ezeket az ételeket és italokat, hogy megőrizze bőre szépségét

Paradicsom, kagyló és egyéb hisztaminfelszabadulást kiváltó ételek
Világszerte sok millióan szenvednek rosaceától, a bőr gyulladásos betegségétől (amelynek az oka még nem tisztázott). Ez a bőr fokozatos pirosodásával, illetve kiütések megjelenésével jár. Közülük sokan érzékenyek a citrus- és a diófélékre, illetve a hisztamin felszabadulását az arra érzékenyeknél kiváltó ételekre, mint a paradicsom és a kagyló. „A hisztamin ugyanis kitágítja az ereket... és számos problémát okoz” – olvasható a MindBodyGreen.com oldalon. Az ilyen ételek fogyasztása előtt alkalmazott antihisztaminkenőcs csökkentheti a bőrpirosodást.

Alkohol
Az egyesült államokbeli Nemzeti Rosacea Társaság által megkérdezett betegek a rosacea tüneteinek súlyosbodásáért elsősorban az alkoholt tették felelőssé; úgy tűnik, a leghevesebb reakciókat a vörösbor váltja ki. – Az alkohol kitágítja a bőr ereit, amitől a bőr pirosabbnak látszik – magyarázza dr. John E. Wolf, a Baylor Orvosegyetem bőrgyógyászati tanszékének vezetője.

Fűszeres ételek
A Nemzeti Rosacea Társaság felmérése szerint fokozhatják a rosacea tüneteit a fűszeres ételek, köztük a csípős paprika, a mexikói ételek, a chili és a salsa. Több kutató is úgy véli, hogy kapcsolat lehet a fűszeres ételek által kiváltott rosacea és az emésztőrendszeri bántalmak között.

Forró italok
A Nemzeti Rosacea Társaság által megkérdezettek 36%-a válaszolta, hogy a forró kávé, tea, kakaó és cider mindig kiváltja nála a rosacea tüneteit. A Wake Forest Orvosegyetem bőrgyógyászati tanszékének 2007-es, 24 beteg bevonásával végzett vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a kérdéses italok hőmérséklete válthatja ki a rosaceás tüneteket (és nem a koffeintartalma, ahogyan egy korábbi kutatás feltételezte). Ha tehát kevésbé forrón issza kedvenc italát, talán elkerülheti a rosacea súlyosbodását.

Csokoládé
Minden ötödik rosaceás beteg a rosaceát fellobbantó ételek közé sorolta a csokoládét, áll a Nemzeti Rosacea Társaság felmérésében. A magyarázat: a teobromin, vagyis az a kakaóban található alkaloid, amely tágítja az ereket és fokozza a bőrben a vérkeringést, ami bőrpirosodáshoz vezet.

Marinált húsok
A marinált húsokban található szulfitok „hozzájárulhatnak a krónikus bőrtünetekhez”, olvasható az Ausztrál Nemzeti Egyetem Járványügyi és Közegészségi Központja által készített tanulmányban.

Erjesztett ételek
– Egyes ételek a bőrpirosodást okozó rosaceát váltják ki, mások arra hajlamosaknál inkább ekcémát okoznak – állítja dr. Richard Odom bőrgyógyász professzor, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem korábbi tanszékvezetője. Míg bizonyos ételek hatása egyénenként változó, az erjesztett ételek – mint a savanyú káposzta, a kimcsi és egyes érlelt sajtok (például a kéksajtok) – a betegek nagyobb arányánál okozott rosaceás tüneteket. Dr. Odom azt javasolja, naplóban rögzítsük, mit ettünk, majd hagyjunk el bizonyos ételeket, hátha csökkennek a tünetek. – A rosaceát nem lehet megelőzni, de gyógyszerekkel, a kiváltó okok elkerülésével, valamint megfelelő bőrápolással kordában tartható – mondja dr. Wolf.

Vote it up
200
Tetszett?Szavazzon rá!