Ezeket a hibákat követi el kézmosás közben

Könnyen kiszolgáltathatja magát a fertőzéseknek. Eláruljuk, hogyan tegye helyesen

Nem elég hosszan mossa a kezét
A Michigani Egyetem felmérése mutatta ki, hogy az emberek 95 százaléka nem mossa elég hosszan a kezét ahhoz, hogy a rajta található baktériumokat elpusztítsa – ehhez a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint 20 másodperces sikálásra lenne szükség szappannal, vízzel. – Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt azt szoktuk ajánlani, hogy kézmosás közben énekeljék el kétszer a Boldog szülinapot – tanácsolja Roshini Raj, a New York-i Egyetem Gyógyászati Központjának orvosa. A Michigani Egyetem felmérése 6 másodpercben állapította meg az átlagos kézmosási időt – ráadásul, mint kiderült, a férfiak 15 és a nők 7 százaléka egyáltalán nem mos kezet a mellékhelyiség használata után.

Nem elég alapos
Csak a tenyerét szappanozza be, összedörzsöli, leöblíti, és azt hiszi, hogy készen is van? Téved, a keze ezután valószínűleg még mindig piszkos. – A kórokozók előszeretettel bújnak meg a köröm alatt vagy épp az ujjak között, ezért fontos, hogy ezeket a rejtekhelyeket is alaposan megmossuk – figyelmeztet dr. Raj. Ha meg akar szabadulni a piszoktól, a zsiradékoktól és a mikroorganizmusoktól, addig sikálja a kezét, míg a szappan jól fel nem habzik.

Nem töröl rendesen kezet
Akármilyen odafigyeléssel mossa is meg a kezét, hiábavaló erőfeszítés, ha utána nem törli meg rendesen! A baktériumok imádják a nedves környezetet – állítja dr. Raj. Ha nedves kézzel távozik a mellékhelyiségből, azzal csak megnöveli annak a kockázatát, hogy a kézmosást követően kórokozókat szedjen fel már az első tárgyról, amit megérint. Ha választhat a papír törlőkendő és a kézszárító között, mindig az előbbit használja! A Mayo Clinic Proceedings című orvosi szaklapban 2012-ben megjelent cikk az 1970 óta elvégzett összes, a kézmosással foglalkozó kutatás eredményét összesítette és elemezte. A szerzők többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a papír törlőkendő hatékonyabban szárítja a kezet; nem juttat a kézre kórokozókat, és a bőrt sem szárítja ki. Ha a kézszárító az egyetlen opció, addig tartsa alatta a kezét, amíg nem szárad teljesen meg – legyen türelmes.

Nemcsak a mellékhelyiség használata után kell kezet mosni
A liftben a gombok, a kilincsek, a bankautomata kezelőfelülete, a kapaszkodó a metrón – amint bármihez hozzáér a városban, baktériumok tapadnak a kezére. – Nemcsak a mellékhelyiség használata után kell kezet mosni, ezt az egész nap folyamán rendszeres időközönként meg kell ismételni. Különösen igaz ez az influenzaszezonra! – hívja fel a figyelmet dr. Raj.

Előre látja, hogy nem lesz alkalma mosdóban kezet mosni? Vigyen magával kézfertőtlenítőt! A legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő a kórokozók több típusát is hatásosan pusztítja – állítja a Járványügyi Központ.

Nem szükséges a forró víz
Bár az anyai tanács forró vízről szól, valójában erre nincsen feltétlenül szükség – állítja dr. Raj, aki szerint a langyos vagy akár a hideg víz is épp annyira hatékonyan távolítja el a baktériumokat. (Sőt: a forró vízzel ellentétben nem szárítja a bőrét!) A Vanderbilt Egyetem kutatása során a hideg víz épp annyira hatásosan csökkenti a baktériumok számát, mint a forró víz – az eredményesség a megfelelő dörzsölésen, az öblítésen és a szárításon múlik. Az igaz, hogy a baktériumok nem bírják a forrót, de ehhez 100 fokos vízzel kéne kezet mosnia.

Vote it up
128
Tetszett?Szavazzon rá!