Ezeket a hibákat követi el sütés közben

Lehet, hogy félreolvassa a receptet ...elrontja a cukormázat ...hideg hozzávalókat használ

Kapcsolódó cikkek

Nem veszi figyelembe a vesszőket a recept szövegében
Egy-egy recept nem ritkán akár szövegértési feladatnak is elmegy! Jegyezze meg: ha szeletelésről, aprításról van szó, azt mindig az adott hozzávaló lemérése után kell elvégezni! Ha tehát a recept azt írja, hogy „1 csésze dió, aprítva”, akkor először mérjen le 1 csésze diót, és csak utána aprítsa fel egy vágódeszkán! Ez azért fontos, írja a Joy the Baker című blog szerzője, mert 1 csészényi aprított dió, tehát amelyet már előre feldarabolt, teljesen más mennyiséget jelent: mivel az apróra vágott darabok között kevesebb az üres tér, több fér belőle a tálba.

Szeret sűrűn ránézni a sütőben készülő tortára
Soha ne nyissa ki a sütő ajtaját, míg a torta (vagy akár a sütemény, pite) tésztája el nem kezd megkötni! A Sweetapolita című receptkönyvében Rosie Alyea azt írja, ez körülbelül 20 perc után következik be, innentől már egyenletes és teljes a sütés. Ha korábban kinyitja a sütő ajtaját, azzal azt kockáztatja, hogy a kiszökő meleg levegő miatt megváltozik a hőmérséklet, így a torta nem eléggé vagy nem egyenletesen fog átsülni!

Hideg hozzávalókat használ
Alyea a könyvében azt tanácsolja, hogy mindig szoba-hőmérsékletű hozzávalókat használjon (kivéve persze, ha a recept kifejezetten másképp utasít). Vegyük példának okáért a cukrot: ha a tészta készítésekor szoba-hőmérsékletű vajba keveri bele, éles sarkai apró kis réseket vájnak a vajba; ezeknek a levegős zsebeknek köszönhetően a később hozzáadott sütőpor vagy szódabikarbóna jobban fel fog duzzadni, így a tészta textúrája lágyabb lesz. Ha azonban a vaj hideg, abban az esetben hiába a cukor, nem jönnek létre ezek a zsebecskék, ami a süti állagára rossz hatással lesz.

Közvetlenül a tortára keni a cukormázt
A cukormáz talán a tortakészítés legnehezebb része: vagy túl vékony, és tele van beleragadt morzsával, vagy túl vastag, és teljesen elnyomja magának a tortának az ízét. Hogy mindezt megelőzze, a Cooking Light című receptmagazin azt ajánlja, hogy először egy vékony réteget vigyen csak fel, hogy azzal leszorítsa a morzsás tortát, amely így nem fog összekeveredni az igazi mázzal. Miután felkente ezt a réteget, 15 percre tegye be a mélyhűtőbe a tortát: a hűtés segít rögzíteni a takaró réteget, így arra majd simán, gond nélkül viheti fel a valódi, díszítő cukormázt.

Túl forróra állítja be a sütőt
Ahelyett, hogy lapos lenne, a muffin teteje domborúra sikeredett? Ez baj, mert így nehezebb lesz díszíteni. Pedig a receptet követte, igaz? Valószínűleg túl forró volt a sütő: hiába mutat a kijelző például 200 Celsius-fokot, ez nem mindig teljesen pontos érték, főleg, ha régebbi gyártmányról van szó. Az amerikai receptújság, a Cook’s Illustrated szerint az azonos hőmérsékletre beállított sütők valós hőfokai között akár 90 fok eltérés is lehet! Ha biztosan tudni akarja, mi történik odabenn, használjon sütőhőmérőt.

Hiába minden igyekezet, a muffinok még mindig domborúak? Egy sütőpapírral óvatosan nyomkodja le a tetejüket, közvetlenül azután, hogy frissen kivette őket a sütőből.

Szobahőmérsékleten vágja a cukros süti tésztáját
Hogy tökéletes lehessen a süti formája, ahhoz hideg tésztából kell kivágni, így lesznek az élei élesek – írja Alyea a könyvében. Próbálja ki a háromszori hűtés módszerét: hűtse le a tésztát gyúrás előtt és gyúrás után egyaránt, majd végül a formák kivágása után, a sütés előtt is.

Rossz sütőtálcát használ
A sötét, nem fénylő sütőtálcák túl sok hőt szívnak magukba, így a sütik alja könnyen odaéghet; a felhajtott szélű teflonos tepsiken ezzel szemben megnövekedik a sütési idő, így a sütik gyakran nyersek maradnak. Martha Stewart inkább a nehéz, fénylő alumíniumból készült, felhajtott szél nélküli sütőlemezeket ajánlja saját honlapján megjelent írásában! Ezekről ráadásul a sütiket könnyedén át is csúsztathatja a hűtőrácsra.

Nem hagyja kihűlni a sütőtálcát
Fontos, hogy hagyja kihűlni a sütőtálcát, mielőtt ráteszi a következő adag sütit, így lesznek egyenlően megsütve! Ha a tésztát még az előző sütéstől átmelegedett tálcára helyezi, így az az adag már barnább lesz az előzőnél!

Nem tartja tisztán a habcsókot
Habcsókot készít? Fontos, hogy ügyeljen rá, nehogy a legkisebb zsír vagy bárminemű maradék is belekerüljön akár a tálon, akár a habverőn keresztül! Alyea arra figyelmeztet, hogy már csak egy kevéske szennyező anyag is teljesen tönkreteheti a keveréket.

A héjával választja el a fehérjét a sárgájától
Ne pazarolja az időt (és nem ritkán egyben magát a tojást is!) azzal, hogy a kettétört héj között passzolgatja a tojás sárgáját, így különítve el a fehérjétől! Az igazán profi megoldáshoz egy húslocsolóra lesz szüksége: ezzel anélkül tudja kiszívni a sárgáját, hogy csak egy kicsi is mellé menne. Egyszerre akár több tojás sárgáját is gond nélkül kilophatja így.

Légmentes tárolóba teszi a muffinokat
Azt gondolta, hogy egy légmentesen zárható doboz a legjobb ötlet a muffinok frissességének megőrzésére? Valójában ha így teszi félre a muffinokat, azzal azt kockáztatja, hogy a sütikről idővel lemásznak a papírok – állítja Alyea. Ha ráadásul nedvesség jut a dobozba, az a muffinokat ázottá, ragadóssá teszi. Sokkal jobb, ha a dobozt csak egy réteg alufóliával takarja le.

Vote it up
135
Tetszett?Szavazzon rá!