Ezeket is tisztítsa rendszeresen

Nemcsak a szivacs és a mosogatótálca válhat a kórokozók fészkévé, hanem más konyhai eszközök is

Nincs eléggé tiszta konyha
Az NSF nonprofit egészségügyi szervezet által végzett kutatás során 20 otthon konyhai felszerelését vizsgálták át olyan élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok után kutatva, mint az E. coli, a szalmonella és a lisztéria, illetve a penész és az élesztőgomba. Nem volt meglepetés, amit találtak: az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ felmérése szerint az ételmérgezések 21 százaléka otthon készített és fogyasztott ételből származik! Összegyűjtöttük azokat a konyhai eszközöket, amelyekre különösen oda kell figyelnie – azt is eláruljuk, hogy hogyan.

Késtartó
Őszintén: eszébe jutott valaha is kitisztítani? Vegye ki belőle a késeket, és először fejjel lefelé rázza ki belőle a morzsákat, ételmaradékokat – alternatív megoldásként használhat sűrített levegős spray-t is. Ezután meleg szappanos vízben mossa ki a tartót egy olyan kis kefe segítségével, mint amilyet a cumisüvegek tisztítására szokás használni. Ha fertőtleníteni szeretné a tárolót, mártsa meg 4 liter langyos vízben, amelyben előtte elkevert 1 evőkanálnyi 5,25 százalékos hipót; de az is elég, ha csak a réseket tölti fel a keverékkel. Mielőtt alaposan leöblítené, hagyja állni 1-2 percig, majd fejjel lefelé tegye a szárítóra. Ha meg akarja előzni a kórokozók megjelenését, az elmosogatott késeket mindig szárítsa meg, mielőtt a tartóba csúsztatja.

A hűtőszekrény zöldségtartója
A szalmonella, a lisztéria, a penész és az élesztő egyaránt remekül érzi magát a répák és az uborkák társaságában – figyelmeztet a Járványkezelési- és Megelőzési Központ projektmenedzsere, Lisa Yakas. A mikrobiológus szerint azért is nagy baj, ha piszkos a tároló, mert így a frissen bekerülő tiszta zöldségek is azonnal szennyeződnek!

A Járványkezelési központ a havi egyszeri tisztítást ajánlja: vegye ki a zöldségtároló rekeszt a hűtőszekrényből, majd meleg vízzel és egy enyhe mosogatószerrel sikálja át. A kellemetlen szagoktól szódabikarbónás oldat segítségével könnyedén megszabadulhat (1 liter vízben keverjen el 1-2 evőkanál szódabikarbónát). Fontos, hogy a tárolót csak szárazon tegye vissza!

A hűtőszekrény hústárolója
Az, hogy a hústárolóban felbukkan a szalmonella és az E. coli baktérium, vagy épp a penész és az élesztőgomba, annyira talán nem is váratlan – és mégis, milyen gyakran szokta tisztítani?

A zöldséges rekeszhez hasonlóan ezt is ki kell venni, és meleg vízzel és szappannal elmosogatni

A turmixgép tömítése
Ha nem követi tisztításkor a használati utasítást, a végén még baktériumokat fog az ételbe turmixolni.

Minden egyes használat után tisztítani kell a gépet: teljesen szedje szét, vegye ki a pengét és a gumitömítést is. Attól függően, hogy mi áll a használati utasításban, az alkatrészeket tegye mosogatógépbe, vagy mosogassa el szappanos meleg vízben kézzel. Mielőtt összeszerelné, várja meg, míg az összes alkatrész teljesen meg nem szárad!

Konzervnyitó
Ha megfelelő tisztítás nélkül teszi vissza az evőeszközök közé, az egész családot kiszolgáltatja a baktériumoknak, a penésznek és az élesztőgombának.

Különösen figyeljen arra a penge és a fogaskerék közötti vájatra, ahova könnyen beszorulhat az ételmaradék! Ha biztosra szeretne menni, akkor a legjobb, ha vesz egy mosogatógépbe rakható konzervnyitót.

Spatula
Ha a spatula gumirésze alá ételmaradék ragad be, az könnyen ételmérgezést okozó baktériumok kialakulásához vezethet!

Abban az esetben, ha kétrészes a spatulája, ne feledkezzen meg azokat külön-külön is alaposan elmosogatni.

A gumifedőjű ételhordozók
Hiába öblögeti el az irodai konyhában az ételhordozót, a kórokozókkal ezzel még nem számolt le.

Ha mosogatógépbe rakható, inkább azzal tisztítsa – ha kézzel kénytelen mosogatni, fordítson különleges figyelmet a tető peremére, és az ott végigfutó vájatra!

Vote it up
210
Tetszett?Szavazzon rá!