Ezeket nem érdemes vásárolni

Otthon ugyanis a bolti ár töredékéért készíthet például fűszerkeveréket vagy tésztaszószt

Energia- és proteinszeletek
Ezek a kalóriával túlterhelt nasik gyakran a pénztáraknál csábítgatnak az élelmiszerüzletekben, azt remélve, hogy a vásárló a boltból kifelé menet felmarkol belőlük egyet-kettőt, arra gondolva, hogy sokkal egészségesebb ötlet, mint csokit venni. Valójában sajnos ezek a rágcsáknak is nagyon magas a zsír- és a cukortartalmuk, és kalória is annyi van bennük, mint egy átlagos édességben – ráadásul általában drágábbak ezeknél. Ha energiára van szüksége, egy vitamindús gyümölcs, egy joghurt vagy egy marék dió sokkal hatásosabb, olcsóbb és egészségesebb megoldás!

Fűszerkeverékek
A grill- vagy például a sült oldalas fűszerkeverék elsőre jó ötletnek tűnhet, hiszen tartalmazza azokat a fűszereket, amelyeket amúgy külön-külön kéne megvásárolni. De nézzük csak meg közelebbről a összetevőket: nagy valószínűséggel a só lesz az első, majd utána valami olyasmi, hogy „fűszerek és fűszernövények”. Nézzen csak be a spájzba, hogy milyen sok fűszere van otthon! Egyre több receptkönyv – kiváltképp a grill szakácskönyvek – már fűszerkeverék-recepteket is tartalmaz. Ráadásul az a helyzet, hogy az improvizáció terepe gyakorlatilag határtalan: találja ki saját kombinációit, így egy vagyont megspórolhat.

Jegestea-por, palackos jeges tea
Az üveges és az instant jeges tea tényleg kész átverés! Sokkal olcsóbb a rendes, filteres teát otthon előre lefőzni, és egy kancsóban a hűtőben tartani. Ráadásul a legtöbb bolti jeges tea tele van magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, cukorral és egyéb mesterséges édesítőszerrel. Mindenképp jobb tehát, ha kreatív lesz, és megcsinálja a maga jeges teáját! Egy liter jeges teához fekete teából 8, gyümölcsteából 10 filterre lesz szükség – a legtöbb tea csomagolásán van recept, azt nyugodtan követheti. Ha édesíteni szeretné, de tart a kalóriától, cukor helyett gyümölcslevet öntsön bele.

Palackozott víz
A palackozott víz több okból is rossz. Sokkal drágább, mint a csapból folyó víz, és ezt az árat nemcsak ön, hanem a természet is megfizeti a palackok gyártása és szállítása során felhasznált fosszilis tüzelőanyagokban. Ehhez képest még csak nem is egészségesebb, mint a lefolyón leömlő csapvíz. Ha nem ízlik önnek az otthoni víz, vagy kisbabájának biztonságos vizet kell innia, szereljen fel szűrőt, vagy tisztított vizet vásároljon, aminek a palackjában aztán tárolhatja otthon készített jeges teáját, ízesített vizét, vagy az üveg nyakát levágva tulajdonképpen akármit.

Konyhakész saláta
Lehet, hogy időt spórol a konyhakész salátával, de biztos, hogy cserébe forintokat bukik – akár háromszor annyiba is kerülhet, mintha külön megvenné a hozzávalókat. Minél többféle hozzávaló van a csomagban, annál drágább; vásárolja meg külön a zöldségeket, keverje ki a saját öntetét és kockázzon fel pirított kenyeret.

Kis kiszerelésű rágcsák
Az, hogy újabban minden rágcsából lehet kis kiszerelésűt is kapni, egyszerűen arról szól, hogy még több pénzt fizessen a gyanútlan vásárló. Egyszerűen összehasonlíthatja, hogy sokkal jobban megéri egyszer egy nagy zacskó chipset vagy mogyorót venni, mint több alkalommal sok kicsit – ha előbbitől a méret riasztja el, vigye haza és ossza szét kisebb dobozokba vagy zacskókba.

Diákcsemege
A diákcsemegére ugyanaz igaz, mint a salátára: legjobb, ha külön-külön vásárol be a hozzávalókból. Sokkal olcsóbban jön ki, ha vesz fél kiló mogyorót, 150 gramm mazsolát és egy marék mandulát, szárított gyümölcsöket, esetleg cukormázzal bevont csokit. Így ráadásul egyszerűen ki is hagyhatja azt, ami önnek nem tetszik erről a listáról! Légmentesen elzárva 3 hétig eláll.

Ínyenc jégkrém
Furcsa nézni, ahogy valaki vagyonokat fizet ki a túlcsinosított jégkrémért, de legegyszerűbb nem foglalkozni vele. Vegyen egy egyszerű, de olcsó jégkrémet, és otthon díszítse fel azzal, amit ön szeret: például mazsolával, őrölt csokoládéval, mandulával vagy sütivel.

Mélyhűtött hamburger húspogácsa
A mélyhűtött húspogácsa sokkal drágább, mint darált húst vásárolni és otthon megformázni – kiszámoltuk, 10 másodpercébe fog kerülni, mielőtt rádobja a grillre! Ugyanakkor több mint valószínű, hogy a mélyhűtött húspogácsának nagyobb a kólibaktérium-tartalma, és egyáltalán, rendszeresen arról szólnak a hírek, hogy valami baj van egy előre elkészített, mélyhűtött termékkel.

Paradicsom alapú tésztaszósz
Töredékét kell fizetni, ha egy üveg tésztaszósz helyett sűrített paradicsomkonzervből, vagy akár friss paradicsomból készíti el a szószt – főleg nyáron, amikor olcsó és finom! A darált paradicsomot tegye serpenyőbe, öntsön rá bort vagy borecetet, kis cukrot, kedvenc fűszereit és őrölt zöldségeit, például paprikát, hagymát, répát vagy épp gombát. Főzze lassú tűzön egy óráig, finomítson az ízesítésen, és már kész is a tálalásra! Próbálja ki a következőt is: sütőpapíron borítsa be a fiss paradicsomokat olívaolajjal, és süsse 20-30 percig 200 °C-on. Ha pedig ketchupot szeretne készíteni házilag, kattintson ide!

Vote it up
367
Tetszett?Szavazzon rá!