Ezeket nem lehet enni az űrben

A súlytalanság és a szűkös körülmények miatt az asztronautáknak sok mindenről le kell lemondaniuk

Kenyér
Az olyan morzsázó pékáruk, mint a kenyér, a kekszek és a sütik nem számítanak a legjobb választásnak, ha űrutazásra csomagol az ember. A súlytalanság miatt a morzsák szabadon szállnának az űrhajóban, könnyen belemennének akár az asztronauták szemébe, akár egy fontosabb műszerbe, és tönkretennék azt. Kenyér helyett így inkább tortillát visznek magukkal az űrhajósok.

Szénsavas üdítők
Egészen érdekes, ami az űrben a szénsavas üdítőitalokkal történik: tudniillik nem történik velük semmi. Míg a Földön pezsgésük teszi vonzóvá ezeket az italokat, az űrben a buborékok is a súlytalanság állapotába kerülnek, így a pezsgés elmarad. Egy asztronauta tapasztalta meg a 80-as, 90-es évek során, hogy a szénsavas italokat az űrben közel sem olyan könnyű elfogyasztani, mint a Földön.

Só, bors
Az űrben nem lehetne a vacsorát „érzés szerint megszórni” sóval vagy borssal. A fűszerek apró darabkái egyszerűen ellebegnének az étel fölött – ezért az űrhajókon sós és borsos folyadékokat tartanak inkább.

Friss tej
Friss tej helyett már a 60-as évek óta egy kevesebb helyet foglaló és hűtést nem igénylő dehidratált változatot fogyaszthatnak az asztronauták.

Jégkrém
Mivel az űrhajókon nincsen mélyhűtő, az igazi jégkrém nem opció – létezik azonban egy liofilizált, azaz fagyasztva szárított változat, amely már megjárta az űrt.

Pizza
Ha kifejezetten betiltva nincs is, nagy népszerűségnek sem örvend az űrben. – Igazán jó, ropogós pizzát nem lehet felvinni – panaszolja Vicki Kloeris, a NASA Johnson Űrközpontjának ételszakértője. – Vagy ázott lesz, vagy rágós. Senkinek sem ízlene.

Alkohol
A Skylab 4 küldetés menüjén 1972-ben még szerepelt alkoholos ital, mégpedig egy Paul Masson Rare Cream Sherry. Amikor azonban ez nyilvánosságra került, a közvélemény a NASA ellen fordult: annyi dühös panaszlevelet kapott az űrközpont, hogy az italt levették a menüről. – Az asztronauták a tisztaság egy formáját reprezentálják – magyarázza Edward G. Gibson, egykori asztronauta. – Amint ezen a tisztaságon folt esik, például alkohol miatt, sokan felháborodnak.

Vote it up
324
Tetszett?Szavazzon rá!