Ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz

Nem biztos benne, hogy indokolt az orvos riasztása? Az alábbi öt esetben ne késlekedjen

Mindenki ismeri azokat az egyértelmű szimptómákat, amelyek után köztudott, hogy segítséget kell hívni: eszméletvesztés, fuldoklás, bénulás. A kevésbé magától értetődő helyzetek esetében azonban könnyen elbizonytalanodik az ember, hogy szüksége van-e orvosi vizsgálatra: ilyen például egy orrvérzés, a szédülés vagy az indokolatlan fogyás. – Van, aki inkább a tagadást választja, és nem akar a legrosszabbra gondolni. Márpedig ha az egészségünkről van szó, semmit nem szabadna elhallgatni! – figyelmeztet Jonathan Kerr háziorvos. Szerinte az egészségi állapotot érintő változásról – függetlenül attól, mennyire tartja apróságnak – be kell számolni a háziorvosnak. Különösen igaz ez a következő öt tünetre, amelyek nagyon veszélyes betegséget is jelezhetnek.

Élete legrosszabb fejfájása
– Nem egy egyszerű fejfájásra, de nem is migrénes rohamra kell gondolni, hanem egy olyan fájdalomra, amelyet ha egy 10-es skálán kéne kijelölnie, legalább tíz pontot kapna – magyarázza dr. Kerr. Ilyen fejfájást agyi aneurizma felszakadása okozhat. Az így kiáramló vér a koponyához nyomja az agyhártyát, ami rendkívüli fájdalommal jár. Verőértágulat sok ember szervezetében kialakulhat, a felrepedés azonban viszonylag ritkán fordul elő – állítja dr. Kerr.

Mit tegyen? Azonnal hívjon mentőt! – Könnyen lehet, hogy műtétre lesz szükség – figyelmeztet dr. Kerr.

Vérzés – akármennyire komolytalannak tűnik is
A következő négy eset az, amelyek dr. Kerr szerint okot adhatnak az aggodalomra: ha véres a széklete, ha vért köhög fel, ha véres a vizelete, és nők esetében a nem várt hüvelyi vérzés (különösképp klimax után). Legtöbbször ezek is csak ártalmatlan dolgok tünetei. – A véres székletet okozhatja például aranyér vagy a végbél felrepedése is – magyarázza. Azonban, teszi hozzá, fontos, hogy kizárják a súlyosabb betegségek, így a végbél-, a tüdő-, a húgyhólyag- és a méhrák lehetőségét.

Mit tegyen? Kérjen időpontot orvosánál, amint csak teheti.

Elviselhetetlen gyomorégés, illetve súlyos légszomj
Az olyan tünetek, mint az izzadás, a gyomorégés, az émelygés, a szédülés és a légszomj akármilyen kombinációban jelentkezzenek is, könnyen lehetnek egy szívroham tünetei. Okuk a szívizmokat érintő oxigénhiány okozza, miután az azokat tápláló koszorúér elzáródott és ez akadályozza a vérellátást. Dr. Kerr szerint nem jelentkeznek feltétlenül minden esetben a közismert tünetek, azaz az állkapocsba, vagy akár a bal, illetve néha a jobb karba sugárzó fájdalom. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél általában ritkábbak ezek a klasszikus jelek. – A szívroham tüneteit nem mindig egyszerű elkülöníteni a pánikroham tüneteitől – hívja fel rá a figyelmet dr. Kerr.

Mit tegyen? Azonnal menjen egy sürgősségi osztályra, hogy kivizsgálják!

Jelentős mértékű, indokolatlan fogyás
– Nem 2 kiló hirtelen eltűnéséről van szó, de ha hat hónap alatt 10 kilót fogy, az engem már aggasztana – magyarázza dr. Kerr. Különösképpen, ha a jelentős mértékű fogyásra nincs magyarázat, ráadásul étvágytalansághoz társul: dr. Kerr szerint ez akár rákra is utalhat. – A rák a sejtek abnormális növekedésével és folyamatos szaporodásával jár. Ez rendkívül sok energiát, így táplálékot és tápanyagot emészt fel – magyarázza. Nem kell azonban mindjárt kétségbeesni, nyugtat meg dr. Kerr, lehet más magyarázata is a fogyásnak, ezért fontos, hogy kivizsgálják, mi okozhatta: elképzelhető, hogy a pajzsmirigyével van probléma, de állhat a jelenség mögött depresszió is.

Mit tegyen? Kérjen időpontot orvosánál, amint csak teheti.

Hirtelen, durva, éles késszúrásszerű fájdalom a lapockái között
Ez az egyik legrettegettebb jelenség tünete lehet, állítja dr. Kerr: az aortadisszekcióé, azaz a szívből kivezető ütőér falán jelentkező szakadásé. Miután bekövetkezett, gyorsan halálhoz vezethet – van azonban esély rá, hogy ha a beteg időben kórházba kerül, műtéttel megmentsék az életét. Olyan szélsőséges, éles fájdalomról van szó, amelyet nem lehet mással összetéveszteni – magyarázza dr. Kerr.

Mit tegyen? Azonnal hívjon mentőt.

Vote it up
178
Tetszett?Szavazzon rá!