Ezt egye, hogy jó legyen az ösztrogénszintje

A helyes táplálkozás is sokat segíthet a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában

Az ösztrogén vezető szerepet tölt be a női nemi jelleg kialakításában és a terhesség fenntartásában. Emellett megvéd a menopauza előtt és alatt fellépő csontritkulástól, valamint a szívbetegségektől. Azonban sokan úgy vélik, nagyobb a rákos megbetegedések kockázata azon nőknél, akiknek vérében magas az ösztrogénszint, így kétségek merültek fel a hormonpótlás biztonságosságával kapcsolatosan.

Fitoösztrogének
Ezek a hatóanyagok hasonlítanak az ösztrogénre. Olyan különféle növényi eredetű táplálékokban fordulnak elő, mint a szójabab, hüvelyesek (például a lencse és a csicseriborsó), magvak és bogyós gyümölcsök. A bennük található hatóanyagokat izoflavonoknak nevezik. Ezek az ösztrogén hatását közvetítő receptorokhoz kötődnek és azon ösztrogénszerű, de annál kisebb hatást fejtenek ki. Ezért egyenletes hormonhatást biztosítanak a szervezetben: a fitoösztrogénekben gazdag táplálkozás hasznos lehet azon nők számára, akiknek túl magas az ösztrogénszintje (mert a magas ösztrogénszint nem tudja kifejteni hatását az ösztrogénreceptorokon), de azoknak is, akiknek alacsony (a fitoösztrogének kismértékű ösztrogénhatása miatt).

A szója előnyei
A szójabab különösen magas koncentrációban tartalmaz izoflavonokat. Kínában és Japánban, ahol a hagyományos étrend egyik fő összetevője a szója, nagyon alacsony a szívbetegség aránya és a változás korát kísérő tünetek is kevesebb embert kínoznak.

Hormonok és kalcium
Testünk a kalcium legnagyobb részét a fogakban és a csontokban tárolja: ez adja erejüket és felépítésüket. A mellékpajzsmirigy két olyan fontos hormont termel, melyek részt vesznek a kalcium anyagcseréjében: a parathormont és a kalcitonint. Ha zavar támad a kalciumháztartásban, egy sor probléma alakulhat ki az izomgörcsöktől a csontok törékennyé válásáig és a csonttörés fokozott kockázatáig.

A kalciumanyagcsere a megfelelő D-vitamin-ellátástól is függ. Bár a legtöbb D-vitamin akkor keletkezik a szervezetünkben, amikor a bőrt a Nap ultraibolya-sugarai érik, fontos, hogy D-vitamint tartalmazó ételeket is fogyasszunk. A legjobbak ezek közül az olajos húsú halak, zsíros tej és tejtermékek, margarinok és más vitaminnal dúsított élelmiszerek, például tejpor, italporok és bizonyos gabonapelyhek.

Egészségbarát étrend
Az is egészséges, ha bőven fogyaszt B-vitaminban gazdag, minél kevésbé feldolgozott ételeket.

Reggel: zabkása bogyós gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű pirítós, egy pohár édesítetlen gyümölcslé.

Délben: sovány csirke vagy hal vegyes salátával, zöldségekkel, teljes kiőrlésű kenyérrel. Friss vagy aszalt gyümölcs.

Este: tetszőleges tészta vagy rizottó; héjában sült krumpli tonhallal töltve; grillezett borjúmáj; sajtos omlett; babsaláta, párolt zöldségek. Friss gyümölcs vagy gyümölcsös desszert, alacsony zsírtartalmú joghurt vagy jégkrém.

Vote it up
303
Tetszett?Szavazzon rá!