Ezt hallgassa meg!

Nem is hinné, hová vezethet a hallásromlás! Érdemes hát kezeltetni, különben egy kutatás szerint megsínyli a memóriája és még más is

Talán emlékszik, hogy a szüleinek vagy a nagyszüleinek megromlott a hallása, s úgy véli, óhatatlanul ez a sors vár önre is. Miért is ne gondolná? A becslések szerint 70 éves korra az európai férfiak 30, a nőknek pedig 20 százaléka él mérsékelt halláskárosodással, s ez az arány a 80 éves korosztályban nagyjából 50 százalékra nő.

Pedig az időskori hallásromlás nem szükségszerűen olyasmi, amibe manapság is csendesen bele kellene törődnünk. Azok a technikai újítások, amelyek lehetővé tették a parányi mobiltelefonos fülhallgatók kifejlesztését, egyúttal a hangerősítők és hallókészülékek új generációját is elhozták nekünk.

A korszerű hallókészülékek hatékonyabban szűrik ki a háttérzajt, és a mikrochip-technológia fejlődését kihasználva egyre több képességet zsúfolnak egyre kisebb csomagokba. A kutatók pedig már a jövő hallókészülékein dolgoznak, amelyek az egészséges fül működését utánoznák.

Ha pedig megőrzi a hallását, nemcsak hallani fogja, amit az unokái vagy a barátai mondanak az asztalnál, de időskorában is egészségesebb és boldogabb életet élhet.

A svéd Göteborgi Egyetem új vizsgálata szerint nem az átélt betegségek és nem is az öngondoskodásra való képesség határozza meg leginkább az időskori személyiségváltozást, hanem a hallás megromlása. Például a fokozódó befelé fordulás a kutatók szerint azzal függ össze, mennyire képes valaki hatékonyan „működni” társas helyzetekben – minél rosszabbul hallunk, annál inkább elzárkózunk. Az eredmények arra mutatnak rá, hogy jobban kellene ösztönözni a hallókészülékkel élőket abban, hogy gyakrabban használják az eszközeiket.

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak az év elején megjelent tanulmánya hasonló következtetésre jutott. A tudósok MRI-felvételeken követték nyomon a vizsgált alanyok agyában a szerkezeti eltéréseket. A sérült hallásúaknál jóval nagyobb mértékű zsugorodás volt kimutatható az agy hangok feldolgozásáért felelős azon területein, amelyeknek az emlékezetben és más érzékelésben is fontos szerep jut. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg jobb minél korábban elkezdeni a hallás romlásának kezelését.

– Az előtt célszerű megkezdeni a kezelést, hogy megváltozna az agy szerkezete – mondja az egyik kutató, dr. Frank Lin.

Hallgasson ide!
Lehetséges, hogy ön vagy egy rokona preszbiakúzisban szenved? (Ne ijedjen meg, a preszbiakúzis csupán az időskori hallásromlás tudományos neve.) Tegye fel magának az alábbi kérdéseket:

• Gyakran kérek meg másokat arra, hogy hangosabban beszéljenek?
• Nagyon felhangosítom a televíziót?
• Lemaradok a beszélgetések egyes részleteiről?
• Mondják azt mások, hogy túl hangosan beszélek?
• Cseng a fülem?

Ha bármilyen hallásromlásra utaló jelet észlel, említse meg az orvosának, és vizsgáltassa ki! (Akár hiszi, akár nem, lehet, hogy csupán a túl sok fülzsír az oka.)
Forrás: Egészségügyi Világszervezet

Vote it up
196
Tetszett?Szavazzon rá!