Ezt ne tegye karácsonykor

A nagy ajándékvásárlás közepette gyakran elkövetünk ballépéseket. Tartsa szem előtt a következő hat tilalmat!

Ne adjon ajándékot a főnöknek
A feletteseinek adott ajándékok azt a látszatot kelthetik, hogy a kegyeikbe akar férkőzni. Sokkal helyénvalóbb egy üdvözlőlap, melyben kifejezi őszinte érzelmeit az ünnepek alkalmából, és tolmácsolja jókívánságait a következő esztendőre. Még ha a főnöke megajándékozza önt, akkor sincs szükség viszonzásra.

Ne halogassa az ajándékvásárlást
Valóban igaz, hogy az áruházi polcokra felhalmozott áru választéka és minősége a karácsony közeledtével zuhanni kezd. Szálljon be időben a játékba, hogy hasznot húzhasson a leárazásokból és a kínálatból.

Ne vigyen magával hitelkártyát
Vásároljon bankkártyával, vagy még inkább készpénzzel, mert így ténylegesen szemmel tarthatja, ahogy fogy a pénz a tárcájából. A látvány hatására nagyobb valószínűséggel tud majd úrrá lenni a költekezésen.

Ne vegyen csak azért ajándékot valakinek, mert kapott tőle valamit
Valamilyen elkapkodott, nem szívből jövő ajándék helyett inkább írjon egy részletes, szép köszönőlevelet. Az emberek gyakran megérzik, amikor egy ajándékot bűntudattól vezérelve adnak át nekik. Ha legközelebb találkozik az illetővel, gondoskodjon valami jelképes kedvességről, például vigyen neki saját készítésű süteményt.

Ne áruházban vásároljon könyvet, filmet vagy zenét
Az efféléket mindig olcsóbb az interneten beszerezni. Még az épp aktuális bestsellerekhez is hozzájuthat akár a bolti ár feléért. Bár nem annyira olcsók, mint a könyvek, de a videójátékokat, Blu-ray- és DVD-lemezeket hasonlóképp megtalálja akciósan, 10-50 százalék kedvezménnyel a neten. A zene pedig általában 10-20 százalékkal kerül kevesebbe így, mint ha megvenne egy CD-t.

Ne feledkezzen meg a rögtönzött ajándékokról
A barátok és családtagok előzetes értesítés nélkül is beugorhatnak az ünnepek alatt. Gondolkodjon előre, és előzze meg a csengetés okozta riadalmat: helyezzen készenlétbe szépen becsomagolt bort, desszertet vagy ajándékkártyákat, hogy ha úgy adódik, az utolsó pillanatban átnyújthassa. Egy kevés előkészülettel kiküszöbölhető, hogy kellemetlen, egyoldalú ajándékozásban legyen része.

Vote it up
369
Tetszett?Szavazzon rá!