Ezt tegye a paradicsommal

Íme, pár egyszerű, mégis hatékony praktika, hogy még ízletesebb legyen ez gyógyhatással is bíró zöldség

Tárolja szobahőmérsékleten
Az érett, lédús, friss paradicsom íze gazdag, karakteres – márpedig ha hűtőszekrénybe zárja, ezen csak rontani fog. Tartsa kosárban összegyűjtve a spejzban, hogy folyamatosan szellőzzön.

Frissen vegye, és fagyassza le
A kemény középső rész kivágása után egy sütőpapírra helyezve tegye a mélyhűtőbe. Ha megfagyott, tegye át egy zárható nejlonzacskóba, és úgy rakja vissza a mélybe. Fogyasztás előtt hagyja felolvadni, míg a külseje már épp puhulni kezd – így könnyen lehúzhatja a héját. Ha erre nincs ideje, tegye meleg víz alá, majd hámozza meg.

Kerülje a sűrített paradicsomot tartalmazó konzerveket
Persze, kényelmes, hiszen nem önnek kell felszeletelnie! Ugyanakkor ezekbe a konzervekbe gyakran rossz minőségű, fémes utóízű paradicsompaszta kerül! Inkább hámozott paradicsomból készült konzervet vásároljon! Ha csak kevés ideje van a paradicsomszósz elkészítésére, és nem fér bele, hogy az egészet megfőzze, inkább tegye félre későbbre. A paradicsomok feldarabolásával sem kell feltétlenül pepecselni: nyomja szét kézzel, és adja a szószhoz. A hámozott paradicsomot tartalmazó konzervek sokszor még a friss, de rossz minőségű paradicsomnál is jobbak!

Magostul, héjastul!
Paradicsommag és -héj a szószban?! Tragédia! Van, aki tényleg így gondolja. Hagyja rájuk, ízlés kérdése. Ugyanakkor jobb, ha tudja, hogy mind a mag, mind a héj nagymértékben hozzájárul főztje ízéhez! Ha csak arról van szó, hogy ne bukjon le velük, a szószt pürésítse, vagy turmixolja le. De az sem a világ vége, ha bevállalja a héjat, magokat teljes valójukban.

Még egy tipp: minden paradicsomfélének más az íze, és a megfelelő fűszerezéssel bármelyik fajtának kiemelhető akár az édes, akár a savanyú, akár a sós jellege. A bazsalikom, a snidling, az édespaprika és a menta az édes ízvilágot fogják erősíteni, míg a bor, a citrus, a kapribogyó és az ecet a savanyúságot, a szardella, az olíva és a pácolt hús pedig a sós jelleget hozza elő.

Nem kell órákon át főzni
Az órákon át készülő paradicsomszósz valóban meghálálja a rászánt időt – de nem nélkülözhetetlen a hosszas procedúra! A néhány perc alatt összerakott szósznak is megvan a maga bája, különösképp, ha friss paradicsomot használ! Közepes tűzön főzzön 4 percen át 2 gerezd szétnyomott fokhagymát ¼ csésze olívaolajban, míg a fokhagyma aranyszínű nem lesz. Adjon hozzá 1 kilogramm érett, meghámozott, felaprított paradicsomot. Ízlés szerint sózza meg, majd 15-20 percig főzze, míg be nem sűrűsödik. Keverjen el a szószban 8-10 darab levél aprított bazsalikomot. Frissen főzött, forró tésztával tálalja!

Vote it up
248
Tetszett?Szavazzon rá!