Ezt tegye a ruhamoly ellen

Roppant bosszantó látvány a molyrágta lyuk a ruhán. Íme, a legjobb tippek, hogy megelőzze a katasztrófát

A központi fűtést nem csak mi szeretjük: miközben otthonunkat melegen tartja, ideális környezetet hoz létre a molyok szaporodásához. A nőstény molyok – apró termetű, ezüstbarna rovarok – sötét, meleg helyen rakják le rizsszemekre hasonlító petéiket. Az ezekből kibújó lárvák azok, amelyeknek a ruhák és a kárpitok természetes anyaga jelenti a fő táplálékforrásukat. Hogyan szabadulhat meg tőlük?
 

1. A molyok szeretik a piszkos ruhákat, ezért fontos, hogy mindig alaposan mosson ki mindent – legalább 40 fokon, hogy kiirtsa a lárvákat. Az értékesebb darabokat érdemes akár tisztítószalonba is levinni, és zárható műanyag zsákba rejteni, mielőtt a szekrénybe tenné.

2. Porszívózza ki a petéket a ruhák és az egyéb textilek anyagából – ezután ne felejtse el kidobni a porzsákot. Porszívóval rendszeresen menjen végig a szőnyegen, az ágy alatt és a radiátorok mögött.

3. Kapcsolja le a fűtést, amint az időjárás engedi! Lehetőség szerint az ablakokat tartsa nyitva, hogy minél többet szellőzzön a lakás.

4. Használt ruhát vásárolt? Amíg nem volt alkalma alaposan kimosni, tartsa zárt műanyag zsákban elkülönítve.

5. Havonta egyszer rázza ki ruháit napfénynél, hogy megszabaduljon a lárváktól – 3 hét az élettartamuk. Hasonlóképp napfénynél porolja ki a szőnyegeket és a párnázott bútorokat is – ha kefével csinálja, úgy a petéket is elpusztíthatja.

6. Próbáljon ki molyriasztó termékeket. A molyirtó golyó hatékony, de csak akkor, ha olyan helyre teszi, ahol össze tud sűrűsödni a kipárolgása – ugyanakkor számítson rá, hogy a szagot át fogják venni a ruhák is. Igyekezzen minél természetesebb megoldásokkal kísérletezni, mint például a cédrus. Vásároljon cédrusforgácsot vagy cédrusból készített felakasztható labdákat – az interneten biztosan, de a legtöbb áruházban is fog találni. Hatékony molyűző a narancs, a fahéj és a citromfű is. 

Vote it up
593
Tetszett?Szavazzon rá!