Ezt teszik a sikeres emberek közlekedés közben

Elütheti az időt azzal is, hogy kibámul az ablakon, vagy tanulhat azoktól, akik kihasználják azt

Milyen hatással van ránk a közlekedés?
Az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban jelent meg az a felmérés, amely szerint magasabb volt a vérnyomásuk, szélesebb volt a derékvonaluk és kevésbé voltak fittek azok az emberek, akiknek a munkahelye közelebb esett az otthonukhoz. Egy svéd kutatás azonban olyan eredménnyel rukkolt elő, miszerint 40 százalékkal magasabb a valószínűsége, hogy véget ér egy párkapcsolat, ha legalább az egyik fél nagy távolságot kénytelen utazni mindennap. Mit lehet tenni? Íme, Laura Vanderkam  időmenedzsment-szakértő tanácsai.

Fektesse le a nap céljait
Thomas Oppong szakíró szerint a sikeres emberek a végén kezdik a napot: előre meghatározzák, hogy mit akarnak teljesíteni, mire nyugovóra térnek. – Kezdje az inspiratívabb kihívásokkal a napot, így a nap végéig produktív marad majd, gyorsabban eléri a céljait, és minimálisra szoríthatja a feladatok halogatását – tanácsolja.

Használja ki a szabad időt!
Ne savanyodjon már reggel bele a munkahelyi e-mailekbe. – Napközben már sosincs ideje saját magára? Használja ki a közlekedéssel töltött időt! – tanácsolja Vanderkam. Rendszeresen hall például embereket arról panaszkodni, hogy nincs idejük olvasásra. Szerezzen be e-bookokat vagy hangoskönyveket, erre tökéletesen megfelel az utazás. – Három hét alatt végezhet is az Odüsszeiával – buzdít Vanderkam.

Lehetőség a testmozgásra
Az Archives of Internal Medicine folyóiratban közölt vizsgálat azt mutatta ki, hogy a munkába járóknak az a 16 százaléka, akik inkább a gyaloglást vagy a biciklivel közlekedést választották, kevésbé híztak el, illetve alacsonyabb volt a vérnyomásuk, valamint szervezetük triglicerid- és inzulinszintje. A mozgás a munkára is jó hatással lehet: egy brit vizsgálat résztvevői produktívabbnak érezték magukat a munkahelyükön azokon a napokon, amikor végeztek testmozgást. Ha csak heti egy alkalommal van erre lehetősége, még az is több a semminél. Ha pedig busszal közlekedik, megteheti, hogy egy megállóval korábban száll le, így 15 percet szán egy kis sétára.

Nem kell mindig sietni
Ellentmondásosan hangozhat, hiszen általában pont, hogy az a cél, minél kevesebb időt töltsön utazással! Hillary Rettig eredményességi tanácsadó meglepő módon más véleményen van. – Közlekedés közben általában mindenki siet – magyarázza, ám szerinte ez könnyen elégedetlenséghez, stresszhez vezethet. – Ha korábban indul, azzal magához veszi az irányítást. Inkább ura lesz az idejének: nyugodtan megállhat útközben akár egy kávéra is. Ez azonnal felszabadító erővel tud hatni.

Szocializálódjon, építsen kapcsolatokat
A telekocsi nemcsak spórolás szempontjából előnyös. – Ha a szervezés néha kihívást jelenthet is, az egyébként eseménytelen közlekedéssel elvesztegetett időt könnyen felhasználhatja kapcsolati tőkéje gyarapítására – hívja fel a figyelmet Vanderkam. Az esetleges kezdeti feszengésért cserébe pedig feldobódva érkezhet meg munkahelyére. Könnyen lehet, hogy még tanulhat is a másiktól útközben, esetleg kollégáival szabadabban beszélhet a munkahelyi ügyekről – mindez pedig, állítja Vanderkam, javíthat a napközbeni teljesítményén is.

Tanulóidő
Az utazás tökéletesen alkalmas az internetről letöltött egyetemi előadások tanulmányozására; Vanderkam például az angol nyelvű The Great Coursest tudja ajánlja, ahol elismert professzorok órái érhetők el. – A hangfelvételektől sem kell visszariadni, régen is hallás után sajátítottunk el minden tudást – bátorít Vanderkam, aki állítása szerint a Shakespeare-életmű nagy részét egy könyvtárban végzett adminisztrációs munka közben hallgatta végig.

Ne csak várja, inkább keresse az inspirációt
Ha figyeli, tanulmányozza az utazóközönséget, az könnyen akár a munkahelyén is kamatoztatható ötletekkel ajándékozhatja meg – kiváltképp, ha kreatív területen dolgozik. – Tartsa nyitva a szemét és hegyezze a fülét közlekedés közben, hogy teljesen be tudja fogadni, mit olvasnak, viselnek, hallgatnak utazótársai – tanácsolja Paul Ellet. – Ráadásul alapanyagot is gyűjthet a majdani beszélgetésekhez, hogy elkerülje a kínos csendeket – teszi hozzá.

Az utazás is lehet apropó a romantikára
Nincs idejük randizni? Üljenek együtt kocsiba – legalább heti néhány alkalommal! Remek alkalom a csendes együttlétre, távol a gyerekektől, elintéznivalóktól, házimunkától.

Töltse hasznosan az időt gyermekével
Munkába menet viszi iskolába gyermekeit? Élvezze ki ezt a lehetőséget az együttlétre, ahelyett, hogy teherként kezelné – tanácsolja Vanderkam. Remek alkalom a kötetlen beszélgetésre, amit nem szakít meg most telefoncsörgés sem; esetleg kapcsolja be a rádiót, és énekeljenek kedvenc számaikra; de már az is elég, ha csak oda tud figyelni gyermekeire úgy, hogy nem vonja el a figyelmét semmi más.

Készüljön a következő nagy kihívásra
Mérföldkő előtt áll az életében? A kocsiban töltött magányos időt kihasználhatja az erre való felkészülésre, legyen az fontos előadás vagy keménynek ígérkező tárgyalás a fizetésemelésről. – Sokszor csak egy lövése van az embernek, amire alaposan fel kell készülni – figyelmeztet Vanderkam. Utazás közben megpróbálhatja előre lejátszani a beszélgetést a fejében, kidolgozni a válaszokat az esetlegesen felmerülő kérdésekre, problémákra – így azok nem érik majd váratlanul.

Számoljon az elkerülhetetlen csúszással
– Ha nincs terve, az jelent csak igazán stresszt – hívja fel a figyelmet Vanderkam. Az utazás legkellemetlenebb velejárója, ha tehetetlen a történésekkel, például egy dugóval vagy egy veszteglő vonattal szemben. Ki kell dolgozni egy stratégiát: először is, értesítsen egy kollégát a késés tényéről, ezzel máris könnyít magán. Majd ha már látja, hogy bizony sokat fog várakozni, ütemezze át a napirendjét, vegye előre azokat a feladatokat, amelyeknek azonnal neki kell látnia, ha beért a munkahelyére.

Még este készítsen elő mindent
Ne reggel rohangáljon fel-alá a lakásban, pánikolva keresve a kulcsot! Lefekvés előtt szánjon rá 15 percet, hogy előkészítse a következő napot: a reggelit készítse el, az ebédet csomagolja be, a munkahelyi holmikat rendszerezze, válogassa ki a másnapi ruhát nemcsak magának, hanem gyermekeinek is – és még nyugodtan keresse meg a kulcsot. Ha ennek köszönhetően nyugodtan és felkészülten lép ki az ajtón, a közlekedés is sokkal kevesebb stresszt fog jelenteni.

Vote it up
194
Tetszett?Szavazzon rá!