Ezt teszik a sikeres emberek munkaidő után

Egy nehéz nap után megérdemli a pihenést, de időt kell szánni pár fontos dologra is

A sikeres, de elfoglalt emberek sok mindent máshogy csinálnak
– Mindjárt a legfontosabb: mindent előre megterveznek és beosztanak – vág bele a téma szakértője, Ronni Eiseberg, akinek már több mint tíz könyve jelent meg a hatékony szervezésről. Laura Vanderkam szakíró egyetértően teszi hozzá: – Ha délután fél 6-kor végez, akkor este fél 11-ig még van 5 óra, az rengeteg idő! Napközben sem szokott tétlenül üldögélni 5 órán át, csak mert nem találta ki, hogy mi a teendője.

Hogy mire használják fel ezt az időt a sikeres emberek?

Beosztják az otthon, munkával töltött időt
Sokszor nincs más választása az embernek, és kénytelen hazavinni a munkát – de a sikeres emberek odafigyelnek, hogy ez ne a dolgozószobába való bezárkózást jelentse. Jobb, ha részekre bontja az otthoni munkaidőt, és közben a családjával is foglalkozik, ahelyett hogy egyhuzamban próbálná meg letudni a feladatait. Az időnkénti szünet ráadásul a munka terén is meghálálja magát, utána könnyen lehet, hogy hatékonyabban tér vissza az íróasztalhoz! – A kellemes családi időtöltés után friss szemmel tud majd újra szembenézni a kihívásokkal – magyarázza Vanderkam.

Tisztában vannak a realitásokkal
– Nem kell valaminek mindennap pontban ugyanakkor megtörténnie ahhoz, hogy az élete részévé válhasson – figyelmeztet Vanderkam. – Az emberek képesek olyasféle kifogásokat találni, miszerint »Nem tudok esténként edzésre menni, mert a családommal kell lennem«. Valójában azért heti 1 alkalommal biztosan meg tudná oldani!

Az, hogy nem tud minden egyes este a családjával vacsorázni, vagy mert csak alkalmanként tud a barátaival találkozni, még nem jelenti azt, hogy ezekről teljesen le kéne mondania.

Nem néznek tévét
Önmagában nincs baj a tévénézéssel – a probléma ott kezdődik, hogy könnyen beszippantja az embert, és képes egyre több időt (haszontalanul) elvenni. Eisenberg arra lett figyelmes, hogy újabban egyre több kliense válik meg készülékétől: – Egyre többen döntenek úgy, hogy ez időpazarlás. De sokan szabnak, gyerekek és felnőttek esetében egyaránt, egyre szigorúbb korlátokat is a tévénézés idejére vonatkozóan – magyarázza. Elég, ha egyetlen szabályt betart: rengeteg hasznosan is eltölthető időt megspórol, ha csak konkrét műsorért kapcsolja be a tévét, és nem keveredik vége nincs kapcsolgatásba.

Szakítanak időt a testmozgásra
Vanderkam épp egy, a sikeres, családos nők életét vizsgáló kutatásban vesz részt, e során lett rá figyelmes, hogy többségük igenis jár edzeni: – Ezek az emberek sokkal elfoglaltabbak az átlagnál, mégis képesek felszabadítani valamennyi időt a testmozgásra.

Ha este jár edzeni, előre kell terveznie: nem lehet arra építeni, hogy talán pont lesz egy kis ideje leugrani a konditerembe, amikor épp kedve szottyan! A családos emberek, teszi hozzá Eisenberg, sokszor munka után, hazamenetel előtt mennek el edzeni, így kisebb a valószínűsége, hogy valami más jöjjön közbe.

A szórakozásra is gondolnak
Vanderkam szerint a sikeres emberek tisztában vannak azzal, hogy a családdal töltött idő esetében a minőség, és nem a mennyiség a döntő. – Ez rosszul hangozhat, különösen ha minden családtag eleve le van terhelve. Mégis fontos, hogy legyen közös időtöltés a rohamtempóban levezényelt vacsorán, a házi feladatok ellenőrzésén, a fürdetésen és a lefektetésen túl is – magyarázza.

Hiába jelent ez plusz programpontot, erősíteni fogja a napirend szervezettségét és javítja a családtagok hangulatát! Nem beláthatatlan távolságokra kell előre tervezni: elég, ha munkából hazafelé elhatározza, hogy vacsora után sétálni mennek a környékre és esznek egy fagyit, vagy épp otthon maradnak, de elővesznek egy társasjátékot.

Ápolják a kapcsolatukat párjukkal
A sikeres emberek odafigyelnek, nehogy ellaposodjon kapcsolatuk a párjukkal – hiába áll rendelkezésükre látszólag kevés szabadidő. Ha ki tudnak tűzni egy állandó időpontot az együttlétre, az óriási előny – de akkor is van megoldás, ha ez nem lehetséges. Vanderkam azt tanácsolja, hogy minden héten jelöljenek ki egy estét, amikor otthon „randiznak”. – Hetente egyszer egyenek valami finom desszertet – de ne a kanapén a tévé előtt, hanem az asztalnál! És közben beszélgessenek, minél többet – ajánlja.

Törődnek a barátaikkal
– A társas kapcsolatok fenntartása az élet egyik legfontosabb része, mégis hajlamosak kevés időt szánni rá az elfoglalt emberek – állítja Vanderkam. A sikeres emberek megoldása a szituációra nem más, mint állandó programok kialakítása: – Ha megbeszéli barátaival, hogy minden hónap első hétfőjén találkoznak, akkor azok a találkozók létre is fognak jönni! Ha minden egyes alkalommal újra kell egyeztetni az időpontot, az a halála a szervezésnek.

Igénybe veszik korunk online szolgáltatásait
Lehet, hogy nincs személyes titkára, akit ugráltathat, és könyvelőt sem alkalmaz, mégis rengeteg időt spórolhat, ha nem kell mindig a boltig rohannia vécépapírért, hanem online intézi a bevásárlást. Hasonlóképp a bankok is kínálnak online, illetve telefonos szolgáltatásokat! Lehetőségek garmadája áll már rendelkezésre, amelyek segítségével néhány klikkeléssel elintézhet mindent, ami korábban akár órákba telt.

Kialakítottak egy lefekvés előtti rutint
A rutinos szervezés az idő hatékonyabb felhasználását jelenti! Zökkenő- és nem utolsósorban stresszmentesen, magától haladhat előre az este, ha gyermekei is tudják, hogy 7-ig kész kell lenniük a házi feladatokkal, mert utána jön a fürdés, egy kis tévénézés, aztán irány az ágy. (Így a még hátramaradt munkához is gyorsabban visszatérhet.) Eisenberg szerint gyakori, hogy az esti rutinnak nem része a következő napra való felkészülés, márpedig szerinte ez elengedhetetlen kell, hogy legyen: ki kell válogatni a másnapi ruhákat, be kell pakolni a hátizsákokat, elő kell készíteni az ebédet, amennyire csak lehet.

Az alvást tartják fontosabbnak
Döntenie kell, hogy éjszakázzon, vagy inkább feküdjön le korábban? Vanderkam kutatása szerint a jól kereső, többgyermekes nők elsöprő többsége a hét nagy részén az ajánlott mennyiséget, napi 7-9 órát aludt. – A legtöbb ember, aki magáról azt állítja, hogy számára alvásból 4 óra már elég, valószínűleg hazudik – teszi hozzá. A sikeres emberek tudják, hogy ahhoz, hogy frissen gondolkozzanak és jó döntéseket tudjanak hozni, ki kell aludniuk magukat.

Vote it up
200
Tetszett?Szavazzon rá!