Fájó fülre orvosság

Csak utána következhetnek a klasszikus praktikák: infralámpa, meleg sóval pátyolgatás, gyógyteázás

Apa, miért örül a nyúl? – próbálta a közelmúltban egyik csemetém az örökzöld poént újra elsütni.

– Két füle van, mégsem szatyor – vágtam rá. Az ember meg annak örül, hogy két füle van, és egy sem fáj – tettem hozzá magamban.

A fülfájás egyik leggyakoribb oka a középfülgyulladás. A középfül – más néven dobüreg – apró, levegővel telt csontos üreg, amelynek csak egy kijárata van: a fülkürt, ez a vékony csatorna, amely a garat felső részébe nyílik. A külső hallójárattól a dobhártya választja el.

A fülkürt felel azért, hogy a dobüregben a nyomás ne térjen el a külvilágétól. A fülkürt nyitva tartásáról a nyeléskor összehúzódó garatizmok gondoskodnak. (Aki meg akarja tapasztalni, mit köszönhet a fülkürtnek, ne nyeljen addig, amíg felszálláskor a teljes magasságot el nem éri a repülőgép.)

A középfülgyulladás hátterében többnyire nátha, orrdugulás áll. Ilyenkor ugyanis a fülkürt nem tud szellőzni. Sőt: elég egy erősebb orrfújás és váladék, a váladékkal pedig kórokozók préselődnek a fülkürtön keresztül a dobüregbe. (Gyerekeknél a fülkürt rövidebb, ezért hajlamosabbak ők erre a nyavalyára.) A kialakuló gyulladás során genny keletkezik, amely utat keres magának. Például a dobhártya irányába, amely így megfeszül. Ez az, ami pokoli fájdalommal jár – és amire hajnaltájt a beteg jajgatva kipattan az ágyból.

A fájdalom akkor enyhül, ha a dobüregben csökken a nyomás. Egyrészt a fertőzés antibiotikus kezelése, másrészt a váladék lecsapolása révén. Az orvos apró nyílást ejt a dobhártyán („felszúrja a fület”). Sokszor a dobhártya magától is felszakad. Ha nem kezelik megfelelően, a gennyes gyulladás szövődményeként a hallócsontocskák is károsodhatnak. Ez maradandó – úgynevezett vezetéses – halláskárosodással jár. Ritkán, de előfordul az is, hogy a genny a koponya belseje felé tör át, és ott életveszélyes gyulladást okoz.

Van még egy nagyon fontos teendő: ahhoz, hogy a fülkürt szellőzni tudjon, mielőbb el kell mulasztani a náthát. Ebben segít az orrcsepp és az orrszívó porszívó. De figyelem: kerülje az erőltetett orrfújást és az előírtnál többet ne csepegtessen!

A fülfájás elleni klasszikus praktikák: infralámpa, meleg sóval pátyolgatás, gyógytea kortyolgatása csak ezután jönnek szóba. Ezek – legalábbis tapasztalataink szerint – igencsak beváltak, és sokat javítottak a szenvedő közérzetén. A homeopátiáról, akupunktúráról, fülgyertyáról nem tudok nyilatkozni. Lehet próbálkozni ezekkel is – de csak az orvosi kezelés kiegészítéseként.

Hogyan kell a fülzsírt eltávolítani a hallójáratból? A válasz egyszerű: sehogy

Fülcseppeket általában a külső hallójárat-gyulladás enyhítésére adnak. Erre a betegségre az uszodai víz, illetve a lelkes otthoni fülzsír-eltávolítás különösen hajlamosít. Az utóbbi tevékenység az, amitől minden fül-orr-gégészt kilel a hideg. Különösen, ha fültisztító pálcikákkal végzi az ember. Ezekkel ugyanis könnyen felsérthető a hallójárat fala, illetve az ember könnyen eléri, hogy a fülzsírt benyomva szépen összetömörítse – aminek az eredményeként rosszabbul fog hallani. Ha pedig víz kerül a hallójáratba, a fülzsírdugó szépen megduzzad, és fájdalmasan nyomja a hallójárat falát. Ezen csak a hallójárat átöblítése segíthet, amit szakembernek kell végeznie.

Hogyan kell akkor a fülzsírt eltávolítani a hallójáratból? A válasz egyszerű: sehogy. Annak ugyanis fontos szerepe van. A fülzsírkutatók szerint ez az anyag fontos antioxidáns és fertőzésgátló szer. Ha pedig békén hagyják, magától ürül a járatból. (Apropó, tudták, hogy a kisujj franciául auriculaire – azaz fültisztító ujjacska? Fülészeti megfogalmazással: senki se nyúljon mélyebbre, mint ameddig a kisujja ér.)

Tehát csak a fülkagylót suvikszoljuk. Az pedig a különböző fülbevaló-arzenáltól a szögeken át a cimpatágítóig sok mindent kibír. Még egy lelkes születésnapi köszöntést is.

Vote it up
321
Tetszett?Szavazzon rá!