Fáj a torka? Gargarizáljon!

Egyszerű, de rendkívül hatékony módszer, ha meg akar szabadulni a torokfájástól és az azt okozó kórokozóktól

Só és víz
Régi, közismert gyógymód: keverjen el egy pohár meleg vízben ¼ teáskanálnyi sót. Fontos, hogy a lehető legmelegebb vizet használja, amit még kényelmesen meg tud inni – a hideg vízzel való gargarizálás nem hatékony. Ha van otthon, adjon hozzá 1 evőkanálnyi szájöblítőt is, hiszen az is fertőtlenítő hatású. A sós oldat segít kiöblíteni a torokban felgyülemlett váladékot, ezzel megszünteti az égető érzést és serkenti az irritált nyálkahártya gyógyulását. A folyadékot természetesen köpje ki gargarizálás után, ne nyelje le! Fontos: mindig frissen keverje ki az oldatot! Inkább öntse ki, ha megmaradt, de ne használja fel újra, miután már lehet, hogy megfertőződött baktériumokkal.

Citrom és víz
Keverjen el 1 teáskanál citromlevet 1 csésze vízben: a fanyar folyadék segíti a garat megduzzadt nyálkahártyájának összehúzását, és a mikroorganizmusoknak ártalmas savas környezetet alakít ki.

Gyömbér, méz és citrom a vízben
Ezt az orvosságot 1 teáskanál őrölt gyömbér és méz, valamint ½ csésze meleg víz és egy fél citrom levét összekeverve készítheti el. A vizet öntse a gyömbérre, ezután adja hozzá a citromlevet és a mézet, majd gargarizáljon. A méz védőréteggel fedi be a torkot, továbbá enyhe antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik. Apropó, gyömbér! Tudta, hogy a rák ellen is véd?

Chiliszósz és víz
A csípős paprika enyhíti a torokfájást és csillapítja a gyulladásokat. Egy csésze meleg vízbe szórjon őrölt Cayenne-borsot (vagy chiliszószt) – csípni fog, erre készüljön fel, de ha 15 percenként gargarizál vele, érezni fogja a kedvező hatását is. A Cayenne-borsot akár az ízületi gyulladás ellen is bevetheti!

Zsálya és víz
A zsálya nemcsak a torok, hanem az orrüreg fájdalmait is csillapítja. Készítsen hagyományos zsályás orvosságot: keverjen össze 1 teáskanál zsályát, ½ teáskanál timsót, ¼ csésze barnacukrot, ⅜ csésze ecetet és ⅛ csésze vizet. Zsályából egyébként akár arctonikot is készíthet, de jó lábszag ellen is.

Kurkuma és víz
Ez a sárga fűszer rendkívül hatékony antioxidáns, amely a szakértők szerint több betegséggel szemben is ellenszer lehet. Ha torokfájást szeretne vele kezelni, legjobb, ha 1 csésze meleg vízben kever el ½ teáskanál kurkumát és ugyanennyi sót.

Búzafűlé
Remek gyógyír a búzafűlé is. Egy gyors öblögetés a klorofilban gazdag folyadékkal megakadályozhatja a baktériumok elszaporodását, és enyhítheti a fájdalmat is. Ha pedig akár 5 percig is a szájában tartja, a búzafűlé sokak szerint az elgyengült íny regenerációját is serkenti, miközben csillapítja a fogfájást.

Szegfűszeges tea
Adjon 1-3 teáskanálnyi őrölt szegfűszeget egy csésze meleg vízhez, keverje alaposan össze, majd ezzel gargarizáljon. A szegfűszeg antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően véget vet a fájdalmaknak és megindítja a torok gyógyulását, de akár a rossz lehelet megelőzésére is bevethető.

Paradicsomlé
A tünetek időleges enyhítésére paradicsomlével is gargarizálhat: keverjen össze ½ csésze paradicsomlevet ½ csésze meleg vízzel, és adjon hozzá 10 csepp chiliszószt is. A paradicsom színét is adó likopin gyors hatásának köszönhetően enyhülhet a fájdalom a torokban.

Zöld tea
Köztudomású, hogy a zöld tea hatékony fegyver a fertőzésekkel szemben, például segít húgyúti fertőzések ellen is. Ha legközelebb zöld teát főz, készítsen a szokásos mennyiségnél kicsit többet, hogy maradjon mivel gargarizálni – kiűzi a baktériumokat a torokból.

Almaecet és só
Felsértette a torkát a sok köhögés? Kapja le a polcról ezt a csodaszert! Az almaecet olyan savas réteggel fedi be a torkot, amelyet nem bírnak elviselni a kórokozók. Keverjen el 1 evőkanál almaecetet és 1 teáskanál sót 1 pohár meleg vízben, és gargarizáljon vele – akár napjában többször is, ha szükségét érzi. Ha enyhébb orvosságra van szüksége, ¼ csésze almaecetet keverjen össze ¼ csésze mézzel, és négyóránként kapjon be belőle egy evőkanálnyit.

Kanadai aranygyökér és víz
A Hydrastis canadensis igazi vírusölő – keverjen el belőle 1,5 teáskanállal 2,5 deciliter vízben, hogy gargarizálni tudjon vele. Elpusztítja a kórokozókat, miközben gyulladáscsökkentő hatású.

Echinacea (bíbor kasvirág) és víz
Ez a gyógynövény talán nem is szorul bemutatásra. Hogy gargarizálhasson vele, 2 teáskanálnyi echinaceacseppet keverjen el 1 csésze vízben – érdemes napjában háromszor alkalmazni. Nemcsak hogy enyhíti a torokfájást, de az immunrendszert is megerősíti, és így véd a fertőzésekkel szemben.

Mirha és víz
Felgyorsíthatja a gyógyulást, ha mirhával gargarizál: oldjon fel néhány csepp mirhakivonatot egy csésze vízben! Összehúzó hatása igen erős, így a mirha kivételesen hatékony gyulladáscsökkentő; ráadásul fertőtlenítő hatású is. Kihívás elé állíthatja, de megéri: naponta hatszor gargarizáljon vele.

Édesgyökér és víz
Az édesgyökér a köhögést előidéző nyálka eltávolításával nyugtatja a torkot. Egy 2009-ben megjelent vizsgálat szerint azok a betegek, akik műtét után édesgyökeres oldattal gargarizáltak, kevésbé voltak kitéve a torokfájás veszélyének. Keverjen össze 1 teáskanál édesgyökeret (akár szirup, akár por formájában) 2,5 deciliter vízzel.

Málnás tea
Ez a házi gyógytea sokak szerint mindenre jó, kezdve az influenzától egészen a nyílt sebek kezeléséig. Öntsön rá 1 csésze forrásban lévő vizet 2 teáskanálnyi szárított tealevélre, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le – mondja a hagyományos recept. Várja meg, míg egy kicsit kihűl, de még melegen gargarizáljon vele!

Vote it up
291
Tetszett?Szavazzon rá!