Függönyt fel!

Ön mennyire ismeri a zseniális drámaíró, a négyszáz éve elhunyt William Shakespeare életét és munkásságát? Kvízünkből kiderül

Kapcsolódó cikkek

1. Shakespeare egyes drámái a legvéresebb krimikkel is felveszik a versenyt, legalábbis ami a másvilágra küldött emberek számát illeti. A Hamletben Shakespeare nem is egy, hanem két módon végez a címszereplővel. Milyen véget ér a híres dán királyfi?
a) Megmérgezik és vízbe fojtják.
b) Leszúrják és agyonütik.
c) Megmérgezik és leszúrják.
(Itt a megoldás!)

2.A Shakespeare-darabok már szerzőjük életében kasszasikerek voltak. Az író résztulajdonos volt a műveit bemutató társulatban, és alkalmanként maga is színpadra lépett. Mi volt a társulat neve?
a) The Lord Chamberlain’s Men
b) The Queen’s Men
c) The King’s Men
(Itt a megoldás!)

3.Shakespeare jó néhány sora szállóigévé vált. Mindenki a Hamletre gondol, ha azt hallja: „Lenni vagy nem lenni?” De azt vajon tudja-e, melyik darabjában adja Shakespeare a címszereplő szájába az alábbi híressé vált mondatot: „Országomat egy lóért”?
a) Julius Caesar
b) III. Richárd
c) IV. Henrik
(Itt a megoldás!)

4. A Szerelmes Shakespeare című film hét Oscar-díjat nyert – de tudni való, hogy cselekménye nem a híres bárd művein alapul. Ki volt az, akit egy „igazi” Shakespeare-megfilmesítés kapcsán főszereplőként és rendezőként is Oscarra jelöltek?
a) Richard Burton
b) Ian McKellen
c) Kenneth Branagh
(Itt a megoldás!)

5. 1616 áprilisában bekövetkezett halálakor Shakespeare 52 éves volt. Nagyon félhetett az utókor kíváncsiságától, mert állítólag tőle származik a sírján olvasható szöveg, amely így végződik: „Áldott legyen, aki kíméli e köveket, és átkozott, aki elmozdítja csontjaimat.” Hol van az avoni hattyú sírja?
a) Londonban
b) Stratford-upon-Avonban
c) Edinburgh-ban
(Itt a megoldás!)

6. Shakespeare a színdarabok mellett költeményeket is írt. Ez utóbbiak szinte kizárólag szerelmes témájúak. Vitatott azonban, hogy kik voltak Shakespeare rajongásának tárgyai – mert legalább két személyről volt szó. Az irodalomtudósok csak abban értenek egyet, hogy a versek egyike sem íródott Shakespeare feleségéhez, Anne Hathawayhez. Milyen versformában írta a költő ezeket a műveket?
a) szonett
b) kvartett
c) limerick
(Itt a megoldás!)

7. Shakespeare színpadán nem minden csatát karddal vagy tőrrel vívnak meg. Az egyik vígjátékban két szereplő szavakkal párbajozik – hogy aztán az oltár előtt kössenek ki. Melyik darabban hangzik el Benedek és Beatrice szócsatája?
a) A makrancos hölgy
b) A windsori víg nők
c) Sok hűhó semmiért
(Itt a megoldás!)

8. Shakespeare nagyszerűen és sokat írt: tollából legalább 37 színdarab származik. Nem egyértelmű, honnan kapta az ötletet, hogy drámaíróként próbáljon szerencsét, mert a szülői házban tudomásunk szerint aligha találhatott művészi példaképet. Milyen foglalkozást űzött Shakespeare apja?
a) Gyógyszerész volt.
b) Lókereskedő volt.
c) Kesztyűkészítő volt.
(Itt a megoldás!)

9. Rómeó és Júlia megtalálják egymásban életük nagy szerelmét, de Shakespeare már a prológusban elmondja a nézőknek, hogy történetük szomorú véget ér. Melyik városban élnek és halnak a szerelmesek?
a) Mantovában
b) Veronában
c) Velencében
(Itt a megoldás!)

10. Shakespeare egyik leghíresebb darabjában három boszorkány jóslatot mond a címszereplőnek. Közlik vele, hogy csak olyan ember ölheti meg őt, akit nem anya szült. A férfi, aki zsarnok uralkodóvá válik, ezért sebezhetetlennek hiszi magát. A boszorkányoknak igazuk lesz: a királlyal egy olyan ellenlábasa végez, akit kivágtak anyja méhéből. Ki hal meg így?
a) Macbeth
b) Lear király
c) Othello
(Itt a megoldás!)

Válaszok
1. c)
Méreg és kard okozza Hamlet halálát. Laertes, aki párbajra hívja ki a királyfit, hogy megbosszulja húga, Ophelia halálát, méregbe mártja kardja hegyét, majd azzal halálos sebet ejt Hamleten. (Vissza a következő kérdéshez!)

2. a+c) A társulat kezdetben a The Lord Chamberlain’s Men nevet viselte. I. Erzsébet 1603-as halála után utódja, I. Jakab személyes védnöksége alá vette a társulatot, így az ezután The King’s Mennek nevezte magát. (Vissza a következő kérdéshez!)

3. b) Hatalomvágyában III. Richárd attól sem riad vissza, hogy meggyilkoltassa fivérét és unokaöccsét. A bosworthi csatában aztán elveszíti a lovát, az országát és az életét is. (Vissza a következő kérdéshez!)

4. c) Az észak-írországi születésű Branagh az V. Henrikért kapta a kettős jelölést 1990-ben, de végül egyik kategóriában sem nyert. (Vissza a következő kérdéshez!)

5. b) Shakespeare 1611-ben visszavonult szülővárosába, Stratford-upon-Avonbe. Az ottani Szentháromság-templomban van eltemetve. (Vissza a következő kérdéshez!)

6. a) Az, hogy Shakespeare a szonettjeiben nemcsak egy „sötét hölgy”-et, hanem egy fiatalembert is megénekel, a legkülönfélébb feltételezések alapja lett. (Vissza a következő kérdéshez!)

7. c) A Sok hűhó semmiért megfilmesítésében Kenneth Branagh és Emma Thompson játssza a csípős nyelvű párost. Ők a civil életben akkor férj és feleség voltak. (Vissza a következő kérdéshez!)

8. c) A kesztyűkészítők akkoriban nagy tekintélynek örvendtek. Shakespeare apja, John, aki Mary Arden személyében egy jómódú család leányát vette feleségül, néhány éven át fontos városi tisztségeket töltött be Stratford-upon-Avonben. (Vissza a következő kérdéshez!)

9. b) A két viszálykodó család, a Capuletek (Júlia) és a Montague-k (Rómeó) Verona lakói. (Vissza a következő kérdéshez!)

10. a) A dráma elején a boszorkányok megjósolják a hadvezér Macbethnek, hogy király lesz. A határtalanul becsvágyó Macbeth valóra váltja a jövendölést, gyilkolva megszerzi a trónt – s egyúttal elindul a végzete felé.

Vote it up
97
Tetszett?Szavazzon rá!