Fülvédő: ki találta ki?

Ez az egyszerű találmány tette híressé a tizenöt éves amerikai fiút, aki 1877-ben szabadalmaztatta

Az Egyesült Államok északkeleti államában, Maine-ben található kisváros, Farmington lakói minden évben felvonuláson emlékeznek meg kedvenc szülöttükről, a fülvédő feltalálójáról.

A városi legenda szerint a 15 éves Chester Greenwood érzékeny fülű fiú volt. „Így azután – írja Nancy Porter a Chester ... More Than Earmuffs (Chester … több mint fülvédő) című könyvben – drótból két karikát hajlított, amelyeket egy drótpánttal kötött össze.” Greenwood megkérte a nagymamáját, hogy varrjon szőrmét a fület takaró részre. „Legyen mindenki által ismert – kezdte 1877-es szabadalmi beadványát –, hogy én, Chester Greenwood … a fülsál továbbfejlesztése által feltaláltam valami újat és hasznosat.”

1882-ben Chester Greenwood üzeme már évi 50 ezer fülvédőt gyártott. Az első világháború kezdetén Greenwood, aki addigra már a fémgereblyét is szabadalmaztatta, jövedelmező szerződést kötött a hadsereggel.

1938-ban, egy évvel Greenwood halála után a Life magazin az egyszerű találmányt a fülvédők T-modelljének nevezte. Öt évre rá New York szépségkirálynője fülvédőben tündökölt a Life magazin címlapján. A lapban pedig külön cikk üdvözölte, hogy a fülvédő „a divatcikkek ranglétrájának legfelső fokára hágott”.

Sajnos a fülvédő nem tudta megőrizni a presztízsét. Az 1980-as évek után piacvezető helyét át kellett adnia olyan termékeknek, mint a 180s fülmelegítő, a fülvédő és a kötött hajpánt kombinációja.

Bizonyos jelek azonban a fülvédő reneszánszára utalnak. Louis Vuitton fülvédői 985 dollárért, Gucciéi 390 dollárért keltek el. Pár éve Ivana Trump 20 csincsillautánzat fülvédővel lepte meg közeli barátait. – Felvásároltam a teljes készletet – meséli.

Vote it up
392
Tetszett?Szavazzon rá!