Fő fegyvere az igazság

Íme, egy igazi „helyszínelő” Bangkokból. Ám tévés kollégáival szemben neki sokkal nehezebb a feladata Thaiföldön

Kapcsolódó cikkek

Amint a fényképre nézett, dr. Porntip Rojanasunan rögtön tudta, hogy valami nincs rendben. A férfi holtteste egy fotelban hevert, a lábai mereven nyúltak előre, a jobb keze pedig – amellyel a rendőrség szerint meghúzta az életét kioltó fegyver ravaszát – az ölében pihent. Feketésvörös vértócsa gyűlt össze ott, ahol a feje átbillent a támla fölött. Egy Narumol nevű, jól öltözött thai nő várta, hogy dr. Porntip mondjon valamit. Szerinte a fivérét, Hangthongot meggyilkolták. A bangkoki ingatlanügyletekből példátlanul meggazdagodott, híres Tumwattana családban nyilvános vita robbant ki egy örökség miatt, és mostanra a nő édesapja és kilenc testvére közül három már eltűnt vagy gyilkosság áldozatává vált. Narumol azt remélte, hogy a Mahidol Egyetemen igazságügyi patológiát oktató orvosnő segít neki.

Porntip pillantását magára vonta egy apró, kerek vércsepp egy papír zsebkendős doboz tetején. Ilyen tökéletes kör alakú csepp csak úgy keletkezhet, ha a vér pontosan fentről hullik le – csakhogy a doboz egy üveglapos dohányzóasztalon volt, jó fél méterre Hangthong véres fejétől.

A holttestet minden bizonnyal elmozdították – gondolta Porntip. De rendőri felkérés nélkül nem végezhetett boncolást – és azon az 1999-es délutánon amúgy sem volt olyan helyzetben, hogy packázni merjen Bangkok hírhedten korrupt rendőrségével.

Porntip az íróasztala mögül felnézett a kétségbeesett Narumolra. – Sajnálom – mondta. – Semmit sem tehetek.

Ám az eset a következő hetekben nem hagyta nyugodni, így amikor nyilvánosságra hozták a hivatalos boncolás eredményét, amely az öngyilkosságot igazolta, úgy döntött, hangot ad a véleményének. Egy televíziós talkshow-ban közölte, hogy szerinte Hangthong nem öngyilkos lett.
 

Másnap megszólalt a rendelőjében a telefon. – Ha nem akar meghalni – mondta egy férfihang –, akkor ne üsse az orrát a Hangthong-ügybe! – Bár a férje és a kislánya miatt is aggódhatott, Porntip nem ijedt meg. Sőt, a fenyegetés csak még elszántabbá tette. Ideje volt, hogy erőszaktól és rendőrségi korrupciótól sújtott hazájában az igazságügyi rendszer végre tudományos bizonyítékok alapján dolgozzon a szóbeszéd helyett, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amelyben az „igazság” nem az, amit a legtöbbet fizető fél mond, és nem nyomható el puszta megfélemlítéssel.

Négy évig kellett várnia, mire lehetőséget kapott rá, hogy hivatalos megbízás alapján elemezze a Hangthong teteméről készített felvételeket, de Porntip már eltökélte: mindenképpen végére jár az ügynek.
 

Porntip gránát okozta kárt szemlél 2010-ben, a bangkoki magasvasút egyik állomásán, a kormány elleni megmozdulások idejénA doktornő egyébként nem volt lázadó természetű. Tudós szülei hagyományos thai értékeket neveltek bele: udvariasságot, fegyelmet, és mindenekelőtt a király iránti tiszteletet. De Porntip természetének volt egy határozottan önálló oldala is. 1979-ben szerzett orvosi diplomát. A bangkoki Ramathibodi kórházban volt rezidens, és hamar elege lett a szigorú időbeosztásból éppúgy, mint a vastag fehér köpenyből, amelyet viselnie kellett. Szívesebben dolgozott volna olyan szakterületen, ahol kevés az orvos, így maga határozhatja meg a szabályokat.

Akkoriban a thai orvostanhallgatók nem részesültek kriminálpatológiai képzésben, noha a boncolásokat általában az általános orvosok végezték. Amikor azonban Porntip a rezidensi idejében elvégezte első törvényszéki boncolását, rögtön tudta, hogy megtalálta a hivatását. A halál rejtélyének megfejtését izgalmasnak találta: kedvenc tévéműsora az 1970-es években készült Columbo című amerikai krimisorozat volt. Édesanyja azt remélte, hogy rezidensi idejének lejárta után a lánya külföldön tanul majd patológiát, ám egy jós azt mondta neki, hogy Thaiföldön kell maradnia, hogy felkészüljön a hat hónapon belül sorra kerülő házasságára. Az egyébként már a fiatal orvosnőnek is feltűnt, hogy amikor a bankba megy, ott mindig ugyanaz a mosolygós tisztviselő, egy Wichai nevű fiatalember segít neki. 1982-ben, Valentin-napon házasodtak össze.

Porntip az észak-thaiföldi Phitsanulok tartományban lett patológus. Munkaköréhez tartozott minden olyan eset megvizsgálása is, amikor valaki nem természetes halált halt.

A következő nyolc évben – önképzéssel – jelentős igazságügyi orvos szakértői tudásra tett szert. Emellett bátran fel merte vállalni hivalkodó stílusát is. Amikor 1990-ben visszatért Bangkokba, hogy a Mahidol Egyetemen igazságügyi patológiát tanítson, már a később a védjegyévé vált, rózsaszínnel melírozott tüskés frizurát viselte.

1992-ben született meg egyetlen lánya, Yarawee, és a következő hat év szakmailag és a családi életében is nyugalmasan telt. Ekkor még nem sejtette, hogy igazi elhivatottsága sokkal nagyobb szabású az elképzeltnél.
 

1998. január 26-án dr. Porntip egyik diákja, Jenjira Ployangunsri nem ment haza az után, hogy együtt vacsorázott a barátjával, Serm Sankhorattal. A szülei aggódni kezdtek, mert nem volt jellemző a félénk, 22 éves lányra, hogy nem is telefonál. Felhívták a rendőrséget – de több mint egy hónapig semmiféle információt nem kaptak. Porntipet is nyugtalanította Jenjira eltűnése – de ő sem tudott meg semmit a hatóságoktól.

Néhány héttel később a rendőrség felkérte Porntipet, hogy végezzen DNS-vizsgálatot egy a Bang Pakong folyóban talált férfikoponyán. Porntipnek rögtön az a megérzése támadt, hogy a koponya nem egy férfié, hanem Jenjiráé. A fogai szürkék voltak, ami a tetraciklin szedésének egyik mellékhatása, és a doktornő tudta, hogy az eltűnt lány hosszú ideig használta ezt az antibiotikumot. Igaza lett: a koponyából származó DNS megegyezett Jenjiráéval.

A rendőrnyomozó nem volt túl boldog, amikor kiderült, hogy eltévesztette a koponya tulajdonosának a nemét. Porntip emellett egy golyónyomot is talált a koponyán. Serm már hetekkel korábban beismerte, hogy megölte a lányt, mert az szakított vele egy másik fiú miatt, de a vallomás részletei nem stimmeltek. A fiú azt mondta, a Rangnam sétányon álló Hotel 99 egyik szobájában fojtotta meg őt, bőrét és húsát a vécében húzta le, a csontjait pedig a folyóba dobta.
 

Március 10-én Porntip is tagja volt a szállodát bizonyítékok után átkutató csoportnak. Mielőtt a szobába lépett, próbált felkészülni a rothadó emberi maradványok gyomorforgató bűzére – ám legnagyobb meglepetésére semmit sem érzett. Jenjira vérének nyomát sem találta. Nem itt ölték meg – gondolta. A rendőröknek azonban a kezükben volt a vallomás, és le akarták zárni az ügyet; cseppet sem izgatta őket, hogy az állítólagos helyszín egyáltalán nem felel meg Serm leírásának. Bizonyítékok és tanúk híján Sermet még úgy is felmenthették, ha bűnös. Jenjira szülei azonban megérdemelték a teljes igazságot.

Porntip a bűntény helyszíne előtt nyilatkozott a sajtónak: – Nem tudom, mi történt Jenjirával – jelentette ki –, de akármi volt is, az nem itt történt.

A rendőrség persze felbőszült ezen, ám amikor újra kihallgatták Sermet, a fiú beismerte, hogy Jenjirát a saját lakásán lőtte le.

Porntip másnap vérnyomokat talált Serm lakásának vécéjében – a lakásban a rendőrség korábban már tartott házkutatást. Odahívott egy nyomozót, aki szétszedte a vécét, s abban 161 bomló húsdarabot találtak.

Serm életfogytiglant kapott Jenjira meggyilkolásáért, s ez lett a thai igazságszolgáltatás történetében az első olyan ügy, amelyben DNS-bizonyítékok alapján született ítélet.

Porntip megfigyelőként segíti a nyomozást 2007-ben egy thaiföldi iskolában, ahol két muzulmán diákot megöltek

A Jenjira gyilkosságának felderítésében játszott szerepe nyomán Porntip országszerte ismertté vált. 1998-ban formális képesítést is kapott, miután Washingtonban, a Fegyveres Erők Patológiai Intézetében elvégzett két rövid patológiai és igazságügyi orvos szakértői tanfolyamot.

A következő évben rákos daganatot fedeztek fel az akkor 44 esztendős Porntip pajzsmirigyében és vastagbelében is. Mindkét tumor igen korai stádiumban volt, még kemoterápiát sem tettek szükségessé, és 2001 óta nem újultak ki. A betegség hatására csak még elszántabban vetette bele magát a munkába.

Gondolatai újra meg újra visszatértek Hangthong állítólagos öngyilkosságához. A Tumwattana család hírneve miatt a vita a bulvárlapok és a baráti beszélgetések kedvenc témájává vált, és Porntip számára ez azt jelképezte, miként manipulálhatja a rendőrség az igazságot. Egy délután aztán úgy hagyta el az irodáját, hogy nála volt a Narumoltól kapott fényképeket tartalmazó boríték is, és a Hangthong holttestét ábrázoló fotókat szétterítette az egyetem tanácstermében.

Hosszasan tanulmányozott egy közelképet Hangthong arcáról, amelyen jól látszott, hogy a fülétől vékony vérpatakok futnak az alsó állkapcsa felé, aztán élesen elkanyarodva haladnak tovább lefelé a nyakán. Ám ha a férfi feje a lövés után hátrabillen, akkor a vér egyenesen a nyakán csorgott volna le, nem pedig keresztben, az állkapcsa oldalán.

Porntip most már biztos volt a dolgában: Hangthongot hátulról lőtték fejbe, ezért a teste előredőlt, a dohányzóasztalra, így az is érthető, hogyan került kör alakú vércsepp a papír zsebkendős dobozra. A testét ez után állították olyan helyzetbe, amely azt sugallta, hogy öngyilkos lett.

A doktornő végül 2000-ben kapta meg a felhatalmazást, amelyért annyit kilincselt. A Thaiföldön kormányon lévő Demokrata Párt bejelentette, alapvetően átdolgozzák az igazságszolgáltatási rendszert, hogy megtisztítsák a korrupciótól. Porntipet kérték fel azon új intézet igazgatójának, amely átvette a rendőrségtől a bűnügyi bizonyítékok vizsgálatának feladatát. Az intézet 2002-es megnyitása után az egyik első dolga az volt, hogy a Hangthongról készült fotókat megmutatta egy glasgow-i igazságügyi szakértőnek, aki megerősítette a feltételezését: a vérnyomok valóban a test elmozdítására utaltak.

Bár további kétesztendei utánajárásba került, Thaksin Shinawatra miniszterelnök végül hozzájárult az ügy aktáinak újbóli megnyitásához, és 2004-ben vádemelés is történt. Fáradhatatlan munkája elismeréseként 2003-ban Porntip az ország közembereknek adható legmagasabb elismerését, a „Khunying” címet kapta a királytól.

A doktornő úgy véli, legnagyobb eredménye az, hogy fényt derített az igazságra. Mivel sikerült megcáfolni a Hangthong öngyilkosságára vonatkozó állításokat, nem volt többé akadálya annak, hogy a férfi maradványait a buddhista hagyománynak megfelelően elhamvasszák.
 

2004. október 25-én Porntipet felhívta egy katonai parancsnok, aki az ország déli részén lévő, etnikai villongásoktól sújtott Tak Bai tartományban állomásozott. Több ezren gyűltek össze egy börtön előtt, hogy így tiltakozzanak hat, általuk ártatlannak vélt muzulmán férfi letartóztatása ellen.

A tüntetők az épületet is megrohamozták, és a katonák csak könnygázzal és lövésekkel tudták visszaverni őket. Hatan a helyszínen haltak meg, és a hadsereg több mint 1300 embert tartóztatott le. A parancsnok azt kérte, hogy Porntip utazzon oda, és vegyen DNS-mintát a foglyoktól.

Amikor a nő megérkezett a szomszédos katonai támaszpontra, ahová a foglyokat vitték, teljes zűrzavar fogadta. Több százan szorongtak a rögtönzött börtönben. Porntip észrevette, hogy az egyik sarokban vagy fél tucat férfi hever egymáson – aztán rádöbbent, hogy halottak.

A katonák a foglyokat teherautók rakterébe fektették a hasukra úgy, hogy olykor hat sorban feküdtek egymáson. Az áldozatok a társaik súlyától fulladtak meg. Az este folyamán sorra érkeztek az újabb rabszállítók, s összesen 78-an haltak meg az embertelen szállítási mód miatt.

Porntip megpróbálta felhívni a főnökét, az igazságügy-minisztert, de sikertelenül. Majd sorra próbálkozott az összes kormányzati kapcsolatával, végül még Thaksin miniszterelnök titkárát is feltárcsázta, de a telefont nem vették fel. A támaszpontról pedig eltűnt az összes magas rangú katonatiszt.
 

A doktornő még aznap este sajtótájékoztatót tartott. Minden bátorságát összeszedve a következőket mondta az összegyűlt újságíróknak: – Tegnap éjjel 78, tüntetésen való részvétel miatt letartóztatott muzulmán férfi halt meg fulladás és hőguta következtében, mialatt a hadsereg őrizetében volt.

A hír sokkolta az országot. Porntip később lefolytatott analízise széles körű vizsgálathoz vezetett, amelynek végén a miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért.

Porntip a lánya, Yarawee és a férje, Wichai társaságában

Azóta nyolc év telt el, és a most 57 esztendős Porntip büszke az eredményeire. Egy bangkoki étteremben jeges teát kortyolgatva, mosolyogva meséli, hogy a tárgyalásokon ma már a pusztán a vallomásokon alapuló eljárás helyett általánossá vált az orvos szakértői bizonyítékok, például a DNS-elemzés figyelembevétele. Évenként közel két tucat orvostanhallgató és más, tudományos szakon tanuló diák vesz részt az általa alapított igazságügyi szakértői képzési programban. Most azt próbálja elérni, hogy a kormány hozzon létre országos adatbázist az eltűnt személyekről, ami megkönnyítené a nyomozást.

A Bangkok Post helyettes hírszerkesztője, Nauvarat Suksamran szerint viszont nem ez volt Porntip legfontosabb eredménye, hanem az, hogy felvilágosította az átlagos thai polgárokat arról, mi számít elfogadható bizonyítéknak, és jelentősen növelte az igazságszolgáltatással szembeni elvárásokat a hazájában: – A rendőrség többé nem teheti meg, hogy egyszerűen elteszi láb alól a gyanúsítottat, aztán elkeni az egész ügyet.

Vote it up
233
Tetszett?Szavazzon rá!