Főzés szerelemből

Sikke Sumari finn séf, aki állítása szerint élete minden mozgalmas percét élvezi, elárulja nekünk a kedvenc receptjeit

Kapcsolódó cikkek

Gyermekkoromból ered az ételek iránti szeretetem. Otthon lévő anyukám mindennap főzött hattagú családunknak – emlékezik vissza Sumari.

Egy húsvéti reggel döntött el mindent, amikor Sumari még a szokásosnál is finomabb illatokra ébredt. Kirohant a konyhába. – Báránycomb sült a sütőben, a tűzhelyen levő vasserpenyőből fokhagyma és rozmaring illata terjengett. Azt hiszem, ez volt az a pillanat, amikor beleszerettem a főzésbe – mondja Sumari.

A főzés az 1990-es évek elején vált Sumari foglalkozásává, amikor a férjével olasz alapanyagokat kezdtek importálni s a helsinki régi csarnokban árusítani. Az üzlet jól ment, s a házaspár 1995-ben Tony’s Deli néven megnyitotta első éttermét.

A cég hamarosan négy újabb üzlettel bővült Helsinkiben, s a következő bő évtized során mindhárom fiuk e vendéglőkben helyezkedett el.

Sikke Sumarinak saját tévéműsora van (Sikke – az étel szeretete címmel), ezenkívül a zsűri tagja a finn Mesterszakács versenyben. Két szakácsiskolát működtet, Helsinkiben, illetve az észtországi Tallinnban. 2005-ben egyszerű vidéki szálláshelyet, „Nami-namastét” nyitott Észtországban, ahol népszerű főzőfolyamokat tart.

Ahogyan gyerekkorában látta, számára is a családi étkezésekre főzés jelenti a legjobb időtöltést. – Remek dolog időnként elegáns helyen vacsorázni, de a család számára az a legfontosabb, ha körülülik az asztalt.

Két kedvenc receptjét osztja meg az olvasókkal: az úriember süteményt és a zöldséges csirkeragut. – Az ilyen egyszerű, házias ételeket szeretem, szezonális alapanyagokból, ezek éppúgy feltálalhatók a családi asztalra, mint a vendégeknek. A főzőtanfolyamokon is elkészítjük ezeket az ételeket, s aki megkóstolja, rögtön elkéri a receptet.

Vote it up
195
Tetszett?Szavazzon rá!