Fűszerekkel a fájdalom ellen

Jó néhány olyan fűszer van, amely gátolja a fájdalmat és a gyulladást. Íme a leghatásosabbak és hogy mire jók

Curry
Ez a fűszerkeverék egyebek közt kurkumából, fokhagymából, köményből és fahéjból készül; a benne lévő antioxidánsok gyulladás- és fájdalomcsillapító hatásúak. Használja húsokhoz, rizshez, tésztákhoz, levesekhez és ragukhoz.

Csilipaprika
Fokozza a nyálka elvezetését, így segít az orrmelléküreg-gyulladáson. Keverjen friss csilipaprikát vagy szárított őrleményt levesekhez, ragukhoz, salátákhoz és pástétomokhoz. Tudta, hogy a csilipaprika remek afrodiziákum is egyben? Íme, pár csilipaprikát tartalmazó recept!

Fokhagyma
Gyulladáscsökkentő hatású, emellett segít fokozni az immunrendszer aktivitását. Szinte bármihez használhatja a húsételektől kezdve a tésztákon át egészen a zöldségekig. Íme, néhány fokhagymás recept! A fokhagyma ráadásul cukorbetegeknek is jó, sőt csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát, tehát valóságos csodaszer.

Gyömbér
Gátolja azokat az enzimeket, amelyek segítenek a gyulladáskeltő vegyületek termelésében. Keverje pirított ételekhez, salsákhoz, teákhoz vagy levesekhez, de akár gyömbérsört is készíthet házilag.

Kakukkfű
Több vizsgálat is kimutatta, hogy segít gátolni a fájdalomreakciót, különösen emésztőrendszeri fájdalom esetén. Ízesítsen vele hús- és halételeket, zöldségeket és leveseket. Más fűszerek mellett kakukkfüvet is nevelhet otthon, akár a teraszon vagy a balkonon is.
 

Persze a fűszerek fogyasztásán kívül is számos házi praktika létezik a fájdalom megelőzésére, illetve csillapítására. Kattintson!