Fagyasszon jobban, olvasszon gyorsabban

Íme, pár egyszerű trükk, hogy hatékonyabban kihasználja a mélyhűtő képességeit

FAGYASZTÁS
Bogyók a mélyhűtőben
Nem lesz kásás massza a bogyós gyümölcsökből, ha először egy sütőlapon elegyengetve, egy rétegben fagyasztja le őket. Így nem alakulnak ki nagy jégkristályok, amelyek tönkreteszik a sejtfalakat, amitől a bogyók kiolvadáskor megpuhulnak. Ha már megfagytak a bogyók, tegye őket műanyag hűtőtasakba.

Mentse meg a tejet Túl sok tejet vett utazás előtt? Akár három hónapig is tárolhatja –18 fokon. A tej megfagyva kitágul, ezért ha a doboz vagy tasak tele van, öntsön ki belőle egy keveset. A normál hűtőtérben olvassza ki 2–3 nap alatt.

Őrizze meg a szalonnazsírt A vasárnapi villásreggeli utáni maradék nem vész kárba, ha ízletes öntetet készít belőle. Töltse a serpenyőből jégkockatartóba a baconsütésből megmaradt szalonnazsírt, és fagyassza le. A hét folyamán melegítsen fel egy-egy kockát és öntse salátára, pattogatott kukoricára, vagy használja fel krumplisütéshez.

Avokádó pürésítve A mélyhűtés megváltoztatja az avokádó konzisztenciáját (nyúlóssá válik), de krém formájában változatlanul ízletes marad. Pürésítse konyhai robotgéppel, és ahány avokádó, annyiszor egy teáskanál citromlevet adjon hozzá (a citromsav megakadályozza a barnulást). Tegye légmentesen záródó dobozba. A püré öt hónapig tárolható.

Paradicsomhámozás Tegye el a nyári termést egész évre, gyors szószokhoz és levesekhez. Fagyassza le az érett, egész paradicsomokat sütőlapon, egy rétegben elhelyezve, majd tegye őket mélyhűtő tasakba, amelyben akár nyolc hónapig is eltarthatók. Ha kiolvasztáskor meleg vizet enged a paradicsomra, a héja könnyen leválik.

OLVASZTÁS
Lágyítsa meg a vajat
A fagyos vajat így teheti kenhetővé (de nem folyékonnyá): a felhasználni kívánt mennyiséget tegye tányérra. Töltsön meg egy poharat forró vízzel, és amikor már a külseje is meleg, öntse ki belőle a vizet, gyorsan törölje meg, és tegye rá a poharat a vajra. Körülbelül 1 perc múlva a vaj puha és lágy lesz.

Porciózza a húst Darált húsból is készítsen egyenként felhasználható adagokat (például húspogácsához). Lefagyasztás előtt műanyag tasakban, sodrófával egyengesse laposra a húst (a felület növelése gyorsítja a későbbi kiolvasztást), majd evő- vagy hurkapálcával rovátkolja be és ossza részekre. Sütés előtt törjön le belőle annyi darabot, amennyire szüksége van. Így hamar ki fog olvadni.

Fürdesse a bogyókat A mélyhűtött bogyós gyümölcsöket általában a legjobb úgy kiolvasztani, hogy előző nap áttesszük a hűtőszekrénybe. Ha mégis áfonyát szeretne reggelire, de nem gondolt rá idejében, van egy gyorsabb módszer is. A mirelit bogyósokat vizenyőssé teszi a mikró, ehelyett tegye a gyümölcsöt tálba és öntsön rá hideg vizet. Egy bögrényi áfonya így körülbelül öt perc alatt kiolvad.

Vagdossa be a fagyit Kőkemény a fagylalt? Melegítsen fel egy éles kést forró víz alatt, aztán rács alakban, 2-3 centi mélyen és egymástól 2-3 centi távolságban vonalkázza be a fagyit. Ezzel megnöveli a fagylalt levegőnek kitett felületét, és meggyorsítja az olvadást. Folyasson meleg vizet a fagylaltoskanálra, és máris könnyen kiemelheti az egyes részeket.

Így olvassza ki a húst Emlékszik, mit is tanult az iskolában fizikaórán? A fém vezeti a hőt. Ezen alapul az alábbi trükk. Tegye a húst műanyag tasakba, majd helyezze lefelé fordított alumíniumlábasra. Töltsön meg egy másik lábast szoba-hőmérsékletű vízzel, és állítsa a húsra. Öt–tíz perc alatt kiolvad.

Vote it up
225
Tetszett?Szavazzon rá!